(upd 22:50)Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2018 στη Βουλή, δίνοντας μία πρόγευση για το πώς θα εξελιχθεί η  αυριανή «μητέρα των μαχών», καθώς αύριο θα μιλήσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.


Η ζωντανή εικόνα

Συνοπτικά οι σημαντικότερες τοποθετήσεις της σημερινής ημέρας

Μετωπική σύγκρουση Τσακαλώτου-Βενιζέλου για την επόμενη ημέρα για την Οικονομία

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η επόμενη μέρα για την οικονομία μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ. 

Βούτσης: Δεν υπήρχε πραγματικό success story το 2014/ Αντιπαράθεση με Σταμάτη

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, μεταξύ του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Σταμάτη για το ποιος έριξε τον Σαμαρά. «Την κυβέρνηση Σαμαρά την ρίξατε εσείς μαζί με τους ΑΝΕΛ», είπε ο Σταμάτης. Δεν υπήρχε πραγματικό success story το 2014, ανέφερε ο Βούτσης. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Χαρίτσης: Άνω των 5,7 δισ. οι επενδύσεις από το πακέτο Γιούνκερ

Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβάσεις για νέα έργα από το «πακέτο Γιούνκερ», ύψους 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα φέρουν επενδύσεις άνω των 5,7 δισ. ευρώ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας την για παραπληροφόρηση. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Παπαδημητρίου: Να μην αφήσουμε μικροσυμφέροντα να σταθούν εμπόδιο στην οικονομία

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξη. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στη επιτάχυνση της οικονομικής της πορείας. Καθήκον μας είναι να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι», είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Αναλυτικά η τοποθετησή του ΕΔΩ

Ξανθός: Προϋπολογισμός εξόδου από την ασφυκτική δημοσιονομική επιτροπεία

«Είναι προφανές ότι ο προϋπολογισμός αυτός υπηρετεί έναν πολύ κρίσιμο, ζωτικό πολιτικό στόχο για την οικονομία. Την έξοδο της χώρας από το μνημονιακό πρόγραμμα και την ασφυκτική δημοσιονομική επιτροπεία», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Διαβάστε περισσότερα

Κοντονής για απόφαση του ΣτΕ: Κάποιοι συντάσσονται πίσω από καθεστώτα αδιαφάνειας

Σφοδρή επίθεση κατά όσων αντιμάχονται τη διαφάνεια και την ισονομία, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που επί της ουσίας ακυρώνει την υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες. Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα.

Τζανακόπουλος για 9.84: Κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων

«Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων στον 9.84», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος ότι υπάρχει η πληροφόρηση ότι στους δεσμευμένους λογαριασμούς του ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας, περιλαμβάνεται κι αυτός της μισθοδοσίας. Διαβάστε περισσότερα.

Γ. Τσιρώνης: Η Ελλάδα ζούσε τρώγοντας από τις σάρκες της

«Η Ελλάδα ζούσε τρώγοντας από τις σάρκες της. Τα αποθεματικά κατασπαταλήθηκαν, ενώ κατασπαταλήθηκε εγκληματικά και το περιβάλλον στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης». Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 και επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα δύο κόμματα για πολιτικές φαυλότητας.

«Υπάρχουν δύο βασικές διαφορές μεταξύ των προϋπολογισμών των δικών μας και των δικών σας. Οι προηγούμενοι ενίσχυαν ένα φαύλο καθεστώς, ενώ εμείς νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας. Και δεύτερον και σημαντικότερο ότι και με αυτό το προϋπολογισμό κρατάμε όρθια στα πόδια της την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης.

Έμφαση έδωσε ο κ. Τσιρώνης στην μεγάλη μεταρρύθμιση για τα διαχειριστικά σχέδια των γαιών, που θα σταματήσουν όπως είπε τις εισαγωγές τροφών ζώων αλλά και θα δώσουν τη δυνατότητα να εισρεύσουν πολλαπλάσιες χρηματοδοτήσεις από κοινοτικά κονδύλια.

Όλγα Γεροβασίλη: «Ο επόμενος προϋπολογισμός θα οδηγήσει στη μεταμνημονιακή εποχή η ΝΔ βλέπει το Δημόσιο σαν «φιλέτο προς πώληση»

Στην ομιλία της στη Βουλή, η Όλγα Γεροβασίλη είπει ότι «ο επόμενος προϋπολογισμός θα οδηγήσει στη μεταμνημονιακή εποχή», ενώ επίθεση έκανε στον πρόεδρο της ΝΔ, με αιχμή την ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ, κατηγορώντας τον ότι από «υπουργός των απολύσεων» διεκδικεί τώρα τον ρόλο του «πρωθυπουργού- δημοπράτη», αφού βλέπει το Δημόσιο σαν «φιλέτο προς πώληση».

Η κ. Γεροβασίλη, από το βήμα της Ολομέλειας κατά την τοποθέτησή της επί του κρατικού προϋπολογισμού, τόνισε ότι του χρόνου θα είμαστε εδώ για τον νέο προϋπολογισμό, ο οποίος και θα οδηγήσει στη μεταμνημονιακή εποχή με σταθερά βήματα.

«Συζητούμε τον τελευταίο προϋπολογισμό της χώρας μας σε καθεστώς επιτροπείας και σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να αρχίζουμε να υλοποιούμε το στρατηγικό μας στόχο. Δηλαδή, τον οδικό χάρτη της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια χωρίς επιστροφή. Ώστε οι πολλοί, που έκαναν τις πολλές θυσίες όλα αυτά τα χρόνια, να αποκτήσουν τα περισσότερα οφέλη. Να γίνουν αποδέκτες της δίκαιης ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Aποκαθιστούμε, λοιπόν, αδικίες και διασφαλίζουμε ότι αυτές δεν θα επαναληφθούν. Λύνουμε προβλήματα και ταυτόχρονα κατοχυρώνουμε πως οι λύσεις αυτές θα έχουν διάρκεια» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.

Επικεντρώθηκε στο έργο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισημαίνοντας πως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έγινε πράξη με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι «εντέχνως απαξίωσαν το Δημόσιο».

Όπως είπε, αναφερόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε για ακόμη μια φορά την απέχθεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών προς κάθε τι δημόσιο «γιατί έχει μπερδέψει τον κυνισμό και την αναλγησία με την ειλικρίνεια και γιατί είναι τεράστια η απόσταση της σημερινής ηγετικής ομάδας της ΝΔ από τις ιδεολογικές αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού». «Τι μας είπε χθες πάλι λοιπόν; Ο κ. Μητσοτάκης ούτε λίγο, ούτε πολύ, διεκδικεί για τον εαυτό του ρόλο πρωθυπουργού- δημοπράτη. Δήλωσε δημόσια την πρόθεσή του να εκχωρήσει τη δημόσια παιδεία, υγεία, εποπτεία και διοίκηση, με κριτήριο την καλύτερη οικονομική προσφορά. Εκχωρώντας δομές, ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες, μέχρι και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε ιδιώτες» παρατήρησε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και προσέθεσε πως το Δημόσιο «δεν είναι φιλέτο προς πώληση», ούτε ευκαιρία «για αύξηση του ύψους των λογαριασμών κάποιων σε φορολογικούς παραδείσους».

Αναφερόμενη στους στόχους της κυβέρνησης για τον δημόσιο τομέα, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και προανήγγειλε από το νέο έτος την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης ενός στρατηγικού έργου για το Δημόσιο: Του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS), που περιλαμβάνει την πρόσληψη, την υπηρεσιακή εξέλιξη, τις μετακινήσεις, την εκπαίδευση, την επιμόρφωσή, τις εκθέσεις αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Το υπουργείο μας, με την απαραίτητη συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, θα υλοποιήσει όλα τα αναγκαία έργα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου. Σε ένα χρόνο από σήμερα, τέλη του 2018, το Δημόσιο θα έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ώστε να αποτελέσει πράγματι το όχημα για τη μετάβαση στη νέα εποχή» είπε τέλος η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αντιπολίτευση

Κ. Χατζηδάκης/ΝΔ: Η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί ψευδαίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ

Τον κίνδυνο να συνεχίσει η χώρα να οδεύει «από το κακό στο χειρότερο» όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, διαβλέπει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, από την Ολομέλεια της Βουλής.

Αναλυτικά η ομιλία του ΕΔΩ

Α. Λοβέρδος/ΔΗΣΥ: Είστε κυβέρνηση οπισθοδρόμησης, ήττας και εκπτώσεων

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, καταλογίζοντάς της επικοινωνιακούς, τυχοδιωκτικούς τακτικισμούς.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση ψεύδεται και κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που λέει περί ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και προστασία των μικρομεσαίων στρωμάτων ή των συνταξιούχων και των εργαζομένων, τονίζοντας ότι οδηγεί σε συντριβή του ΕΚΑΣ, επιβάλει μεγαλύτερες φοροεπιδρομές, ενώ διαλύει την οικονομία.

«Είστε κυβέρνηση της οπισθοδρόμηση, της ήττας και των εκπτώσεων. Μια κουστωδία τυχοδιωκτών, που για να διασφαλίσει την εξουσία, χρησιμοποιεί ιδεολογήματα ξεπερασμένα και παραβλέπει κάθε έννοια προόδου της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Είχαμε αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης μια οπορτουνιστική και τυχοδιωκτική πλειοψηφία. Καινούργια αφηγήματά σας όμως, δεν θα έχουν εκλογική πελατεία. Ούτε ότι θα σας βγάλουμε καθαρά από τα μνημόνια, ούτε ότι σας βγάλαμε από μνημόνια ή σας βγάζουμε, με ενεστώτα διαρκείας. Ακροατήριο πια δεν υπάρχει. Αυτά, ο ελληνικός λαός που ταλαιπωρείτε, δεν τα ακούει. Και η ληξιαρχική πράξη του πολιτικού σας θανάτου θα είναι οι επερχόμενες εκλογές».

Παφίλης: Η κυβέρνηση τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων

Προσπάθεια της κυβέρνησης και των λοιπών αστικών κομμάτων να αποπροσανατολίσουν τον λαό, να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να την εγκλωβίσουν «ανάμεσα στον έναν ή τον άλλον διαχειριστή», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού. Διαβάστε περισσότερα