(upd 15:45) Βγαίνουμε από τα μνημόνια και θέλουμε μια ατζέντα ανάπτυξης, στο κέντρο της οποίας θα είναι ο κόσμος της εργασίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία. Διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς για μια ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι μια προληπτική γραμμή», Για το χρέος είπε ότι η συζήτηση συνεχίζεται.

«Η αλήθεια είναι ότι φεύγουμε από το πρόγραμμα και θέλουμε μια ατζέντα ανάπτυξης, στο κέντρο της οποίας θα είναι ο κόσμος της εργασίας. Διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς για μια ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι μια προληπτική γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της ΔΗΣΥ Φώφη Γενημματά, «να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης».

«Όχι μόνο δεν έγινε αυτό που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι, αλλά δίνει απαντήσεις σε όλα αυτό το ολιστικό σχέδιο. Συντάξεις, αδήλωτη εργασία κατώτατος μισθός μπαίνουν στο κομμάτι της ανάπτυξης» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Η ιστορία αποδεικνύει ότι αν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας, κάποια στιγμή παύουν να είναι φιλελεύθερες δημοκρατίες. Το στοίχημα είναι μεγάλο και δεν μπορούμε να γυρνάμε πίσω, όταν είναι τόσο μεγάλο το διακύβευμα».

Η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται

«Η τεχνική συμφωνία τελείωσε πριν από λίγες ημέρες, έχουμε έναν μήνα για τα προαπαιτούμενα, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, σχεδόν έχει καταλήξει και ξέρουμε πως θα είναι ποιοτικά η μεταμνημονιακή παρακολούθηση με το άρθρο 472», τόνισε κ. Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε ταυτοχρόνως τόσο την ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής, ότι δεν επικεντρώθηκαν στο ζήτημα ουσίας της σημερινής συζήτησης, που δεν είναι άλλη από το να μάθει ο ελληνικός λαός για το μέλλον: Ποιος δηλαδή έχει καλύτερη στρατηγική, ποιες είναι οι προτεραιότητες, αν υπάρχουν συνθέσεις και τι μπορούμε να κάνομε.

Δεν μπορούν να ζητούν εκλογές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν το χρέος και υπέγραψαν μνημόνια χωρίς να ρωτήσουν κανέναν

Ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι δεν μπορούν να μιλούν για εκλογές και να υποστηρίζουν ότι δεν έχει νομιμοποίηση η σημερινή κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, «τα κόμματα που δημιούργησαν το χρέος και υπέγραφαν μνημόνια χωρίς να ρωτήσουν κανένα», όπως είπε.

«Τσακώνεστε για τις εκλογές. Να είναι τώρα οι εκλογές. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που δε ρώτησαν κανέναν, όταν δημιούργησαν το χρέος. Το ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησε κανέναν, όταν έφερε το πρώτο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε ρώτησαν κανέναν, όταν έφεραν το δεύτερο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ δε ρώτησε κανέναν, όταν συμφώνησε πλεονάσματα 6,5% μέχρι το 2014. Και τώρα μας λένε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ότι δεν έχουμε νομιμοποίηση να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο που εσείς τη βάλατε;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.

 

 

Κριτική σε Μητσοτάκη και Γεννηματά

Κριτική στον Κ. Μητσοτάκη και στην Φώφη Γεννηματά ότι δεν μπαίνουν στην ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον του τόπου, παρά μένουν καθηλωμένοι στο χθες χωρίς να βλέπουν τις αλλαγές που συντελούνται και ζητούν εκλογές, άσκησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ταυτοχρόνως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τη διαπραγμάτευση και το αναπτυξιακό ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσακαλώτος, καταλόγισε ιδίως στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και σ’ ένα μέρος του Κινήματος ότι «δεν ξέρουν τι πιστεύουν», καθώς για μετά τις εκλογές «λένε θα πάμε με τον ένα ή τον άλλο».

Όπως ανακοίνωσε στο Σώμα, ο υπουργός Οικονομικών, η τεχνική συμφωνία τελείωσε πριν λίγες ημέρες, έχουμε έναν μήνα για τα προαπαιτούμενα, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, σχεδόν έχει καταλήξει, και ξέρουμε πώς θα είναι ποιοτικά η μεταμνημονιακή παρακολούθηση με το άρθρο 472.

Ο κ. Τσακαλώτος, παρότι ανέφερε ότι μπαίνει στον πειρασμό να απαντήσει τόσο στον κ. Μητσοτάκη, όσο και στην κ. Γεννηματά, δεν το προκρίνει διότι -όπως είπε- ο ελληνικός λαός αξίζει καλύτερα και θέλει να μάθει για το μέλλον: «Αν έχουμε καλύτερη στρατηγική ή εσείς, αν υπάρχουν συνθέσεις και τι μπορούμε να κάνουμε».

«Η πρόκληση που έχουμε είναι να συζητήσουμε σοβαρά για το μέλλον, και το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο και το διακύβευμα επίσης για να μπορούμε να κοιτάμε μόνο πίσω, για το ποιος φταίει πιο πολύ. Υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις. Τι παρεμβάσεις κάνουμε και τι θα κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά για να καταλογίσει στην κ. Γεννηματά ότι δεν «παίρνει χαμπάρι τις εξελίξεις και τα πράγματα που γίνονται». «Κι αυτό είναι λυπηρό. Διότι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και των μεσαίων στρωμάτων, παύουν να είναι τέτοιες και άρα η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε ανοδική πορεία η οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών, κατέθεσε στην Ολομέλεια στοιχεία σύμφωνα με τα οποία όλοι οι δείκτες τις ελληνικής Οικονομίας, βρίσκονται σε ανοδική πορεία και προκάλεσε τα κόμματα: «Υπάρχει αυτή η τάση και πάνω σε αυτή πρέπει να συζητήσουμε. Εμείς δεν λέμε ότι δεν υπάρχει κόσμος που υποφέρει, όμως αυτή είναι η αληθινή συζήτηση, να δούμε και τα αποτελέσματα αυτών», είπε.

Σύμφωνα με τα "καλά νέα", όπως ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τα οικονομικά στοιχεία τα οποία κατέθεσε:

- Από την "Εργάνη" αποδεικνύεται ότι υπάρχει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων τον Απρίλιο, κατά 100.000 θέσεις εργασίας (το 55% είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης). Αυτή είναι η υψηλότερη επίδοση εδώ και τουλάχιστον 17 χρόνια, καθώς και το θετικό ισοζύγιο κατά 155.000 θέσεις εργασίας για το διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου.

- Το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στους κλάδους υψηλού ρίσκου παρουσιάζει σταθερή πτώση από 19,17% το 2014 στο 12,58% το πρώτο τρίμηνο του 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ.

- Οι καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων το 2017 ήταν 3,6 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης 27,6% σε σχέση με το 2016.

- Το πρώτο τρίμηνο του 2018 άνοιξαν 4.282 περισσότερες εταιρείες από όσες έκλεισαν. Οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 17% ενώ οι επιχειρήσεις που σταμάτησαν να λειτουργούν μειώθηκαν κατά 44% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017.

- Η συνολική αξία των εξαγωγών στο τρίμηνο, αυξήθηκε στο 13,6%, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο τρίμηνο, μειώθηκε στο 17,9%.

- Ο δείκτης επιχειρηματιών προσδοκιών στη βιομηχανία, διαμορφώθηκε στις 103,4 έναντι 98,4 μονάδων πέρσι.

- Καταγράφεται άνοδος των επιμέρους δεικτών σχεδόν σε όλους τους τομείς της Οικονομίας, αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

«Δεν έγινε η καταστροφή, που προανήγγειλε η αντιπολίτευση, αλλά ήρθε εδώ το ΔΝΤ κι άλλοι θεσμοί και είπαν ότι δεν μπαίνει θέμα να έρθει πιο μπροστά το αφορολόγητο» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος κι επισήμανε πως επειδή «ακριβώς τα νούμερα είναι αυτά, έχουμε και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο». Εξήγησε ότι ένα κομμάτι θα πάει στον λόγο προσλήψεων- συνταξιοδότησης από τώρα, ενώ αποφασίστηκε να πηγαίνουν 100 εκατ. τον χρόνο επιπλέον για την Υγεία. «Επειδή ωστόσο αυτό δεν εξαντλεί τον δημοσιονομικό χώρο και θα μπορούσαμε εδώ να συζητήσουμε τις προτεραιότητες», όπως ανέφερε, κάλεσε τα κόμματα να δηλώσουν αν η Παιδεία και η Υγεία είναι προτεραιότητες.

«Η αλήθεια είναι ότι ξέρουμε ότι φεύγουμε από το πρόγραμμα, γι’ αυτό κι εμείς λέμε να έχουμε μια ατζέντα ανάπτυξης. Διαπραγματευόμαστε μια ενισχυμένη παρακολούθηση κι όχι μια προληπτική γραμμή πίστωσης, αφού δεν υπάρχει πρόγραμμα, προαπαιτούμενα και χρηματοδότηση» ξεκαθάρισε ο κ. Τσακαλώτος.

Διεμήνυσε δε, ότι στο κέντρο της Ανάπτυξης μπαίνει ο κόσμος της εργασίας και κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής να απαντήσει στο ερώτημα αν πρέπει «πρώτα να μεγαλώσει η πίτα και μετά να μοιραστεί» ή αν «αυτά τα δύο θα πάνε μαζί». «Είναι μια ιδεολογική αντιπαράθεση αυτή» είπε προς την πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ και προσέθεσε: «Έχετε απάντηση όταν λέτε, μπορούμε να πάμε με την ΝΔ αλλά μπορούμε να πάμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή πως είστε και με τις δύο αυτές αντίθετες λογικές;».

Το αναπτυξιακό σχέδιο έχει και δεσμεύσεις

Ειδικότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε πως το αναπτυξιακό σχέδιο «είναι αλήθεια ότι έχει δεσμεύσεις» και εξήγησε πως «εμείς δεν θέλαμε να είμαστε κουτοπόνηροι, αλλά αξιόπιστοι». «Δεν θέλουμε να παρουσιάσουμε μια έκθεση ιδεών, να βγούμε από το Μνημόνιο τον Αύγουστο και από τον Οκτώβριο να ανακοινώσουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και θέλουμε να το ξέρουν όλοι, οι Ευρωπαίοι, οι θεσμοί, οι αγορές. Η αυτοδέσμευση είναι να καταγράψουμε μια πορεία που όλοι θα ξέρουν τι γίνεται» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών. Προσέθεσε δε πως «θα πάρουμε και ιδέες βεβαίως. Έτσι κι αλλιώς είναι αποτέλεσμα των περιφερειακών συνεδρίων, πήραμε υπόψη μας την κοινωνία, θεσμούς όπως η ΟΚΕ, γιατί η ανάπτυξη είναι για τους πολλούς». Επιπλέον σημείωσε ότι γίνονται και εξελίσσονται οι μεταρρυθμίσεις σε τρεις τομείς, όπως είναι η Δικαιοσύνη, η γραφειοκρατία και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο κ. Τσακαλώτος, εξήγησε, εξάλλου, «γιατί είναι διαφορετικό το δικό μας σχέδιο, γιατί είναι ολιστικό» τονίζοντας: «Γιατί δημιουργεί για πρώτη φορά θεσμούς που έχουν την ικανότητα συλλογικής σκέψης κι επειδή συνδέονται τα πράγματα μεταξύ τους (πώς δηλαδή τα έργα υποδομής κ.ά. συνδέονται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και από πού θα υπάρξει χρηματοδότηση».

Στο σημείο αυτό, κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι "έμειναν" πίσω, εξακολουθούν να μιλούν με παλαιούς όρους χωρίς να βλέπουν τις εξελίξεις. «Δεν βλέπουν ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο του υπουργού Οικονομικών για το Υπερταμείο και πάνω σε αυτό θα φέρει τις προτάσεις του για τις αναδιαρθρώσεις, ενώ σε ένα άλλο επίπεδο υπάρχουν μηχανισμοί συντονισμού με τα επιβλέποντα υπουργεία. Δεν βλέπουν το σχέδιο για τις ΔΕΚΟ, το ξέχασαν» είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα δύο κόμματα αντί να βλέπουν αυτά ζητούν να πάμε σε εκλογές.

«Δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησαν κανέναν όταν δημιούργησαν το χρέος, όταν υπέγραψαν δύο Μνημόνια, υπέγραψαν πλεονάσματα άνω των 6% για μετά το 2014, όταν είχαν προβλέψεις στο δεύτερο Μνημόνιο για πλεονάσματα άνω του 3,5% μέχρι το 2020- 2030, όταν άδειαζαν τα Ταμεία και δεν έκλειναν το δεύτερο πρόγραμμα για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση, ελπίζοντας σε μια αριστερή παρένθεση, και τώρα μας λένε ότι δεν έχουμε νομιμοποίηση να βγάλουμε τη χώρα από το Μνημόνιο που αυτοί την έβαλαν, να ρυθμίσουμε το χρέος που αυτοί δημιούργησαν, να επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό, που αυτοί μείωσαν, να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που αυτοί κατήργησαν;» διερωτήθηκε.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην κ. Γεννηματά και σε ένα μέρος του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως είναι αδύναμοι γιατί δεν ξέρουν τί πιστεύουν. «Είσαστε αδύνατοι γιατί δεν ξέρετε τι πιστεύετε. Και μια δύναμη που λέει ότι δεν ξέρει μετά τις εκλογές αν θα πάει από δω ή από κει, δεν ξέρει τι πιστεύει, κι αυτό θα συνεχίσει να είναι αδυναμία σας» κατέληξε.