(Τελευταίο upd 14:23) Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Μετά το μεσημέρι αναμένεται η παρέμβαση των πολιτικών αρχηγών. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται στην ισότητα και τη δημοκρατία», τόνισε ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος, Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προεκλογικές σκοπιμότητες.  Τοποθετήσεις Κατσίκη (ΑΝΕΛ), Λοβέρδου (ΔΗΣΥ), Γκιόκα (ΚΚΕ)

Παρασκευόπουλος: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα, τη δημοκρατία

«Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ρυθμίσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά» ανέφερε ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώτος βουλευτής που έλαβε τον λόγο στην αναθεωρητική διαδικασία που εκκινεί σήμερα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

 «Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενυπάρχουν και προτάσεις που διακινδυνεύουν ακόμη και κόστος ψήφων, προκειμένου να υπηρετηθούν διαχρονικές αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος, που έκανε την εισήγηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το Σύνταγμα δεν είναι ένα ξαφνικό συμβόλαιο σοφών, αλλά προκύπτει μέσα από τους αγώνες των λαών και μέσα από κορυφαίες κοινωνικές αντιθέσεις».

 Αναφερόμενος στην πολιτική φυσιογνωμία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υπογράμμισε ότι «αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εμπνέεται από μια ιστορική συγκυρία: αυτή της συνάντησης των αξιών της αριστεράς με τη δημοκρατία». Αν μια έννοια έχει συνδεθεί μέχρι σήμερα με τον πολιτικό λόγο της αριστεράς, διευκρίνισε, αυτή είναι η ισότητα. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Παρασκεύπουλος επισήμανε ότι σήμερα η κρίση έχει αυξήσει τους πληθυσμούς των μη εχόντων και τους έχει καταστήσει πλειοψηφικούς, «γι΄αυτό και η ουσιαστική λειτουργία των κανόνων της δημοκρατίας έχει πλέον εξισωτική δυναμική και τείνει προς τις κοινωνικές αλλαγές και μάλιστα τις ριζοσπαστικές».

 Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κέντρο βάρους της πρότασης Αναθεώρησης του Συντάγματος είναι οπωσδήποτε η «εμβάθυνση της δημοκρατίας» και δομικά στοιχεία στη δημοκρατία είναι η συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, δηλαδή οι θεσμοί αντιπροσώπευσης. Γι΄αυτό και ο κ. Παρασκευόπουλος πρόταξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος μέσα στο συνταγματικό κείμενο. «Η τυπική αναβάθμιση της ρύθμισης σε συνταγματική, διασφαλίζει την πρόληψη σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα είχαν βραχυπρόθεσμους κομματικούς ορίζοντες» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

 Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε και στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (ευθύνη μελών κυβέρνησης) για να υπογραμμίσει ότι είναι ζήτημα που αφορά την λειτουργία της δημοκρατίας και την αντιπροσωπευτικότητα και ότι διασφαλίζει τη λογοδοσία των πολιτικών ως στοιχείο της δημοκρατίας.

Αλλά και για το άρθρο 16 (παιδεία) που δεν έχει ενταχθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν είναι απλώς αναγκαίος είναι και ζωτικός». Πρόσθεσε δε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για εφαρμογές που προάγουν την ανταγωνιστική θέση των ιδιοκτητών τους. Αντίθετα, στο δημόσιο πανεπιστήμιο οι διδάσκοντες είναι ελεύθεροι να ερευνούν τα πάντα και να αναπτύσσουν γνώμες και απόψεις, ακόμη και κατά του ίδιου του κράτους.

Τασούλας: Προεκλογικές σκοπιμότητες

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, έκανε λόγο για εμπαιγμό από πλευράς Τσίπρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την αναθεώρηση για προεκλογικές σκοπιμότητες, προκειμένου  «να αποτελέσει η ίδια αναθεώρηση ένα μηχανισμό που θα «κάψει» λόγω διαδικασιών και χρόνων τη διαδικασία».

«Η ΝΔ αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των καιρών και με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι πρόσκαιρα και κομματικά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία. Θα αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας. Η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

«Αναμετριόμαστε σήμερα με τις ευθύνες μας για να μη γίνει απρόσφορη η αναθεώρηση. Θα ασκήσουμε όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε ώστε να γίνει μια τολμηρή αναθεώρηση μέσω της ψήφου του ελληνικού λαού», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία και ότι αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα.

«Δεν είναι δυνατόν αυτοί που το αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα, που με σφετερισμό προκάλεσαν τη διάλυση της Βουλής και καταχρώμενοι το Σύνταγμα αγνόησαν το δημοψήφισμα που προκάλεσαν, να αναδεικνύουν ότι θέλουν με αυτό τον τρόπο να φέρουν το λαό στο προσκήνιο. Οι ίδιοι που αγνόησαν το Σύνταγμα να κατηγορούν τη ΝΔ ότι το αντιλαμβάνεται ως απειλή», τόνισε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε:

«Να κατηγορεί εμάς στη ΝΔ που δύο χρόνια πριν έχουμε προτείνει να έρθει απολύτως στο προσκήνιο ο λαός και να αναδείξει το ρόλο του. Ποιος φοβάται το λαό στο προσκήνιο; Αυτός που τον κολακεύει ή αυτός που θέλει να τον καταστήσει κυρίαρχο των προτάσεων του;»

Και ο κ. Τασούλας συνέχισε:

«Η πρόταση της ΝΔ δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία στη χώρα μας. Ούτε το Σύνταγμα ήταν η αιτία που χρεοκόπησε η χώρα. Χρεοκόπησε γιατί το πολιτικό προσωπικό και ο δημόσιος λόγος δεν μπόρεσαν να την εκσυγχρονίσουν και να διαπαιδαγωγήσουν τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση προχωρούσε με ρυθμό βάδην και η αντιπολίτευση φώναξε όχι βάδην, τροχάδην».

«Αν θέλουμε να περιβάλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος με την πρέπουσα ιστορική διάσταση πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του λαού», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εμπαιγμό όταν μιλά για συναίνεση.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην επιστολή που απέστειλε σε πολιτικούς αρχηγούς και “ νομίζοντες” πολιτικούς αρχηγούς, γράφει ότι αυτή η αναθεώρηση πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία συναίνεσης, πολιτικής και κοινωνικής. Να μην πέσει όμηρος του βραχέως πολιτικού χρόνου.

Προφανώς εμπαίζει τους πάντες. Η σημασία της έναρξης της αναθεώρησης του Συντάγματος για εμάς δεν είναι να μετατρέψουμε το Σύνταγμα σε απρόσφορη απόπειρα και να το χρησιμοποιήσουμε για καθαρά προεκλογική σκοπιμότητα. Να αποτελέσει δηλαδή στην ουσία μηχανισμό που θα κάψει, λόγω προθεσμιών βάσει του άρθρου 110, την ουσιαστική αναθεώρηση που χρειάζεται η χώρα για τα επόμενα 10 χρόνια, επαναλαμβάνοντας τις επιπτώσεις της αναιμικής αναθεώρησης του 2008», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν το Σύνταγμα νομίζουμε ότι είναι μαγικό, δεν είναι. Και δεν θα λύσει τα προβλήματα όπως φαντάζονται αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να καθιερωθεί Σύνταγμα ευτυχίας και οικονομικής ευμάρειας. Την οικονομική ευμάρεια θα την κάνει η οικονομική πρόοδος και η ανάπτυξη, γι’ αυτό προτείνουμε βάθεμα της αποτελεσματικότητας του κράτους, της διοίκησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Τασούλας.

«Μη γελιέστε. Το Σύνταγμα δεν θα σας σώσει αλλά θα βοηθήσει μια αποφασιστική κυβέρνηση να λύσει τους γόρδιους δεσμούς που έχει η χώρα. Για να μην πιστεύουμε ότι υπάρχουν μαγικά Συντάγματα εμείς λέμε ότι με μια αποφασιστική κυβέρνηση, αυτήν που θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές, δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που η Ελλάδα θα συμβαδίσει στην ανάπτυξη, στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο, αποφασιστικά και θεσμικά», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Κατσίκης/ ΑΝΕΛ: Αναγκαίες και επιβεβλημένες οι αλλαγές στο Σύνταγμα

Έμφαση στις προτάσεις του κόμματός του τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά, έδωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, κάνοντας λόγο για αναγκαίες και επιβεβλημένες αλλαγές στο Σύνταγμα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη λήψη απόφασης για την προθεσμία παράδοσης της έκθεσης της Επιτροπής Αναθεώρησης.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κατσίκης, οι ΑΝΕΛ προτείνουν μεταξύ άλλων:

- Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

- Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του χωρίς όμως το πολίτευμά μας να μετατραπεί σε προεδρευομένη δημοκρατία.

- Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς.

- Τροποποίηση του άρθρου 86 για ποινική ευθύνη υπουργών ώστε να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη χωρίς καμία ανάμειξη της Βουλής.

-Τροποποίηση του άρθρου για την ελευθερία του Τύπου με την πρόβλεψη δημοσιοποίησης από τα ίδια τα ΜΜΕ της σύνθεσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της οικονομικής κατάστασης και των μέσων χρηματοδότησής τους.

«Καταθέσαμε τις προτάσεις μας με γνώμονα τις γραμμές του κόμματός μας και θα τις στηρίξουμε στην Επιτροπή Αναθεώρησης», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κατσίκης.

Λοβέρδος: Να αποσυρθεί η διάταξη για απ’ ευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη για απ’ ευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας  από τον λαό, διότι αυτό θα τον καταστήσει παράγοντα πολιτικής ανωμαλίας. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση για ίδρυση κρατικών πανεπιστημίων, διερωτώμενος: «Σας ικανοποιεί που σπουδάζουν στην Κύπρο χιλιάδες; Σας ικανοποιεί; Υπάρχουν πολλοί τρόποι».

«Η αναθεώρηση θα έχει νόημα, θα εκκοινωνιστεί με ενδιαφέρον από τον πολίτη, μόνον αν στραφεί γύρω από τα θέματά του όπως τα αντιμετωπίζει ως οικονομικός ενεργός πολίτης, ως πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά και την πολιτική, ως διοικούμενος που ταλαιπωρείται και γενικά με όλες τις διαστάσεις που έχει στην Ελλάδα εν έτει 2018», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, δίνοντας την αιχμή της αναθεωρητικής γραμμής της ΔΗΣΥ.

«Ή θα είναι αυτός ο στόχος της αναθεώρησης ή θα γίνουν αναθεωρητικές προσπάθειες σε ώτα μη ακουόντων. Κι αυτά θα είναι τα ώτα των πολιτών και θα πρέπει να καταλάβουν κι είναι χρέος δικό μας αυτό, ό,τι αφορά τους ίδιους και όχι το πολιτικό σύστημα που θέλει να λύσει εσωτερικά του θέματα», σημείωσε.

Ο κ. Λοβέρδος απευθύνθηκε στο Σώμα τονίζοντας πως αυτήν την ώρα η Βουλή έχει δύο εκδοχές ή να αναλωθεί σε ζητήματα και διευθετήσεις που αφορούν κόμματα και εκλογές, «η οποία θα πάει άπατη σε ό,τι αφορά στη σχέση μας με τον πολίτη» ή «θα μετατοπίσει το κέντρο ενδιαφέροντας αυτού του διαβήματος στον άνθρωπο και τον πολίτη. Αλλιώς θα χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία».

Με αιχμή το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής που προστατεύει το σύστημα των συνταγματικών δικαιωμάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν όλα τα κόμματα που θα καθίσουν στο ίδια έδρανα της συνταγματικής αναθεώρησης κοινό αξιακό κώδικα και καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα ότι αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη ζωή με «δύο όψεις, δύο δεδομένα και διπλά στάνταρντ». «Το ότι θα καθίσουμε στα ίδια έδρανα στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος δεν σημαίνει ότι μετέχουμε σε προσεγγίσεις, διαδικασίες και τελικώς απόψεις κοινές για την ποιότητα των θεσμών», πρόσθεσε.

Επί της ουσίας των προτάσεων για την αναθεώρηση, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται για το αγαθό της πολιτικής σταθερότητας και πρέπει «να βρούμε την κατάλληλη λύση, ούτως ώστε ο τετραετής πολιτικός συνταγματικός κύκλος να είναι μία συνταγματική κυριολεξία κι όχι ο κανόνας να είναι οι πρόωρες χάριν δήθεν εθνικού θέματος». Πρότεινε, δε, να αξιοποιηθεί ο κανόνας της αυξημένης πλειοψηφίας για δημιουργία σταθερότητας στις επενδύσεις όπως και το να εξετάζεται κάθε ένσταση αντισυνταγματικότητας απευθείας από τις Ολομέλειες των δικαστηρίων. Δήλωσε την κατηγορηματική διαφωνία του και ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως αυτή καθιστά τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα, παράγοντα πολιτικής ανωμαλίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, με αιχμή την πρόταση για τα δημοψηφίσματα, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να μιλάει η πλειοψηφία για δημοψηφίσματα, όταν είναι αυτή που διεξήγαγε ένα παράνομο δημοψήφισμα και επιπλέον δεν εφάρμοσε και το αποτελέσμά του.

Επίσης, καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα πως δεν συμπεριέλαβε στο άρθρο 16 παρ. 2 και στην αποστολή του κράτους την καλλιέργεια θρησκευτικής συνείδησης. Σημείωσε, δε, ότι η ρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα «περάσει» και απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία τόνισε: «Δεν αποφεύγεται μία λύση που τη ζητούν η κοινωνία και τα ίδια τα πράγματα».

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ενώ μέμφθηκε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το 2016 δεν υπέγραψαν αντίστοιχη πρόταση που κατέθεσαν ο ίδιος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και ορισμένοι ακόμη βουλευτές.

Τέλος, επισήμανε ότι είναι απολύτως απαραίτητες οι παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση και τους ΟΤΑ.

Γκιόκας/ΚΚΕ: Μόνο οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να κατοχυρώσουν δικαιώματα

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτικό, συμμετοχικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. «Πραγματικά κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός όταν θα έχει στην ιδιοκτησία του τον πλούτο που παράγει, και σε αυτό το πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης μπορεί να υπάρξουν λαογέννητοι θεσμοί διακυβέρνησης, εξουσίας» πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ παλεύει να διευρυνθούν τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, δήλωσε ο κ. Γκιόκας και θύμισε ότι το ΚΚΕ θέλει αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως να προστατευθεί το δικαίωμα στην απεργία ή να καταργηθούν οι τρομονόμοι και άλλες τέτοιες διατάξεις που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Αυτούς τους στόχους προωθούμε με την καθημερινή μας πάλη γιατί ο αγώνας του λαού και όχι της δήθεν αλλαγής, από τα πάνω, είναι ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει αυτά τα δικαιώματα. Θα συμμετέχουμε στη διαδικασία αναθεώρησης και προβάλλουμε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως το άρθρο 48 και ο αντιδραστικός νόμος περί κατάστασης πολιορκίας, στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές συμμαχίες και ερμηνεύουν το Σύνταγμα υπό το πρίσμα του ευρωενωσιακού δικαίου, στο άρθρο 27 που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, των βάσεων στην Ελλάδα, στο άρθρο 107 που αφορά στην προστασία του ξένου και του εφοπλιστικού κεφαλαίου», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο κ. Γκιόκας τόνισε ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. «Με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις προχώρησαν αλλαγές που αφορούσαν το πεδίο της οικονομίας, σήμερα στόχος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι η δημιουργία συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, η διευκόλυνση της συνέχειας των κυβερνήσεων και η αποτροπή της πρόωρης λήξης της κοινοβουλευτικής περιόδου», επισήμανε και παρατήρησε: «Το κέντρο βάρους της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβερνητική πολιτική σταθερότητα, η κυβερνητική πολιτική συνέχεια, δηλαδή να μη διαταραχθεί η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής».

«Θέλετε μια σειρά προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, διότι οι συνθήκες σήμερα δεν επιτρέπουν συγκρότηση σταθερών μονοκομματικών κυβερνήσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν, εξ ου και η σύμπτωσή σας με τη ΝΔ, ιδίως στο κομμάτι της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας και συμπλήρωσε: «Στόχος είναι, επίσης, να ανακτηθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, να αναστηλωθεί το κύρος του πολιτικού συστήματος, που έχει κλονιστεί στα μάτια του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης και των μέτρων και λόγω της ασυνέπειας λόγων και έργων».

Ο κ. Γκιόκας υποστήριξε ότι στόχος είναι και να στηθεί διπολικός καυγάς με τα συνθήματα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τα κοινωνικά δικαιώματα, με τη δήθεν αντι-νεοφιλελεύθερη ατζέντα, «αλλά είναι θράσος να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοκρατία και κοινωνική προστασία, τη στιγμή που ήταν η πολιτική δύναμη που, ενώ έκανε δημοψήφισμα το 2015, στη συνέχεια υλοποίησε ένα σωρό μέτρα και ΠΝΠ και κατεπείγοντα νομοσχέδια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και την πρόταση για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «περνάει ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Σε αυτό μπαίνουν αμφισβητούμενες εκτάσεις και νομιμοποιούνται οι κατά καιρούς διεκδικήσεις της Εκκλησίας».

Για την απλή αναλογική, ο κ. Γκιόκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τη φέρνει κολοβή, αφού δίνει δυνατότητα διανομής του 10% των εδρών, δηλαδή 30 έδρες, όχι με αναλογικό τρόπο αλλά ως μπόνους στο εκάστοτε πρώτο κόμμα».

Μετά το μεσημέρι θα παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Σύμφωνα με την απόφαση τις Διάσκεψης των Προέδρων θα ανοίξει κατάλογος συνολικά 15 ομιλητών, αναλόγως με την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν σε έναν κύκλο χωρίς δικαίωμα δευτερολογίας. Στη συζήτηση, αναμένεται, μετά το μεσημέρι, να παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η Ολομέλεια, θα ορίσει την προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία απαρτίζεται από 46 μέλη και θα επεξεργαστεί τις προτάσεις των κομμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τη λήψη της απόφασης με την οποία θα καθορίζεται η ημερομηνία κατάθεσης της Έκθεσης της Επιτροπής στην Ολομέλεια. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έχει ήδη προϊδεάσει ότι η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός δύο μηνών, προκειμένου, με τις προβλεπόμενες δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, να "πέσει" η αυλαία το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Το πρωί της Πέμπτης, η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος συνεδριάζει ώστε να εκλέξει το προεδρείο της και άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της.