(Τελευταίο upd 21:37) Ολοκληρώθηκε η διαδικασία στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τα Σκόπια. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία.

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ολοκληρώνεται σήμερα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή της προβλεπόμενης, από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ψηφοφορίας. H ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής. Η Ένωση Κεντρώων συναρτά τη στάση της από το αν η ΝΔ θα δεσμευτεί τώρα ότι θα ανατρέψει τη συμφωνία. Το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από τη συζήτηση. Μετά τα ανήκουστα που είπε χθες ο Κ. Μπαρμπαρούσης, στη Χρυσή Αυγή έχει επιβληθεί το μέτρο της στέρησης λόγου, όμως έχει δικαίωμα να παρίσταται στην ψηφοφορία.

Οι ομιλίες των αρχηγών

 

Οι υπόλοιπες ομιλίες

Οξύ επεισόδιο μετά την αναφορά του Γ. Κασαπίδη ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαπράττουν εσχάτη προδοσία

Οξύ επεισόδιο ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κασαπίδη εκτυλίχθηκε λίγο πριν από το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας, όταν ο κ. Κασαπίδης στην ομιλία του είπε ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαπράττουν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας εφόσον ψηφίσουν την συμφωνία με την πΓΔΜ.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Κασαπίδη να ανακαλέσει. Ο βουλευτής δεν το έπραξε, αντιθέτως επανήλθε μιλώντας για «προδοσία» και το θέμα πήρε έκταση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη, να ζητεί από την ΝΔ να πάρει θέση και εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη να παίρνει αποστάσεις.

Ο Γ. Κασαπίδης θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για απολογία, ενώ παράλληλα από την ΝΔ θα τεθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας το θέμα των δηλώσεων της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασίας Γκαρά, κατά την πρωινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Δεν εκφράζει τον πολιτικό λόγο της ΝΔ, είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης
Τον λόγο έλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος και ανέφερε: «Το πρωί ελέχθη κάτι πολύ βαρύ από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Γκαρά. Αυτή την ώρα, λέγεται κάτι που επίσης δεν εκφράζει τον πολιτικό λόγο της ΝΔ, περί εσχάτης προδοσίας. Η ΝΔ παίρνει απόσταση και από τα δύο. Πιστεύω ότι μπορούμε να τερματίσουμε το θέμα εδώ. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε στην Επιτροπή Δεοντολογίας ας πάει και η κυρία Γκαρά, να δούμε αν οι εκφράσεις αυτές ότι εμείς είμαστε ναζιστές ή συνεργάτες ναζιστών γίνονται αποδεκτές από την Βουλή. Να τα δούμε όλα σφαιρικά.

Πάντως δεν βοηθάει αυτή την ώρα η όποια ακραία τοποθέτηση. Η ΝΔ είναι κόμμα του μέσου και της μεσότητος. Είμαστε κόμμα δημοκρατικό. Βεβαίως είμαστε σε απόλυτη αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ζήτημα των Σκοπίων• από εκεί και πέρα τοποθετούμαστε όπως τοποθετήθηκε ο πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τοποθετήθηκα εγώ το πρωί. Τελεία και παύλα».