Το πρόγραμμα επιδότησης μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών είναι ψηφίδα στον γενικότερο σχεδιασμό για την ανάκτηση της εργασίας, ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλουν παρουσιάζοντας στη Βουλή τη συγκεκριμένη τροπολογία.

«Είναι μία τροπολογία, με την οποία υλοποιείται μία ακόμη από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους έως 25 ετών. Επιδοτείται στην πραγματικότητα η εργοδοτική εισφορά κατά το ήμισυ για την κύρια σύνταξη», σημείωσε η υπουργός Εργασίας και εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο η τροπολογία θα δώσει κίνητρα για να βρουν εργασία νέοι έως 25 ετών και θα δώσει τη δυνατότητα, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος, να καταβάλλονται μισθοί υψηλότεροι από αυτούς που δίνονται σήμερα.

«Δεν πρέπει κανείς αυτήν τη ρύθμιση να τη δει αποσπασματικά, αλλά πρέπει να τη δει ως ένα σύνολο παρεμβάσεων και μέτρων που λαμβάνει αυτή η κυβέρνηση προκειμένου να μειωθεί η ανεργία των νέων, η οποία έχει μειωθεί σημαντικά τα 3,5 τελευταία χρόνια, κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου. Όπως πρόσθεσε, αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται συμπληρωματικά με άλλες ρυθμίσεις όπως είναι «η κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού των νέων, που θα υλοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2019 και πλέον ο νέος αυξημένος ενιαίος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις». Εξάλλου, επισήμανε ότι τη συγκεκριμένη τροπολογία πρέπει να τη δει κανείς συμπληρωματικά και με τα νέα προγράμματα εργασίας που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ, που πλέον δίνουν μισθούς σημαντικά υψηλότερους για τους νέους υψηλών προσόντων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι δύο νέα προγράμματα, τα οποία έχουν ήδη ανοίξει, απευθύνονται σε περίπου 10.000 άνεργους νέους και εγγυώνται μισθούς από 1.000 ευρώ και πάνω στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Επομένως και αυτήν τη ρύθμιση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών πρέπει να τη δει κανείς ως μία ψηφίδα του συνολικότερου σχεδίου που έχουμε για την ανάκτηση της εργασίας. Έχουμε δρόμο ακόμη για να αντιστρέψουμε τον όλεθρο της περιόδου 2010-2014, τον όλεθρο ιδίως με το χτύπημα στη νέα γενιά. Τα βήματα θα γίνονται ολοένα και πιο εμφανή στην ελληνική πραγματικότητα», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.

Δείτε επίσης: