«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα μεγάλο άλμα σε μια νέα εποχή. Κάνει την Ελλάδα πυλώνα των Βαλκανίων και τη Θεσσαλονίκη, κεντρικό οικονομικό κόμβο», τόνισε η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Σας καλώ να υπερβείτε τις μικροπολιτικές σας σκοπιμότητες και το συντηρητισμό σας, και να αδράξουμε την ευκαιρία που δίνεται στη χώρα. Εμείς και το τολμάμε και το υπερασπιζόμαστε», είπε η κ. Νοτοπούλου, ενώ ταυτόχρονα, άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι για μικροκομματικούς σκοπούς έχει υιοθετήσει πλήρως τα ανιστόρητα επιχειρήματα του περιφερειάρχη της Κεντρικής Ελλάδος Απόστολου Τζιτζικώστα, «του ακραίου μακεδονομάχου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να λέει πως οι βουλευτές είναι αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους και θα είναι υπόλογοι στην Ιστορία. Για αυτό εμείς επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης της χώρας και όχι το δρόμο του λαϊκισμού», τόνισε η κ. Νοτοπούλου.

«Η ΝΔ άλλαξε για μικροκομματικούς λόγους τη θέση της την οποία χάραξε ο Κώστας Καραμανλής για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό τα επιχειρήματα. Άγεστε και φέρεστε μαζί με τον ακραίο “ μακεδονομάχο” κ. Τζιτζικώστα που επικαλείται ανιστόρητα επιχειρήματα. Το ψέμα έγινε δεύτερος εαυτός σας. Φτάσατε, για μικροκομματικούς λόγους να διακυβεύεται τόσο τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι, φθηνό, επικίνδυνο και άρρωστο το σχέδιό σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία λαμβάνει μέριμνα για όλες τις ευαίσθητες εθνικές γραμμές», είπε η κ. Νοτοπούλου και συνέχισε:

«Πραγματικό ζήτημα και στοίχημα είναι μια επόμενη δυναμική μέρα. Να αναπτυχθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις στο εμπόριο και να αναπτυχθούν και να αυξηθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών».

Έμφαση έδωσε η κ. Νοτοπούλου στην αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ επεσήμανε ότι στη Θεσσαλονίκη, η διέλευση των γειτόνων ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο.

Όπως είπε η κ. Νοτοπούλου, η συμφωνία θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για σημαντικά έργα που θα κάνουν τη Θεσσαλονίκη κεντρικό βαλκανικό οικονομικό κόμβο. «Δεν κτίζονται όλα αυτά, ούτε επιπόλαια ούτε τυχοδιωκτικά αλλά με επίπονες προσπάθειες. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος. Η Ελλάδα να είναι ο πυλώνας, ο καταλύτης στα Βαλκάνια. Και αυτό κάνει η Συμφωνία των Πρεσπών. Στρέφει από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια τη χώρα και την κάνει πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται επενδυτικός προορισμός. Προχωράμε μπροστά. Το ΥΠΑΘ που λειτουργούσε παρασιτικά επί κυβερνήσεών σας σήμερα ασκεί μια νέα αναπτυξιακή πολιτική», επεσήμανε.

Τέλος, η κ. Νοτοπούλου κάλεσε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συνταχθούν απέναντι στις επιθέσεις βουλευτών και στη Χρυσή Αυγή. Η υφυπουργός κατήγγειλε επικηρύξεις βουλευτών, τάγματα εφόδου, και εμπρηστικές επιθέσεις για να συνεχίσει λέγοντας: «Εμείς στην Αριστερά είμαστε συνηθισμένοι και δεν τα φοβόμαστε. Καθήκον όλων μας είναι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία. Οφείλετε να αποκηρύξετε τις ακραίες φωνές. Δεν μπορεί η Χρυσή Αυγή να είναι δίπλα σε κόμματα του δημοκρατικού τόξου», υπογράμμισε.