«Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ελληνική κοινωνία βγαίνει από μια πρωτοφανή κρίση. Τα πολύ δύσκολα βρίσκονται πίσω μας. Το μονοπάτι όμως προς τα μπροστά δεν υπάρχει, πρέπει να το φτιάξουμε μόνοι μας» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας σήμερα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τα μέτρα ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης, τις προσλήψεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Είδε τους πόρους της να συρρικνώνονται περισσότερο από 60%, τα πρώτα χρόνια της κρίσης, μια μείωση για την οποία δεν ευθύνονται μόνο τα μνημόνια αλλά και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στόχευαν στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι στον αντίποδα, σήμερα η κυβέρνηση προχωράει αποφασιστικά στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης σε όλους τους τομείς.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, ο προϋπολογισμός του 2019, για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια, περιλαμβάνει την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ. Δεν δίστασε, δε, να αναγνωρίσει ότι η αύξηση είναι μεν μικρή αλλά είναι πολύ σημαντική μετά από όλες αυτές τις μειώσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα «Φιλόδημος» κατευθύνονται στους ΟΤΑ περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ -μέσα στο 2018- για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών σε αντιπλημμυρική προστασία, ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, σχολικά κτίρια, έργα που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας, εδώ και δεκαετίες. Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση, συμπλήρωσε, δεν επιβαρύνει καθόλου τους ΟΤΑ, καθώς καλύπτεται πλήρως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Τόσους πολλούς και στοχευμένους πόρους η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ξαναδεί» επισήμανε ο κ. Χαρίτσης και υπογράμμισε ότι «αυτό αναγνωρίζεται και από όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης».

Επιπλέον, όπως υποστήριξε, βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια προσπάθεια για τη στελέχωση των ΟΤΑ με χιλιάδες νέες προσλήψεις, με βάση τις ανάγκες που οι ίδιοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσδιορίζουν.

Διαβάστε ΕΔΩ, συγκεντρωμένες, τις σημαντικότερες τοποθετήσεις και εξελίξεις από την συζήτηση για τον προϋπολογισμό