«Δεν υπάρχει επιχείρημα που ακούμε τους τελευταίους 18 μήνες, που δεν έχει καταρρεύσει. Έχει καταρρεύσει ότι θα υπάρχει ο κόφτης, ότι δεν θα φτάσουμε στους στόχους, δεν θα βγούμε στις αγορές, δεν θα πάρουμε κάτι για το χρέος, θα υπάρχει τέταρτο μνημόνιο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας τόσο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στην κριτική που ασκήθηκε από τα άλλα κόμματα κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Απευθυνόμενος ειδικά προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως ήρθε πλέον ο καιρός «να συζητήσουμε σοβαρά για το μέλλον της χώρας» και τον μέμφθηκε για την στρατηγική του, η οποία, όπως είπε, δεν έχει ευρύ ορίζοντα.

«Αυτήν τη στρατηγική που ακολουθείτε για να έχετε ευχαριστημένους τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη, δεν βγαίνει. Θα συσπειρώσετε τον πυρήνα της ΝΔ και αυτό είναι ένα πολύ χαμηλό ταβάνι. Έπρεπε να κοιτάτε πολύ πιο ψηλά από αυτό» τόνισε. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών διερωτήθη, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ, αν θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης πως με την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης ενισχύει το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του και αν θεωρεί ότι θα υπάρξει Ευρωπαίος ηγέτης που θα πει ότι καλώς πράττει ο αρχηγός της ΝΔ όταν δεν στηρίζει την κυβέρνηση σε αυτήν τη συγκυρία.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την πΓΔΜ, ο κ. Τσακαλώτος τη συνέδεσε ευθέως με την ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος και χαρακτήρισε «ασύστολο λαϊκιστή» όποιον ισχυρίζεται στη Θεσσαλονίκη ότι θα είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς φιλικές σχέσεις με την γείτονα χώρα. «Είναι ασύστολος λαϊκιστής γιατί δεν υπάρχει πιθανότητα για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας χωρίς φιλικές σχέσεις με την γείτονα» επισήμανε. «Το ξέρουν όλοι αυτό, στο κόκκαλό τους, ότι δεν θα είχαν κλείσει τόσες επιχειρήσεις και δεν θα υπήρχαν τόσα κόκκινα δάνεια αν όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα» πρόσθεσε. Αντιπαραβάλλοντας τη στάση της κυβέρνησης με αυτήν της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Γιατί εμείς, που είμαστε και φιλελεύθεροι και αντιλαϊκιστές και ευρωπαϊστές, θέλουμε συνανάπτυξη με αυτές τις χώρες για να μπορεί να αλλάξει ρότα η οικονομία».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς περί αύξησης του ΕΝΦΙΑ στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, ο κ. Τσακαλώτος τούς αμφισβήτησε πλήρως, καταθέτοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία: Μόνο 108.000 ιδιοκτήτες θα έχουν αύξηση πάνω από 100 ευρώ και μόνο 208.000 άτομα θα έχουν αύξηση πάνω από 50 ευρώ. Θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξης των 20 ευρώ και λιγότερο σε κάποιες λαϊκές συνοικίες, λίγο μεγαλύτερες στις περιοχές που αναβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως αυτές γύρω από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα υπάρξουν αρκετά μεγάλες αυξήσεις, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αλλά και στο πρώτο διαμέρισμα της Αθήνας καθώς -όπως εξήγησε- αυτές οι περιοχές είχαν ίδιο συντελεστή με τις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας. Ο κ. Τσακαλώτος, υποστήριξε, εξάλλου, ότι τα «αντίμετρα» θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα εμπεριέχονται στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε έτους.