Αποσύρθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τροπολογία του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή που έβαζε φρένο στις απεργίες για τις απεργίες, αλλάζοντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Η διάταξη αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και θα κατατεθεί εκ νέου με νομοθετικές βελτιώσεις. Η τροπολογία εισήγαγε αναλογικό σύστημα για τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας, σύμφωνα με το οποίο απαιτούνταν η παρουσία του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Σήμερα η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να ληφθεί και από το ένα 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

1.Με άλλη διάταξη τροποποιείται άρθρο του 1951 αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής της προβλεπόμενης δαπάνης εκ μέρους του εργοδότη, σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος εφόσον διαπιστώνεται με δικαστική απόφαση ότι οφείλεται σε δόλο του τελευταίου, είτε ως προς το αποτέλεσμα του ατυχήματος καθεαυτό, είτε ως προς τη μη τήρηση διατάξεων που ορίζουν μέτρα προστασίας της ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Με την προτεινόμενη ρύθμιση αποσαφηνίζεται ότι κατά την αληθή έννοια της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 34 του α.ν. 1846/1951 και την πραγματική βούληση του νομοθέτη, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει στον μεν ασφαλιστικό φορέα τις δαπάνες που αυτός χορήγησε στον παθόντα από εργατικό ατύχημα, στον δε παθόντα τη διαφορά ανάμεσα στις παροχές αυτές και την πλήρη αποζημίωση που δικαιούται κατά τις κοινές διατάξεις του ΑΚ, σε κάθε περίπτωση που βεβαιώνεται δικαστικά ότι το εργατικό ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη είτε ως προς αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος είτε όμως και ως προς την παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

2.Τέλος, υποχρεώνει το ΚΤΕΛ και τους ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων να καταχωρούν σε πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας στοιχεία που σχετίζονται με το προσωπικό (υπερωρίες προσωπικού, πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης, κ.λπ.).

Έντονα αντιδρά η ΑΔΕΔΥ, η οποία σε ανακοίνωσή της μιλά για εκπρόθεσμη κατάθεση στη Βουλή και σε άσχετο νομοσχέδιο, στο οποίο όπως επισημαίνει αλλάζει την καταβολή αποζημίωσης από εργατικό ατύχημα ώστε να απαιτείται η διαπίστωση με δικαστική απόφαση πως το ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας για την Τρίτη 5 Δεκέμβρη, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κοραή στις 12.00 και στην πορεία προς τη Βουλή που θα ακολουθήσει.