«Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ κανένα θέμα για καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά σχετικά δημοσιεύματα και έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

«Και να θέλαμε, δεν μπορούσε αυτό να γίνει. Πρόκειται για επιστημονικής και πολιτικής φαντασίας σενάρια και επιστημονικές και πολιτικές ακροβασίες. Ούτε βεβαίως επεκτείνεται η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2019 για την καταβολή στους δικαστικούς εφάπαξ χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο των αναδρομικών για την περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2014», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες λίγο πριν την Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία θα θέσει αυτό το θέμα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, «ήδη, από το 2009, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου».

Με αφορμή ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ότι παραιτούνται οι βουλευτές τους από τις διεκδικήσεις αναδρομικών, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «θα μπορούσαν τα δύο κόμματα πριν σπεύσουν να παραιτηθούν, να απευθυνθούν στη Βουλή και να ρωτήσουν, αν δεν γνώριζαν».

«Η Βουλή δεν λειτουργεί στα μικρόφωνα ή τα tweet. Είναι πάντως συστηματάκι κατά πλήρη συνεννόηση, για να βγει αυτό το θέμα για τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ανοησίες, ανοησίες. Για να βγει ότι αυτοί του παλιού πολιτικού συστήματος παραιτούνται και ήρθαν οι αριστεροί να τα αρπάξουν. Ας κάνουμε κάτι πιο σοβαρό», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Όλα ξεκίνησαν όταν χθες το πρωί, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι υποστήριξε ότι αναδρομικά 24.442 ευρώ θα λάβουν και βουλευτές.

Επικαλούμενος την ιδιότητά του ως εργατολόγου υποστήριξε ότι «διαβάζοντας την τροπολογία, το άρθρο 4, όπως ψηφίστηκε, που αναφέρεται στα αναδρομικά των δικαστών, διαπίστωσα ότι τα περισσότερα αναδρομικά θα τα πάρουν οι βουλευτές. Στην ουσία θα πάρουν 24.442 ευρώ, 1.111 ευρώ επί 22 μήνες».