Πάρα πολύ θετική χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Σκόπια, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, απορρίπτοντας ότι δημιουργεί τετελεσμένα και αντιτείνοντας ότι επιλύει εκκρεμότητες 25 ετών, ξεπερνάει τις επιτυχείς ρυθμίσεις του παρελθόντος, και υιοθετεί, όσο και αποδέχεται, το πλαίσιο της εθνικής γραμμής.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για «αδυσώπητη άρνηση της πραγματικότητας και για διχαστικό λόγο που ενισχύει φασιστικά φαινόμενα, ενώ υποστήριξε ότι κατέθεσε τη πρόταση δυσπιστίας προσδοκώντας κομματικά οφέλη.

«Δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Δεν θα μπορούν τα Σκόπια να μπουν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αν δεν τηρήσουν πλήρως τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα συμφωνηθέντα. Η στοιχειώδης ανάγνωσης της συμφωνίας, καταγράφει τι θα συμβεί αν δεν τηρηθούν οι όροι από την άλλη πλευρά. Ούτε στην ΕΕ μπορούν να ενταχθούν με το νέο όνομα τους ,αλλά ούτε εν τέλει στο ΝΑΤΟ, γιατί με σαφήνεια περιγράφεται η αιρεσιμότητα», τόνισε ο κ. Κουβέλης κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ. Και πρόσθεσε:

«Καταθέσατε τη πρόταση δυσπιστίας για να εκμεταλλευτείτε την αγωνία του κόσμου. Για να οξύνετε την αντιπαράθεση σε ένα ζήτημα που έχει το χαρακτήρα της εθνικής υπόθεσης. Για να εκμεταλλευτείτε ένα ζήτημα στο οποίο είναι επενδεδυμένες αγωνίες, ακόμη και συγκινήσεις του ελληνικού λαού. Αυτές οι υποθέσεις δεν αντέχουν και δεν πρέπει να είναι δεκτικές μιας οξείας αντιπαράθεσης που δεν έχει στόχο την εξεύρεση λύσης, αλλά επιδιώκει να αναδείξει μία αντιπολίτευση που γίνεται για την αντιπολίτευση».

Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ενισχύει με την στάση της την ακροδεξιά και το φασισμό.

«Επενδύετε στο διχασμό για κομματικά οφέλη. Όταν όμως υποτάσσεται η λογική, η ειλικρινής και συμφέρουσα για τη χώρα μας ανάγνωση του κειμένου, τότε αναδεικνύεται ο εύκολος, πρόχειρος και φοβάμαι και διχαστικός λόγος. Αυτός ο διχασμός ενισχύει απόψεις ακροδεξιού αλλά και φασιστικού χαρακτήρα. Όταν ο λόγος γίνεται ισοπεδωτικός, διχάζει, διαμορφώνει νέες συνθήκες και εκτρέφει απόψεις φασιστικού χαρακτήρα», επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Δεν ανησυχείτε όταν ακούτε απόψεις όπως του κ. Μπαρμπαρούση σήμερα, να κοπεί ο δρόμος προς τις Πρέσπες και να πέσουν κεφάλια; Έτσι όμως το εκκολαπτόμενο φίδι γίνεται μεγάλο και επικίνδυνο».

Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κάλεσε τη ΝΔ να μην στοχεύει σε εκλογικά αποτελέσματα.

«Δεν πείθεστε, γιατί έχετε υποτάξει την συνολική πολιτική σας αντίληψη στο βραχυπρόθεσμο προσδοκόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό αποβαίνει σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας», κατέληξε.

Διαβάστε ΕΔΩ τις σημαντικότερες τοποθετήσεις στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ

Βουλή: Πρωτοφανές επεισόδιο - Πραξικόπημα ζήτησε βουλευτής της ΧΑ

Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση για την πρόταση μομφής