Όμηρος του προεκλογικού κύκλου, ο προϋπολογισμός, μόλις τελειώσει ο προεκλογικός κύκλος, η κρίση θα επανέλθει δριμύτερη, εκτίμησε ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια.

 «Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 εμφανίζει ανάγλυφα τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η χώρα για τα οποία δεν διαφαίνεται καμία προοπτική επίλυσης. Είναι ένας προϋπολογισμός, όμηρος του προεκλογικού κύκλου. Εμφανίζεται φαινομενικά γαλαντόμος σε παροχές αφού αποθησαύρισε πόρους και εισοδήματα με άγρια φορολογική επιδρομή», είπε κ. Σκανδαλίδης.

 Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός ενσωματώνει σωρευτικά όλες τις δεσμεύσεις και τα μέτρα που αποδέχθηκε η κυβέρνηση και η χώρα, χωρίς το παραμικρό σχέδιο για το πως οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες, και εκτίμησε ότι "μόλις τελειώσει ο προεκλογικός κύκλος, η κρίση θα επανέλθει δριμύτερη".

«Δεν αποπνέει καμία αναπτυξιακή πνοή σε μια εποχή που η χώρα την έχει μεγάλη ανάγκη για να επιβιώσει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία», είπε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός μοιάζει, δυστυχώς, με διαβατήριο της χώρας και της οικονομίας σε ακόμη βαθύτερη κρίση».

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ σχολίασε παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός έχει διατυπώσει το δικό του success story αλλά σήμερα οι αγορές «εξακολουθούν να μας κοιτούν παγερά αδιάφορες», διατηρώντας ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια. Την ίδια ώρα, είπε, «οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, και αποτελούν οιονεί μνημόνια, καλά κρατούν, το υπερταμείο επιχειρεί να δεσμεύσει και το τελευταίο τετραγωνικό της δημόσιας περιουσίας, χωρίς το ίδιο να προχωρήσει σε καμία ουσιαστική αξιοποίηση, παρά τους γαλαντόμους μισθούς και η Ελλάδα θα εξακολουθεί να ζει σε καθεστώς μόνιμης λιτότητας κάτω από τον βραχνά των πλεονασμάτων».

Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός, αφού εγκατέλειψε τις μεγαλόπνοες διακηρύξεις, εγκαινίασε μια προεκλογική περίοδο με κύριο όπλο την παροχολογία, τους διορισμούς, σε φόντο πόλωσης και σκανδαλολογίας. «Την έχουμε ξαναζήσει αυτή την εποχή και ήταν τραγική για τη χώρα», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Δήλωσε ακόμη, ότι καθώς οι μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στάσιμες, οι αποκρατικοποιήσεις καρκινοβατούν, το ισοζύγιο των επενδύσεων παραμένει αρνητικό, η κυβέρνηση κάλυψε και καλύπτει την υστέρηση με φοροεπιδρομή -γι αυτό εμφανίζονται οι φόροι αυξημένοι κατά 600 εκατομμύρια ευρώ- μείωσε το κοινωνικό κράτος, κατάργησε κοινωνικές παροχές, αύξησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, περιέκοψε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 550 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σκανδαλίδης εκτίμησε ότι η πολιτική αυτή δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη. «Για ποια παραγωγική ανασυγκρότηση μιλάμε; Με αργό το δυναμικό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που στενάζουν και με εξαρθρωμένη την σπονδυλική στήλη της οικονομίας; Όταν παντού συναντάς κλειστά καταστήματα και επιχειρήσεις; Για ποια μεταρρυθμιστική πολιτική μιλάμε; Με ένα κράτος που αντιστέκεται σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια; που δεν μπορείτε να συμφωνήσετε ακόμα αν θα ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό;», ανέφερε χαρακτηριστικά.