(Τελευταίο upd 23:11) Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η δεύτερη μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, με μέλη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης. Οι σημαντικότερες τοποθετήσεις.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ θα γίνει διακοπή για να ξαναρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα, 18 του μηνός, για θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Παρακολουθήστε LIVE την εξέλιξη της συζήτησης:

 

Συνοπτικά οι σημαντικότερες τοποθετήσεις της σημερινής ημέρας

 

Κυβέρνηση:

Π. Κουρουμπλής: Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα μέσα από τη συνεργασία των κομμάτων

Την ανάγκη πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, μέσα από μια κοινή προσπάθεια και συνεργασία όλων των κομμάτων, ώστε να βγει η χώρα από την πελώρια, όπως τη χαρακτήρισε, δυσκολία στην οποία βρίσκεται, υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2018 στην Ολομέλεια.

Αναλυτικά η ομιλία του ΕΔΩ

Κ. Φωτάκης: Πυλώνες της κυβέρνησης το ανθρώπινο δυναμικό και η καινοτόμος επιχειρηματικότητα

Στις δράσεις έρευνας και καινοτομίας που θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό του 2018 αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, τονίζοντας ότι πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης στην έρευνα και καινοτομία είναι το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, η σύνδεση της έρευνας με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και η ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της έρευνας.

Αναλυτικά η ομιλία του ΕΔΩ

Δ. Λιάκος: Η κυβέρνηση θα κινηθεί έγκαιρα και για το κλείσιμο της δ’ αξιολόγησης

«Η επόμενη μέρα δεν θα πρέπει να είναι υπόθεση ενός ή μέλημα μόνο του σημερινού ή του εκάστοτε κυβερνητικού σχηματισμού. Ιδανικά, πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της κινητοποίησης και της ενεργητικής συμμετοχής όλων και κυρίως της κοινωνίας των πολιτών» υπογράμμισε, για την εποχή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος μιλώντας σήμερα, στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Αναλυτικά η ομιλία του ΕΔΩ

Τ. Πετρόπουλος: Τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ θα συνεχίσουν και του χρόνου, και θα είναι πολύ περισσότερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

«Το θετικό αποτέλεσμα και η βελτίωση της οικονομίας δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν περικοπές στις παροχές», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.

«Τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσουν και την επόμενη χρονιά και θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπονται στον φετινό προϋπολογισμό. Του χρόνου θα τα πούμε με καλύτερους όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι προφανές, και αυτό θα προκύψει και από την αναλογιστική μελέτη ότι "δέσαμε" ένα ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα χωρίς περικοπές».

«Αυτή η κυβέρνηση εννοεί και τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση καταλογίζοντας της «εμμονή και προσήλωση στο να μη βγει θετική εικόνα για τη χώρα», ενώ απευθυνόμενος ειδικά στη ΝΔ, την κάλεσε να αλλάξει την αρνητική και μηδενιστική της στάση ώστε να δοθεί, όπως είπε, η δυνατότητα να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

«Πρώτη φορά διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και όλοι οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι η χώρα βρίσκεται σε θετικό δρόμο και ως προς την ανάπτυξη και ως προς τις επενδύσεις. Φαίνεται αυτό να σας στενοχωρεί. Δεν θέλετε να υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές που έχει η χώρα», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ν. Μαυραγάνης Δώσαμε έντιμη μάχη με θεσμούς για να εξασφαλίσουμε κοινωνική πολιτική και να καλύψουμε πληγές παρελθόντων ετών

«Η χώρα παίρνει θετική τροπή πλέον. Ήδη πετύχαμε τη δέσμευση να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι με τη ρήτρα ανάπτυξης που αρχίζει και εφαρμόζεται από σήμερα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαος Μαυραγάνης, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2018.

«Τίποτα δεν θα είχαμε πετύχει αν δεν είχαμε καταφέρει την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας», τόνισε ο κ. Μαυραγάνης και πρόσθεσε: «Αυτό είναι πιο φανερό από το καλοκαίρι, όταν πετύχαμε αυτό που ζητούσαμε από το 2014, ως μέσο για να μπορέσουμε να αλλάξουμε το δημοσιονομικό βηματισμό και να δώσουμε κοινωνικό πρόσημο στη πολιτική μας. Τη ρήτρα ανάπτυξης για να μπορέσει να εξανθρωπιστεί η ελληνική κοινωνία».

«Με τη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων υπήρξε κρίση ηθικών αξιών. Σε αυτό απαντά σήμερα η δική μας κυβέρνηση», επεσήμανε ο κ. Μαυραγάνης. Ο υφυπουργός Μεταφορών τόνισε ακόμα ότι «δώσαμε εντίμως μια μάχη με τους θεσμούς για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη κοινωνική πολιτική και να καλύψουμε τις πληγές των παρελθόντων ετών με 2,5 εκ. ανασφάλιστους πολίτες, 1,5 εκ. ανέργους», ενώ έδωσε έμφαση ότι από το 2018 και για πρώτη φορά, όπως είπε, θα αυξηθεί ο εθνικός πλούτος κατά 3 δισ. ευρώ.

Β. Κόκκαλης: Οι προτάσεις της ΝΔ θίγουν τους φτωχούς αγρότες», λέει ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Τη θέση ότι οι προτάσεις της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα είναι βλαπτικές για τον αγρότη, διατύπωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

“Η κυβέρνηση, στον πρωτογενή τομέα, παρέλαβε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τον εργαζόμενο στη γη σε πολύ δυσμενές περιβάλλον. Οι επιδοτήσεις φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ και είχε ψηφιστεί και η προκαταβολή φόρου”, είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρoσέθεσε:

“Τους πλούσιους ή τους φτωχούς ευνοεί η πρόταση του προέδρου της ΝΔ για συμψηφισμό των απαιτήσεων του ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις; Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει δίχτυ ασφαλείας για τις επιδοτήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να κατάσχει επιδοτήσεις. Τους πλούσιους ή τους φτωχούς αγρότες ευνοεί η πρόταση της ΝΔ για 9% φορολογία μέχρι 10.000 ευρώ στα αγροτικά εισοδήματα, όταν σήμερα με ο κατ’ επάγγελμα αγρότης έχει αφορολόγητο επιπλέον 2.000 ευρώ, σχεδόν 8.500 ευρώ; Τους πλούσιους ή τους φτωχούς αγρότες ευνόησε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας το 2012, με συνέπεια χιλιάδες αγρότες να είναι σήμερα με τη θηλιά στο λαιμό; Τους πλούσιους ή τους φτωχούς αγρότες ευνοεί το νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος συγκρινόμενο με το νόμο του 2013 για το αγροτικό εισόδημα;”.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των “κόκκινων” δανείων. “Επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται για τους πλειστηριασμούς και ακούγονται φωνές ανεύθυνες, το 2009 τα κόκκινα δάνεια ήταν 20 δισ., το 2016 πάνω από 100 δισ. Να δούμε τι έφταιξε. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αντί να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που έφταιξαν”, ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και προσέθεσε: “Το 2010 έως και το 2014 εκδίδονταν υπουργικές αποφάσεις που ανέβαλαν πλειστηριασμούς χωρίς τα στοιχειώδη κριτήρια εντοπισμού του πραγματικά αδύναμου. Ένα καθολικό κριτήριο 300.000 ευρώ, με αποτέλεσμα κάποιος που είχε τη δυνατότητα να πληρώσει, με την έκδοση αυτής της υπουργικής απόφασης, δεν πλήρωνε. Με συνέπεια να δημιουργηθεί η δεύτερη γενιά των υπερχρεωμένων στη χώρα μας. Συνεπώς η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, η αδυναμία εντοπισμού των πραγματικά αδυνάμων οδήγησε στην κατάσταση που έχουμε σήμερα και στο πρόβλημα που καλείται αυτή η κυβέρνηση να λύσει και θα το λύσει”.

Ο ελληνικός αθλητισμός εξυγιαίνεται και οι χρηματικές ροές αυξάνονται, είπε ο Γ. Βασιλειάδης

Ο ελληνικός αθλητισμός αλλάζει σελίδα προς το καλύτερο, δήλωσε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση κινείται για το συμφέρον του λαού.

Αναλυτικά η ομιλία του ΕΔΩ

Αντιπολίτευση

Γ. Κουμουτσάκος/ΝΔ: Κανείς δεν είναι καλύτερα απ' ό,τι το 2014 - Θα επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια

«Είπατε ότι θα σκίζατε μνημόνια και σκίσατε ελπίδες, τις καταρρακώσατε. Ουδείς σήμερα είναι καλύτερα απ' ό,τι ήταν το 2014. Όλοι είναι χειρότερα», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας απόψε στη Βουλή, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018.

Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει «ένα σκοτεινό πολιτικό σχέδιο το οποίο αποκαλύφθηκε όταν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης κυνικά ομολογούσαν ότι τσάκισαν φορολογικά και συνειδητά τη μεσαία τάξη», ένα σχέδιο που θέλει την εξάρτηση των πολιτών από την εξουσία της σημερινής κυβέρνησης, με την άπαξ διανομή μερίσματος, βοηθήματος για τη φτώχεια που η ίδια προκάλεσε. «Πρώτα κάνετε τους πολίτες φτωχούς και μετά κάνετε τους φιλάνθρωπους. Αλλά αυτό, το ολοκληρωτικής εμπνεύσεως και φιλοσοφίας σχέδιο πολιτικής εξάρτησης των φτωχοποιημένων, δεν θα σας αφήσουμε να το ολοκληρώσετε, γιατί εμείς θέλουμε πολίτες ελεύθερους και γι' αυτό αξιοπρεπείς να εργάζονται, να δημιουργούν, να ζουν χωρίς εξάρτηση από την εξουσία και θα το πετύχουμε», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και προσέθεσε:

«Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ φτωχοποίησης των Ελλήνων, σκηνοθέτης και σεναριογράφος η κυβέρνησή σας. Θα είναι όμως το τελευταίο έργο της σειράς, γιατί αυτός θα είναι και ο τελευταίος προϋπολογισμός σας. Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι σε λίγους μήνες, όλα αυτά θα μοιάζουν κακός εφιάλτης. Το 2018 θα είναι χρονιά πολιτικής αλλαγής και γι' αυτό θα είναι και τέλος της παρακμής. Με την κυβέρνησή μας, θα είναι απαρχή αποκατάστασης της οικονομικής, θεσμικής, κοινωνικής και ηθικής αξιοπρέπειας κάθε Έλληνα».

Σ. Βούλτεψη/ΝΔ: Την παρτίδα κυβερνούν δύο δημαγωγοί

«Ο κ. Τσίπρας, ακολουθώντας πιστά τα χνάρια ενός άλλου μεγάλου δημαγωγού, του Δηλιγιάννη, φτωχοποιεί την Ελλάδα και εμφανίζει τον εαυτό του ως μεγάλη, διεθνή προσωπικότητα. Τόσο μεγάλη προσωπικότητα, που δέχεται αδιαμαρτύρητα να μένουν τα εγχώρια σύνορά μας κλειστά εδώ και δύο χρόνια» ανέφερε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και πρόσθεσε ότι «για να εξυπηρετηθεί αυτός ο μεγαλομανής σκοπός, έγιναν όσα έγιναν με τον κ. Ερντογάν».

«Παριστάνετε και τους προστάτες των φτωχών, εσείς που έχετε φτωχοποιήσει όλη την Ελλάδα και επί των ημερών σας αυξήσατε την παιδική φτώχεια έντεκα μονάδες» είπε η κ. Βούλτεψη και πρόσθεσε ότι οι δανειστές έχουν αγαπήσει την κυβέρνηση, γιατί βλέπουν να πετυχαίνουν τους στόχους τους, χάρη στην διακυβέρνηση δύο δημαγωγών, οι οποίοι «φαίνεται ότι αναζήτησαν χρήματα εκτός μνημονίου, εκτός ελέγχου των δανειστών και τα βρήκαν, κάνοντας εμπόριο όπλων και μη δίνοντας λογαριασμό για το σε ποιες τσέπες πάνε τα χρήματα που έρχονται στην Ελλάδα για το προσφυγικό».

«Εσείς, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που είστε τόσο ευαίσθητοι για τους πολέμους και τις ανθρωπιστικές καταστροφές, δεν ξέρατε τι γίνεται στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015» είπε η βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι ο κ. Κοτζιάς, στις 27 Μαρτίου 2015, είχε εκδώσει ανακοίνωση, λέγοντας πως ανησυχεί για τις συνέπειες στον πληθυσμό της Υεμένης.

Ν. Κεραμέως/ΝΔ: Παραμένει συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης

«Ήταν και παραμένει συνειδητή επιλογή αυτής της Κυβέρνησης η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης», υποστήριξε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «για τρίτη χρονιά ακολουθεί την ίδια αποτυχημένη συνταγή, τη συνταγή ενός προϋπολογισμού που εμμένει στην υπερφορολόγηση, είναι αντι-αναπτυξιακός και άδικος, καθώς εξουθενώνει τη μεσαία τάξη και εξαθλιώνει τα χαμηλά εισοδήματα».

Ακόμα, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση φέρνει και το 2018 νέες επιβαρύνσεις, νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, στα επιδόματα για τριτέκνους και πολυτέκνους, περικοπές του επιδόματος θέρμανσης».

«Καταργεί το ΕΚΑΣ για 140 χιλιάδες οικογένειες, την έκπτωση φόρου για ιατρικές εξετάσεις, επεκτείνει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλει φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αυξάνει το ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, αλλά και προσθέτει επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες», πρόσθεσε η ίδια.

Κλείνοντας η κ. Κεραμέως κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να αποσαφηνίσει ποιο θα είναι το σύστημα εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση το επόμενο έτος. «Ενώ μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς περιμένουν εναγωνίως να μάθουν τα σχέδιά σας σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά από μια μακρά περίοδο αντικρουόμενων, όσο και πομπωδών δηλώσεων περί κατάργησης ή μη των πανελλαδικών εξετάσεων, εσείς, από όσο φαίνεται, έχετε κάποιο σχέδιο, για το οποίο μάλιστα προβλέπετε στον Κρατικό Προϋπολογισμό υπέρογκη αύξηση. Τι περιλαμβάνει λοιπόν το σχέδιο αυτό; Πότε σκοπεύετε να το μοιραστείτε με την εκπαιδευτική κοινότητα;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Βορίδης: Λιγότεροι πόροι στην Αυτοδιοίκηση και μεγαλύτερο κόστος μισθοδοσίας

«Η μεσαία τάξη επί ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι με εισόδημα 500 ευρώ και πάνω. Αυτή είναι η μεσαία τάξη για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί από το σημείο αυτό ξεκινάει η φορολογία και η κατάργηση του αφορολόγητου», ανέφερε μιλώντας απόψε στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο Μάκης Βορίδης. «Τα πράγματα συνεπώς έχουν αποσαφηνιστεί και η κοινωνία θα αξιολογήσει ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, αυτή η οπτική με την οποία υλοποιείται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», ανέφερε στο σημείο αυτό ο κ. Βορίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης όπως αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό συνοψίζεται στο τρίπτυχο «μεγαλύτερο κόστος για τους φορολογούμενους, μικρότερη παροχή υπηρεσίας για τους πολίτες και αύξηση του κόστους μισθοδοσίας». Ο Μάκης Βορίδης είπε ότι οι προβλεπόμενοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για το 2018 είναι 5,16% μικρότεροι από το 2016.

«Αυτό επίσης είναι ιδεολογική επιλογή. Είναι ιδεολογική επιλογή που εκφράζει την καχυποψία αυτών που είναι ιδεολογικά στρατευμένοι στο μεγάλο συγκεντρωτικό κράτος και αυτοί είναι που δεν θέλουν μια ισχυρή αυτοδιοίκηση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων επέρχεται διότι έχουν σταματήσει να αποδίδονται οι παρακρατηθέντες για την αυτοδιοίκηση φόροι.

«Επί ημερών κυβερνήσεως Σαμαρά είχε ρυθμιστεί η απόδοση αυτών των φόρων και αυτό σταμάτησε επί ημερών Σκουρλέτη, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα έχουμε αύξηση του κόστους μισθοδοσίας κατά 126 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτό σημαίνει μικρότερη χρηματοδότηση παρά την αύξηση των επιβαρύνσεων των πολιτών και άρα μείωση των παροχών προς τους πολίτες αλλά από την άλλη έχουμε αύξηση του κόστους μισθοδοσίας. Αυτό είναι ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, με προσλήψεις αχρείαστες έστω και αντισυνταγματικές, με ρουσφετολογικές προσλήψεις, με επιδόματα σε εργαζόμενους», είπε ο κ. Βορίδης

Γ. Μανιάτης/ΔΗ.ΣΥ: Ο κ. Τσίπρας είναι ο τζάμπα απελευθερωτής

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί -και με τον προϋπολογισμό που έχουμε μπροστά μας- να παίξει τον ρόλο του "τζάμπα απελευθερωτή". Είναι για άλλη μια φορά ένας ρόλος τον οποίο αναθέτει ο ίδιος στον εαυτό του και για άλλη μια φορά αποτυγχάνει» ανέφερε, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο ειδικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης.

«Ο κ. Τσίπρας θα μας απελευθέρωνε από τα μνημόνια και μας βύθισε σε δύο επιπλέον μνημόνια. Θα μας απελευθερώσει -υποτίθεται- το καλοκαίρι του 2018 από το τρέχον μνημόνιο, αλλά δυστυχώς η χώρα θα συνεχίσει να είναι μέχρι το 2060 υπό επιτροπεία» είπε ο βουλευτής, για να προσθέσει: «Δεν υπάρχει ασφαλής και καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, όταν η χώρα δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πολύ περισσότερο όταν η χώρα δεν έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα επιτρέψει να βγούμε στις αγορές με αξιοπιστία, απέναντι σε αυτούς από τους οποίους θέλουμε να δανειστούμε».

Κριτική για τον νέο προϋπολογισμό από τους βουλευτές Γ. Λαμπρούλη (ΚΚΕ), Ι. Σαρίδη (Ένωση Κεντρώων) και Χάρη Θεοχάρη (ανεξάρτητος)

«Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ένα ακόμα αντιλαϊκό εργαλείο, κομμένο και ραμμένο στην εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και σηματοδοτεί την περαιτέρω φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και των λαϊκών στρωμάτων, υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιθετική πολιτική τονίζοντας ότι επιβάλλει φοροληστεία, αυξάνει τις περικοπές στην υγεία και στην παιδεία, και μειώνει δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες.

Από την Ένωση Κεντρώων, ο Γιάννης Σαρίδης επιτέθηκε στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι φέρνει έναν ακόμα προϋπολογισμό που διατηρεί το φόβο και δεν προσφέρει ελπίδα, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να είναι περήφανη που μάζεψε τα «ψίχουλα» από το πάτωμα.

«Με αυτόν τον προϋπολογισμό χάνετε και τις δυο σας βολικές δικαιολογίες, πως οι προηγούμενοι κάνανε χειρότερα και ότι δεν είχατε χρόνο. Αποκλειστικά υπεύθυνοι θα είστε εσείς για ό,τι θα έρθει στη χώρα», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μίλησε για προϋπολογισμό «αναγκαστικής ωριμότητας με το ιδιαίτερο -όπως είπε- χαρακτηριστικό, τους πρώτους 8 μήνες υλοποίησής του να είναι μνημονιακός και τους υπόλοιπους 4 να είναι ο πρώτος της μετά μνημονίου εποχής για την Ελλάδα».

Αντιπαράθεση Σπίρτζη με Σταϊκούρα και Λοβέρδο

Λεκτικοί διαξιφισμοί ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανδρέα Λοβέρδο, σημειώθηκαν κατά τα συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.