"Εδώ και καιρό έχω αντιταχθεί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το Σκοπιανό. Σήμερα δικαιώνονται επί τα χείρω οι αρχικές μου ενστάσεις. Γι' αυτό και είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην επικύρωση της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών" ξεκαθάρισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας αφού τόνισε ότι είναι "άκρως διαφωτιστική η αρχαιολογία της συμφωνίας των Πρεσπών", το πώς δηλαδή φτάσαμε στη σημερινή διαδικασία, είπε ότι είναι πρόδηλο ότι ο κ. Τσίπρας ενέταξε τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Ζάεφ στους σχεδιασμούς του για τις εκλογές του 2019.

Όπως είπε, εξαρχής το κίνητρό του δεν ήταν πατριωτικό, ούτε επεδίωκε την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος, στόχευε απλώς στη διάλυση των αντιπάλων πολιτικών σχηματισμών και την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το να εμφανιστεί ο ίδιος ως πολιτικός μάγος που επιλύει χρόνια προβλήματα.

"Δεν επεδίωκε τη βέλτιστη συμφωνία, αλλά τον ενδιέφερε να φέρει μια οποιαδήποτε συμφωνία πριν από τις εκλογές του 2019" προσέθεσε ο κ. Κικίλιας και παρατήρησε ότι επιπλέον, ο κ. Τσίπρας, "ως σαρξ εκ της σαρκός της ανανεωτικής Αριστεράς", εμφορείται από τις παρωχημένες ιδέες του διεθνισμού, "άρα, δεν είχε καμιά ένσταση στο να αποδεχθεί μακεδονική εθνότητα και γλώσσα".

"Αυτές οι εθνικά επιζήμιες προβλέψεις στη συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελούν, για τον ίδιο, προϊόν αναγκαστικού συμβιβασμού, αλλά προβολή της ιδεολογίας του. Εξαιτίας των ιδεολογικών του αγκυλώσεων, ήταν ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος για να διαπραγματευτεί το Μακεδονικό" ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και σημείωσε ότι τη διεκπεραίωση του σχεδιασμού ανέλαβε ο κ. Κοτζιάς, αφού -όπως είπε- ο κ. Τσίπρας ανέγνωσε ορθά τη φιλοδοξία του κ. Κοτζιά, το πάθος του για την υστεροφημία του. Από την άλλη, ο κ. Κικίλιας είπε ότι στον πνευματικά πληθωρικό κ. Κοτζιά δεν αρκούσε μια απλή υπουργική θητεία κι έτσι σαγηνεύτηκε από την προοπτική να καταγραφεί στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έλυσε το Σκοπιανό, "επιθύμησε κι εκείνος, όσο και ο πρωθυπουργός, μια οποιαδήποτε συμφωνία, αρκεί να επιτυγχανόταν εντός του ορίζοντα της θητείας τους".

"Και αφού το κείμενο υπογράφηκε" συνέχισε ο κ. Κικίλιας "ο κ. Τσίπρας θέλησε να καρπωθεί αποκλειστικά τη συμφωνία: Εκμεταλλευόμενος τον παρορμητισμό του κ. Καμμένου, εξώθησε τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση και κράτησε ο ίδιος τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ώστε να πιστωθεί μόνος του την κληρονομιά των Πρεσπών".

"Και προβήκατε, κ. Τσίπρα, «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ», σε μια συμφωνία με την οποία η Ελλάδα εκχωρεί κυριαρχικά και ιστορικά της δικαιώματα, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα επικίνδυνες, αόριστες και αντιφατικές ρυθμίσεις", είπε προς τον πρωθυπουργό και παρατήρησε ότι η Ελλάδα -μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, με ισχυρό στρατό και γεωπολιτική ισχύ- απεμπολεί εθελούσια τα δίκαιά της και "δικαιώνει τους Σκοπιανούς". Ο κ. Κικίλιας, χαρακτήρισε ανήκουστο "το κράτος των Σκοπίων, εκείνος δηλαδή που βρίσκεται σε ανάγκη να ζητά να επιβάλει τελικά τους όρους του και να παίρνει επώδυνα ανταλλάγματα από την Ελλάδα".

Αφού ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι είναι πασιφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί την επικύρωση της συμφωνίας, υπογράμμισε ότι "εντούτοις ο κ. Τσίπρας κόπτεται να την περάσει από τη Βουλή, ηγούμενος μιας κυβέρνησης-τερατουργήματος, που κορμός της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και άκρα της συραμμένα ετερόκλητα μέλη". Όπως μάλιστα είπε "για ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα θα έπρεπε είτε να αναζητηθεί πλατιά συναίνεση εντός του Κοινοβουλίου, είτε να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία μέσω εκλογών".

Τέλος, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, υποστήριξε ότι "η άρνηση του κ. Τσίπρα αποδεικνύει ότι όσο περιφρονεί την Ελλάδα -όπως φαίνεται από την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών- άλλο τόσο περιφρονεί και τον Έλληνα πολίτη, αδιαφορώντας εμπράκτως για την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας".