Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 5 η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μεταδίδεται απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει. Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Το προεδρείο της Βουλής θα τα μεταφέρει αρμοδίως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

Σπ. Δανέλλης: Μάχη χαρακωμάτων για μην έχει απαντήσεις ουσίας ο πολίτης στο κρίσιμο εθνικό ζήτημα

«Μόνο αφελής θα περίμενε ότι η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα αξιοποιούσε την ευκαιρία και το χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να κάνει έναν διάλογο που δεν έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια, επί της ουσίας για να πάρουν απάντηση οι πολίτες, μέσα σε μια συνεχή προσπάθεια κατάφωρης προσβολής της αλήθειας», σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Μήνες τώρα γίνεται μάχη χαρακωμάτων για να μην έχει απαντήσεις ουσίας ο πολίτης σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα», είπε επίσης ο Σπύρος Δανέλλης.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας ήγειρε ο Π. Καμμένος

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας ήγειρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που συζητά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής. Σήμερα το πρωί διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος εξαιτίας της σύνθεσης της Επιτροπής και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα διότι γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή να μην περάσει η Συμφωνία. Δεν μπορεί να ξεκινάμε έτσι μια σοβαρή συζήτηση. Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη. Έπρεπε να έχει σταλεί επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνοι να ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται, αν δεν μπορούν να ορίσουν τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ως προς τη ΔΗΣΥ, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπησή της. Στη θέση του διαγραφέντος Θανάση Θεοχαρόπουλου παρίσταται ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά δεν θα μετέχει στο τέλος της συνεδρίασης, δηλαδή, δεν θα είναι στην ψηφοφορία, διότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπηση του κόμματος. «Η ίδια η σύνθεση της Επιτροπής υποκρύπτει μεθόδευση και για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να ξεκινάμε με υπόνοιες μεθοδεύσεων» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος, αφού ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της συνθέσεως της Επιτροπής, επισήμανε ότι «υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει διότι το κείμενο που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο με τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως, κείμενο που πρέπει να έχει καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός πριν τη σύγκληση της επιτροπής. Επίσης, μεταξύ των κειμένων στις δύο γλώσσες υπάρχουν υπάρχουν σημαντικές διαφορές» Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα έπρεπε να υπογράφεται από τουλάχιστον δύο καθηγητές για να μπορέσει η Βουλή να μπει στην ουσία της συζήτησης επί της συμβάσεως. Εξάλλου, όπως είπε, παραβιάζεται το άρθρο 74 του Συντάγματος για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του σχεδίου νόμου και τη διαδικασία εισαγωγής σχεδίου νόμου σε συζήτηση.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια αν δεν λάβει την πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Οι έντονες αντιδράσεις Καμμένου και Κασιδιάρη ανάγκασαν τον πρόεδρο της Επιτροπής να διακόψει για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση

Υψηλοί τόνοι και έντονες αντιδράσεις σημειώθηκαν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Δουζίνας, να διακόψει για λίγα λεπτά την συνεδρίαση.

Αφορμή ήταν οι συνεχείς διακοπές, τόσο από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, όσο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που αμφισβητούσαν την διαδικασία συζήτησης.

Η ένταση ξεκίνησε με τον κ. Κασιδιάρη να κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού και του συντάγματος ως προς την σύνθεση της Επιτροπής, τονίζοντας ότι αλλοιώνεται και νοθεύεται η σύνθεσή της με παράνομα μέσα, με την «άκυρη» διαδικασία κλήρωσης των ανεξάρτητων βουλευτών Σπύρου Δανέλη και Γιώργου Μαυρωτά - και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής για παράβαση καθήκοντος.

Το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, που τόνισε την ανάγκη «να κρατηθεί ένα πλαίσιο συνταγματικής νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και να μην παρασυρθούν από τους υβριστές και υμνητές του Γκαίμπελς». Απαντώντας δε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, που ζήτησε να κατατεθούν στη Βουλή, τόσο η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων όσο και οι τροποποιήσεις του συντάγματος που ψηφίστηκαν από τη γείτονα χώρα, ο κ. Ξυδάκης διαβεβαίωσε ότι όλα θα κατατεθούν.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, ο κ. Ξυδάκης αντέτεινε ότι δόθηκε μία σαφέστατη πολιτική και θεσμική απάντηση για το θέμα αυτό και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνεται μικροπολιτική με επιστολές.

«Ας μην κάνουμε δικολαβία σε αυτήν την κορυφαία ιστορική στιγμή. Πρέπει να αναλάβουμε τις ιστορικές και πολιτικές μας ευθύνες», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για διαδικαστικά τερτίπια.

«Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται πολιτικά και όχι με διαδικαστικά τερτίπια. Βρείτε τα με τους φίλους σας τους ΝΑΤΟϊκούς. Εκεί να τα πείτε όλοι», σχολίασε ο κ. Παφίλης. Αναφερόμενος δε, στις αντιδράσεις για τη διαδικασία κλήρωσης των ανεξάρτητων βουλευτών, ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι η θέση του κόμματός του, είναι πως, όποιος διαφωνεί με το κόμμα του, παραιτείται και πάει στον λαό.

«Όλα αυτά περί δήθεν ανεξάρτητων βουλευτών, διευκολύνουν τα παζάρια που γίνονται και είναι μεγάλη υποκρισία του ίδιου του συστήματος. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα, άρα οι ερμηνείες που δίνονται είναι διάφορες. Στην Ολομέλεια θα κριθούν όλα», τόνισε.

Για την πρόταση να κληθεί στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για να δώσει εξηγήσεις, ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι δεν έχει αντίρρηση, ωστόσο δεν έχει και νόημα, καθώς τη συμφωνία όπως είπε, «υπέγραψε και υπερασπίζεται η κυβέρνηση, άρα οι ευθύνες είναι του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και των βουλευτών που την στηρίζουν».

Θετικός δήλωσε ωστόσο, για την κατάθεση στη Βουλή της τροποποίησης του συντάγματος των Σκοπίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, μίλησε για ευθύνες που έχουν όλοι απέναντι στις νέες γενιές και εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός τους στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.

«Η Ένωση Κεντρώων αντιτίθεται και μόνο με τη χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία» σε αυτή τη συμφωνία. Και μόνο για αυτό το παλιόχαρτο διαλύθηκε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι σύμφωνα με το σύνταγμα και τον κανονισμό. Οτιδήποτε άλλο δεν αξίζει στον κοινοβουλευτισμό μας πολιτισμό», κατέληξε ο κ. Σαρίδης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμένος, τόνισε ότι πρέπει να είναι προαπαιτούμενα η κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, οι τροποποιήσεις στο σύνταγμά τους και η επιστολή Κοτζιά.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστας Δουζίνας, αντέτεινε ότι η απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη σύνθεση της Επιτροπής έγινε κατά γράμμα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το σύνταγμα.

«Έπρεπε να γίνει η αλλαγή της σύνθεσης, διότι μέλη κόμματος ανεξαρτοποιήθηκαν και δεν υπήρχε κοινοβουλευτική οντότητα. Αυξήθηκαν οι ανεξάρτητοι και έπρεπε να προστεθούν δύο στην Επιτροπή. Η απόφαση του προέδρου της Βουλής στηρίχθηκε σε δύο άρθρα του κανονισμού ως προς την αναλογικότητα της δύναμης των κομμάτων» τόνισε ο κ. Δουζίνας.

Την έντονη αντίδραση του κ. Καμμένου προκάλεσε η αναφορά του κ. Δουζίνα, ότι ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε επιστολή προς όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές.

«Όλοι είπαν "όχι" και ήθελαν να παραμείνουν στις επιτροπές που ήταν ήδη, εκτός από τους τρεις βουλευτές που μπήκαν στη κλήρωση» εξήγησε ο κ. Δουζίνας.

Ο κ. Καμένος αντέδρασε, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

«Να κάνουμε μια συζήτηση με επιχειρήματα και όχι με κραυγές», επέμεινε ο κ. Δουζίνας απέναντι στις συνεχιζόμενες διακοπές του κ. Καμένου, αλλά και του κ. Κασιδιάρη, που επίσης αντιδρούσε έντονα, ισχυριζόμενος ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Στο σημείο αυτό ο κ. Δουζίνας διέκοψε για λίγα λεπτά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.