Η Βουλή βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, αυτή τη φορά λόγω της πολυήμερης συζήτησης επί των όσων προβέπει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση. Αρχικά η συζήτηση ξεκίνησε σε επίπεδο επιτροπών. Διαβάστε τι ανέφεραν οι εισηγητές των ΚΚΕ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ.

ΚΚΕ

«Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. «Η τυπική παύση του μνημονίου, που κατά το κυβερνητικό αφήγημα είναι έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι τίποτε άλλο από μια κλιμάκωση τς αντιλαϊκής επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Είναι μια έξοδος που προϋποθέτει τη διατήρηση των μνημονιακών νόμων που θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα με τα μέτρα φοροεπιδρομής, με μέτρα που μεριμνούν μόνο για τη θωράκιση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε και για τις εξαγγελίες περί βιώσιμης ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι εκείνο που προωθείται είναι η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες. Επίσης, για την εξαγγελία της δίκαιης ανάπτυξης, ο κ. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι όλα όσα μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί και αυτά που ψηφίζονται τώρα, εκείνο που αναδεικνύουν είναι τη διεύρυνση της επίθεσης στα λαϊκά στρώματα.

Για το Μεσοπρόθεσμο, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ τόνισε ότι περιλαμβάνει νέα επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα, μεγάλες απώλειες με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου. Επίσης, μειώνονται τα αντίμετρα κατά 5,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το περυσινό Μεσοπρόθεσμο. Ταυτόχρονα, όπως κατήγγειλε, η κυβέρνηση προωθεί μία άνευ προηγουμένου αναδιανομή υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, μειώνει το αφορολόγητο για τους μισθωτούς και τους συντελεστές για τα νομικά πρόσωπα.

Επιπροσθέτως, σημείωσε πως με το πολυνομοσχέδιο επιδεινώνεται η προστασία της κατοικίας, μετατρέπεται το υπερταμείο σε εγγυητή για την εξυπηρέτηση των δανείων του ESM και δεσμεύεται επί της ουσίας η δημόσια περιουσία, ενώ δεσμεύονται οι λογαριασμοί των φορέων του Δημοσίου.

Ποτάμι

«Έχουμε ένα νομοσχέδιο τέρας με νομοθέτηση ταχείας κοπής», κατήγγειλε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα επί του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς. Ο βουλευτής επέκρινε, κυρίως, το άρθρο 109, το οποίο χαρακτήρισε προπτωχευτική διαδικασία της χώρας, καθώς το υπερταμείο γίνεται συμβαλλόμενο στα δάνεια του δημοσίου με τον ESM και μπαίνει ενέχυρο κρατική περιουσία ύψους 25 δισ.

Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους μύθους που έχει καλλιεργήσει γύρω από το τέλος του προγράμματος, διότι στην πραγματικότητα τα μνημόνια δεν τελειώνουν, το μέλλον των επομένων γενεών υποθηκεύεται και η κυβέρνηση, χωρίς πολιτική νομιμοποίηση, δεσμεύει τη χώρα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με ακόμη πέντε χρόνια. Μέσα σε όλα αυτά, όπως σημείωσε ο κ. Αμυράς, η κρατική περιουσία γίνεται λάφυρο στα χέρια των δανειστών.

«Η κυβέρνηση υπογράφει νέο μνημόνιο με σκληρά μέτρα ως το 2022, βάζει ενέχυρο την κρατική περιουσία και συμφωνεί δείκτες αφερεγγυότητας χωρίς νέο δάνειο. Τι έγινε σας ενέπνευσε η πρώτη υποθήκη και τη συνεχίζετε;» πρόσθεσε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Τι σημαίνει τέλος μνημονίων; Σημαίνει λιγότερα μέτρα; Σημαίνει λιγότερη λιτότητα και λιγότερο χρέος; Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν βλέπουμε τίποτα από αυτά. Βλέπουμε ότι το μνημόνιο, ουσιαστικά, τερματίζεται μετά από τέσσερα χρόνια. Βλέπουμε έναν Αρμαγεδώνα μέτρων από το 2019 έως το 2022.

Οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους μειωμένες. Οι πολίτες θα δουν τη φορολογία τους να αυξάνει» τόνισε ο κ. Αμυράς. Όσο για τα αντίμετρα, είπε ότι είναι μικρότερα από τα μέτρα και άρα δεν ισχύει η αναλογία 1 ευρώ μέτρα και 1 ευρώ αντίμετρα.

ΑΝΕΛ

«Το σίγουρο είναι ότι η επιβίωσή μας περνάει μέσα από τη ρύθμιση του χρέους και περιμένουμε να δούμε ιστορικές στιγμές ύστερα από οκτώ χρόνια απίστευτης δραματικής κατάστασης, που βίωσε η χώρα. Το 2019 θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και θα μειωθούν οικονομικά βάρη» υπογράμμισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του πολυνομοσχεδίου, με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

«Για πρώτη φορά μιλάμε για ανάπτυξη. Δειλή, αλλά σταθερή» σημείωσε, ενώ έδωσε έμφαση στην αύξηση κατά 1,2% των επενδύσεων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο, αλλά και στις ιδιωτικές επενδύσεις που φέτος θα κυμανθούν στο 11,1%, ενώ το 2019 προβλέπονται να φθάσουν στο 12,1%.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος υποστήριξε ότι «όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες έχουν αλλάξει θετικά», σημειώνοντας παράλληλα ότι «κανείς δεν θριαμβολογεί, ούτε υποστηρίζει ότι στις 20 Αυγούστου θα τρώμε με χρυσά κουτάλια».

«Αυτή η χώρα θα γυρίσει σελίδα. Κάποιοι εδώ δεν ήρθαμε να κάνουμε δημόσιες σχέσεις ούτε να πλουτίσουμε» τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, ενώ αναγνώρισε ότι «δεν είναι θετικό που υπάρχουν στο νομοσχέδιο οι αναφορές για τις συντάξεις», τις οποίες όπως είπε, επέβαλε το ΔΝΤ.

Οι θέσεις των κομμάτων στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο