Στην προβλεπόμενη αύξηση των κοινωνικών δαπανών, τον σχεδιασμό για τη μείωση της ανεργίας, για την προσέλκυση επενδύσεων και το ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στον σχεδιασμό για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. «Μας κατηγορείτε ότι είμαστε εχθροί της επιχειρηματικότητας. Νεοφιλελεύθερα κέντρα, όμως, που εκτοξεύουν αυτήν την κατηγορία, δεν διατυπώνουν μια αράδα κριτικής για τα κόμματα που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πράγματι, είμαστε εχθροί της δικής σας επιχειρηματικότητας. Μιας ασύδοτης, κρατικοδίαιτης και εν πολλοίς διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας που κινήθηκε στο τρίγωνο πολιτικό σύστημα ΜΜΕ, τράπεζες και επιχειρηματίες. Η επιχειρηματικότητα αυτή δεν είχε καμία πρόνοια για αναδιοργάνωση, την εξωστρέφεια, αλλά στραγγάλιζε μόνο πόρους. Στραγγάλιζε, επίσης, και τις νεοφυείς επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Μπαλαούρας και κατήγγειλε ότι «κυριαρχούσε το μπαχτσίσι για την αδειοδότηση, όταν ταυτόχρονα έκλειναν και οι μόνες αναπτυξιακές τράπεζες που υπήρχαν (ΕΤΒΑ και ΕΤΕΒΑ), αντί να αναμορφωθούν για να βοηθήσουν την ανάπτυξη του τόπου και δίνονταν μόνο δάνεια που έκαναν πλούσιους επιχειρηματίες, αλλά οι επιχειρήσεις τους πτώχευαν».

«Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν. Το ΕΣΠΑ έχει, πλέον, αναπτυξιακό χαρακτήρα. Είμαστε πρώτοι στην απορροφητικότητα και του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων. Εσείς, που είστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, δεν φτιάξατε ούτε ένα αδειοδοτούμενο επιχειρηματικό πάρκο. Ούτε ένα. Εμείς, ήδη, χαρτογραφήσαμε τη βιομηχανική δραστηριότητα και ξεκινάμε τη δημιουργία τους, που θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα δεκαετίας» πρόσθεσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο κ. Μπαλαούρας αναφέρθηκε στην ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη. «Ποτέ δεν υπήρχε σχέδιο. Πηγαίνοντας και βλέποντας ήταν το σύστημα που προχωρούσε τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς περιφερειακές, κλαδικές ή εθνικές διασυνδέσεις και έτσι οδηγηθήκαμε στην αποβιομηχάνιση και περιφερειακές ανισορροπίες και κοινωνικές ανισότητες. Μοντέλο σας ήταν τα μεγάλα έργα σύμφωνα με τις επιταγές του πελατειακού σας κράτους. Και βρεθήκαμε γυμνοί στην Άγρια Δύση, χωρίς σχεδιασμό αναπτυξιακό, χωρίς συνέργειες και χωρίς την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη. Επί Σημίτη είχαμε τεράστια ανάπτυξη στη χώρα που αποδείχθηκε φούσκα και οδηγούσε την κοινωνία σε ανισότητες» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.