«Μετά από πολλά χρόνια που είμαι στη Βουλή έχω δει πολλούς προϋπολογισμούς. Σπανίως όμως έχω δει κυβέρνηση να κουνά το δάχτυλο στην αντιπολίτευση για έναν προϋπολογισμό που έχει αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», ανέφερε κατά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Είδα το καταπληκτικό σποτ του κ. Τσίπρα», είπε η κ. Μπακογιάννη, « που τον έδειχνε να μοιράζει το κοινωνικό μέρισμα, και από την άλλη μεριά κάποιους κακούς να καπνίζουν πούρα. Και αυτούς τους κακούς που καπνίζουν τα πούρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα τους τιμωρήσει κατά τρόπο αποτελεσματικό. Πληροφορούμαι όμως ότι οι άνθρωποι στα Γρεβενά που θα χάσουν το 50% του επιδόματος θέρμανσης, ανήκουν στην κατηγορία αυτών που καπνίζουν πούρα. Πληροφορούμαι ότι και άνθρωποι που έχασαν το ΕΚΑΣ είναι και αυτοί στην κατηγορία των παμπλουτίδηδων που καπνίζουν πούρα. Ταυτόχρονα εκείνοι που θα πληρώσουν 27 νέους φόρους -και ανεβαίνει το ΦΠΑ δύο φορές- είναι κυρίως αυτοί οι οποίοι κυρίως καπνίζουν πούρα και θα ενοχληθούν από αυτή την ιστορία».

Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ίδια ώρα που δηλώνει ότι η ΝΔ θα κόψει από την υγεία και την παιδεία για να μειώσει φόρους, είναι η ίδια που κόβει από τους ευαίσθητους αυτούς τομείς. «Τα επιδόματα ανεργίας, κόβονται από τους νεοεισερχόμενους, δηλαδή από αυτούς που σήμερα χρειάζονται μια μεγαλύτερη ελπίδα και ταυτόχρονα κόβετε τα κοινωνικά επιδόματα φτώχειας και καταστροφών, σαν αυτή που είχαμε στη Μάντρα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άδικο από αυτό που κάνετε εσείς σήμερα. Όταν έχεις πάρει 7,5 δισ. από φόρους, όταν έχεις επιβάλει τέτοια μέτρα λιτότητας, και φέρνεις ένα κοινωνικό μέρισμα 600 εκατομμύρια τη μία χρονιά και 700 εκατομμύρια την άλλη είναι η απόλυτη κοροϊδία», είπε η κ. Μπακογιάννη.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να ξαναδεί το ζήτημα του μερίσματος ώστε να μη το χάσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. «Αυτή τη στιγμή τα άτομα με ειδικές ανάγκες, στη μεγάλη πλειοψηφία, είναι φιλοξενούμενα σε σπίτια και άνθρωποι που, είτε έχουν νοητική στέρηση είτε βαριά αναπηρία, φιλοξενούνται. Με την πρόταση που έχετε καταθέσει, οι φιλοξενούμενοι αυτοί δεν δικαιούνται μέρισμα. Πρέπει να το απαρνηθούν για να το πάρει η οικογένεια. Είναι άδικο να κόβετε το επίδομα από τους ανθρώπους αυτούς. Οφείλετε να το ξαναδείτε γρήγορα. Διότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι η πιο αδικημένη κοινωνική ομάδα σε αυτή τη χώρα», είπε η κ. Μπακογιάννη.