Μία μέρα μετά την πρώτη, μετακαλοκαιρινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, το μέλος της Επιτροπής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Κόκκινο» μίλησε για τη νέα φάση στην οποία -κατά την άποψή του- εισέρχονται οι έρευνες.

Στην αρχή της ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο κ. Λάππας αναφέρθηκε στην πρόταση την οποία έκανε χθες, Τρίτη, στην Επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής, Νότης Μηταράκης, ο οποίος και ζητούσε παράταση της Επιτροπής μέχρι τον ερχόμενο Μάιο. Ο κ. Λάππας σχολιάζοντας αυτή την πρόταση είπε: «Οι άνθρωποι δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να αποκαλυφθούν όσα αποκαλύπτονται στις εργασίες της Επιτροπής. Δεν ξέρω τι φοβούνται. Προφανώς φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν πράγματα τα οποία δεν τους βολεύουν, δεν τους συμφέρουν, δεν ανταποκρίνονται στο αφήγημά τους» και συνέχισε λέγοντας: «Εκείνο που "έγραψε" κυριολεκτικά στην Επιτροπή χθες ήταν το γεγονός ότι ο κ. Μηταράκης ενώ ήμασταν έτοιμοι να μιλήσουμε για τα προσχέδια των τεσσάρων πυλώνων Ερρίκος Ντυνάν-ΚΕΕΛΠΝΟ-Αρθροσκοπήσεις-Φάρμακο, έκανε την πρόταση να παραταθεί η εξεταστική μέχρι το ερχόμενο Μάιο οπότε κάποιος συνάδελφος του είπε, "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι"».

Ο κ. Λάππας διευκρίνισε ότι η Επιτροπή τελικώς πήρε απόφαση για παράταση ενός μήνα. «Τελικά βρέθηκε μια συμβιβαστική πρόταση να πάρουμε ένα μήνα παράταση και να πάμε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου να καταθέσουμε τα πορίσματα ώστε να πάνε στην ολομέλεια της Βουλής. Και αν βρούμε ευθύνες πολιτικών προσώπων να ζητήσουμε,βεβαίως, τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής όπως έγινε με τα εξοπλιστικά και τους Παπαντωνίου και Τσοχατζόπουλο» διευκρίνισε ο Σπύρος Λάππας και συνέχισε σημειώνοντας:«Εμείς είμαστε πλέον πανέτοιμοι ως παράταξη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ έχουμε ήδη συντάξει τα προσχέδια και των 4 πυλώνων και νομίζω ότι είμαστε στην τελική ευθεία».

Επιπλέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας τόνισε με έμφαση: «Σήμερα τα πράγματα τα αντιμετωπίζουμε με μία νέα οπτική διότι έχουμε την έκδοση δύο πορισμάτων "καταπέλτης" κυριολεκτικά, ένα του μικτού ελέγχου σε διοικητικό επίπεδο υπό την κ. Παπασπύρου (σ.σ. τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης) και ένα των εισαγγελέων διαφθοράς για το ΚΕΕΛΠΝΟ» και σημείωσε «δεν φαντάζεστε ποια είναι τα ευρήματα και οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματά τους».

Σύμφωνα με τον κ. Λάππα το πόρισμα των εισαγγελέων διαφθοράς που έχει έλθει στην Επιτροπή εξατομικεύει ευθύνες για όλη την πυραμίδα κορυφαίων στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Όταν πληροφορηθεί η κοινή γνώμη, θα καταλάβει για ποιο λόγο επιβαλλόταν να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για την διερεύνηση των σκανδάλων στο χώρο της υγείας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ερωτηθείς απέφυγε να απαντήσει εάν υπάρχουν και πολιτικά πρόσωπα.

Επιπλέον, στη ραδιοφωνική συνέντευξη εξήγησε ότι «θα πάνε στη Βουλή και τα πορίσματα του εισαγγελέα. Το πόρισμα των εισαγγελέων διαφθοράς υπό την κ. Τουλουπάκη έχει έλθει επίσημα στη Βουλή όπως και το πόρισμα της κ. Παπασπύρου». Στην ερώτηση εάν «το πόρισμα Τουλουπάκη, που έχει πάει στη Βουλή περιλαμβάνει και κατηγορίες πολιτικών προσώπων», ο κ. Λάππας είπε σιβυλλικά: «Έχει έλθει και δικογραφία εις βάρος πολιτικού προσώπου. Πολιτικού προϊσταμένου, πρώην υπουργού υγείας αλλά δεν θέλω να πω το όνομα».

Αναφερόμενος στον κ. Πολάκη ο κ. Λάππας εκτίμησε ότι «όλα αυτά που κατήγγειλε τόσα χρόνια όλα επιβεβαιώνονται και κεφαλαιοποιούνται σε αυτά τα δύο πορίσματα και ασφαλώς κεφαλαιοποιούνται και τα δικά μας πορίσματα», και υποστήριξε, «δεν έφτασε τυχαία η χώρα εδώ. Ο χώρος της υγείας και τα εξοπλιστικά είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία».

Τέλος, εκτίμησε ότι πέραν των ζητημάτων της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, που θα έλθουν στη Βουλή αναμένονται, το Νοέμβριο, και εξελίξεις για το άλλο μεγάλο κεφάλαιο της Novartis που, όπως είπε, «και σε αυτό το θέμα προβλέπω τρομερές πολιτικές εξελίξεις».