Σκληρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσαν, τόσο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, κατηγορώντας την ότι ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα ισχυριζόμενη κακοδιαχείριση στα κονδύλια της ΕΕ, αλλά και ότι υιοθετεί μια ακροδεξιά ρατσιστική πολιτική.

«Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σας εκθέτουν για τα κονδύλια. Προδίδουν άγνοια ή συνειδητή συκοφάντηση, ή συνειδητή υπέρ-απλούστευση. Δεν είναι θέμα λογιστικής προσέγγισης. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί είναι ανοιχτοί για τις οσμές των δήθεν σκανδάλων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας, απαντώντας στους επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ.

¨Όπως είπε, με βάση το τελευταίο επικαιροποιημένο πενταετές πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, από την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 561 εκ. ευρώ, έχουν εκταμιευτεί ως τώρα 164 εκ. ευρώ, ενώ «η τακτική και η έκτακτη χρηματοδότηση υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». 

Ταυτόχρονα, ο κ. Βίτσας κατέθεσε αναλυτικά το σύνολο των κονδυλίων με τις συγκεκριμένες δράσεις, τονίζοντας ότι είναι στη διάθεση όλων των κομμάτων για να ελέγξουν τα στοιχεία, ενώ σημείωσε ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δόθηκε ένα ποσό ύψους 605 εκ. σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ για παροχή υπηρεσιών, το οποίο θα φθάσει μέχρι τέλος του χρόνου στα 650 εκ ευρώ. 

«Αυτά τα χρήματα, στο σύνολο τους ελέγχονται από την ευρωπαϊκή ελεγκτική επιτροπή και την ελληνική ελεγκτική διαχειριστική αρχή. Γίνονται κατευθείαν συμβόλαια με αυτούς τους οργανισμούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελέγχονται απευθείας», τόνισε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: 

«Κατηγορώντας για δήθεν αδιαφάνεια την ελληνική κυβέρνηση, στην ουσία κατηγορείτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε υποστεί 5 με 6 ελέγχους το 2017 και στο υπουργείο Άμυνας έκλεισε με άριστα ο έλεγχος. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, επίσης είναι χωρίς καμία παρατήρηση. Όλοι οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί έχουν πλήρη εμπιστοσύνη και αναγνωρίζουν ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους και το έχουν αποδείξει».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ περί διερεύνησης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF), σχετικά με κακοδιαχείριση σε κονδύλια για τη σίτιση, ο κ. Βίτσας αντέτεινε ότι η έρευνα που γίνεται, αφορά μια ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από ποσά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 7 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, επικαλέστηκε επιστολή που απέστειλε στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 η εκπρόσωπος της Επιτροπής για το μεταναστευτικό, Νατάσα Μπερτό, στην οποία όπως είπε ο κ.Βίτσας, αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε καθ' οιονδήποτε τρόπο καμία απόδειξη κακοδιαχείρισης κονδυλίων.

«Με δική μου επιστολή ζητώ να μας ενημερώσουν ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που ενεργοποίησαν την OLAF», συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας και επέκρινε έντονα τη τακτική που ακολουθεί η ΝΔ.

«Πλειοδοτείτε ανασύροντας εκθέσεις και βάζοντας ζήτημα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης των κονδυλίων. Εγώ από την πρώτη στιγμή λέω ότι αυτός ο έλεγχος, και επιβεβλημένος είναι, και θα πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις για να σταματήσει η λάσπη στον ανεμιστήρα, στην οποία επιδίδεται η ΝΔ και ο ίδιος ο αρχηγός της» υπογράμμισε ο κ. Βίτσας ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι ο τόπος που η ΝΔ μπορεί να μας υψώνει το δάχτυλο, αλλά είναι ο τόπος για να ζητήσει συγγνώμη. Να μας ζητήσει συγγνώμη γιατί είχε αφήσει πλήρως απροετοίμαστη τη χώρα και γιατί δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό σοβαρά αλλά μόνο με αντιπολιτευτικό μένος». 

Ο κ. Βίτσας διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα στη Μόρια θα λυθεί σύντομα, ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για τη Σάμο, διότι όπως είπε, το νησί έχει στοχοποιηθεί από τους διακινητές - καλώντας ταυτόχρονα τη ΝΔ να βοηθήσει αντί να προσπαθεί να εντείνει το πρόβλημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, που τόνισε ότι υπάρχουν και γίνονται όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι, και προληπτικά, και μετά.

«Μέσα από τις ελεγκτικές διαδικασίες διασφαλίζουμε την απαραίτητη χρηστή διαχείριση. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκάθαρα το αναφέρει. Και η ίδια η κ. Νατάσα Μπετρό λέει ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει με κανένα τρόπο κακοδιαχείριση», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «υιοθετεί κατηγορίες που σπεκουλάρει ένας μιντιακός μηχανισμός, ευτελίζοντας έτσι άθλια ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το μεταναστευτικό- προσφυγικό». «Καθ όλη την διάρκεια των 3,5 χρόνων διακυβέρνησής μας, ουδεμία κατασπατάληση έγινε», σημείωσε ο κ. Ρήγας και καταλόγισε στη ΝΔ υποκριτικό και όψιμο ενδιαφέρον για το προσφυγικό.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε να μας κουνάνε το δάχτυλο εκείνοι που μεγαλοποιούν το πρόβλημα, εκείνοι που χαϊδεύουν ακροδεξιά ανακλαστικά. Εμείς το αντιμετωπίζουμε στη βάση των διεθνών κανόνων, της ανθρωπιάς και της κοινωνικής αλληλεγγύης», τόνισε ο κ Ρήγας και κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν συντάσσεται στην Ευρώπη με τις απόψεις της ακροδεξιάς πτέρυγας και τον Όρμπαν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διασποράς λοιμωδών νοσημάτων και πως δεν ενεργοποιήθηκε καμία υγειονομική βόμβα.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε σε ποιο πολιτικό λεξιλόγιο ανήκει η λέξη 'λαθρομετανάστης'. Τη λέει με στεντόρεια τη φωνή ο πρώην πρωθυπουργός σας. Τη ρητορική του μίσους χρησιμοποιείτε εσείς, και όλα σας τα αυτοδιοικητικά σας στελέχη».