(upd 11:03) Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τo κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Την Δευτέρα 11 Ιουνίου θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί με ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορί.

Ειδικότερα τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου, στις 12:00, ξεκινάει στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Το πρωί της Τρίτης, 12 Ιουνίου, θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές.

Την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, θα αρχίσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ και θα ολοκληρωθεί την επομένη ημέρα, Πέμπτη 14 Ιουνίου, μέχρι τις 15:00, με την ψήφισή του.

 Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημοσιονομικά ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί, θέματα φορολογίας, ενεργειακά θέματα, χρονοδιάγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ζητήματα δημόσιας διοίκησης και εργασιακά. Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει 75 προαπαιτούμενα μέτρα, με τα πιο σημαντικά να είναι η ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018, η περικοπή του ΕΚΑΣ και ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων με σκοπό τη μείωσή τους από 1η Ιανουαρίου του 2019.

Στις διατάξεις για τα εργασιακά ενσωματώνονται οι όροι για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (η οποία ευνοεί τους εργαζομένους) και η ενίσχυση της μεσολάβησης, η οποία έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι όχι δεσμευτική ισχύ.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ θα κρίνεται ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις. Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εντάσσονται και χρέη που «γεννήθηκαν» έως 31.12.2017.

Της ψήφισης του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης θα προηγηθεί ακόμη ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις Ανώνυμες Εταιρείες και θα ψηφιστεί έως την Τρίτη 12 Ιουνίου.

Μέσα στα προαπαιτούμενα είναι και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στο οποίο θα αποτυπώνονται τα μέτρα και οι πολιτικές που θα οδηγούν σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Ο πήχης για τη φετινή ανάπτυξη τίθεται στο 2%, ενώ θα περιλαμβάνονται και φοροελαφρύνσεις της τάξης των 700 εκατ. για το 2019 και 1,3 δισ. για το 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα ενημερώσει την ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το πολυνομοσχέδιο σήμερα το μεσημέρι στις 12 στα γραφεία των ΑΝΕΛ στην Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος την περασμένη Τρίτη ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για αφορολόγητο, συντάξεις, ΕΝΦΙΑ, αλλά τον τρόπο εξόδου από τα μνημόνια.