«Η βασική μας διαφορά, είναι ότι δεν είμαστε φοβική δύναμη αλλά θέλουμε να δίνουμε λύσεις. Έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε δείγματα εθνικής ευθύνης και πιστεύουμε ότι αυτό θα το εκτιμήσει ο ελληνικός λαός. Θα το εκτιμήσει, γιατί πρέπει απέναντι στην Ιστορία να έχουμε αυτή την στάση υπευθυνότητας και να μην αναζητούμε τα προσωρινά πολιτικά κέρδη» τόνισε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Είμαστε η δύναμη της αξιοπιστίας και της ειλικρίνειας, γιατί αν λείψει αυτό από τον δημόσιο διάλογο, έχει ως αποτέλεσμα και οι πολίτες να χάνουν την πίστη τους στο πολιτικό σύστημα» προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος και κατηγόρησε την ΝΔ για την «στρατηγική της επιλογή» να μην αντιμετωπίσει αυτό το κρίσιμο εθνικής ευθύνης ζήτημα, ως τέτοιο, αλλά με όρους μικροπολιτικούς.

Όπως είπε, ο Κ. Μητσοτάκης απέστη από την εθνική θέση την οποία συνδιαμόρφωσε, και αποφάσισε να διχάσει τον λαό για να μην διχάσει το κόμμα του - για να μην δυσαρεστήσει εκείνη την ακραία πλευρά του κόμματός του, η οποία, όπως υποστήριξε, ποτέ δεν είχε σχέση με την εθνική θέση, αλλά κατήγελλε ως 'κωλοτούμπα' τον Κώστα Καραμανλή όταν την διαμόρφωνε, και που τώρα δυστυχώς φαίνεται να προσδιορίζει τον τόνο και το ύφος της ΝΔ.

Αυτή όμως η στάση της ΝΔ κατά τον κ. Κατρούγκαλο, δεν αφορά μόνον τα πολιτικά χαρακτηριστικά του διαλόγου: αφορά στα εθνικά ζητήματα, στο να μπορεί να διαμορφώνεται και να υλοποιείται μια εθνική γραμμή, που στην προκείμενη περίπτωση είχε διαμορφωθεί ήδη από το 1993 και μετά το 2007 προβαλλόταν. Εάν λοιπόν ένα κόμμα, κάθε φορά που θα είναι στην αντιπολίτευση, οδηγείται στη διαφοροποίηση από την εθνική θέση λόγω μικροκομματικών κριτηρίων, «τότε στην πραγματικότητα υπονομεύουμε την δυνατότητα της χώρας να έχει ισχυρή διαπραγματευτική θέση στο εξωτερικό».

Ακολούθως, ο αν. υπουργός Εξωτερικών επισήμανε την «άμεση παρενέργεια» των παραπάνω στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο: το να υπάρχει δηλαδή ένας πολιτικός διάλογος που να βασίζεται στην υποκρισία και την ανειλικρίνεια. Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προέβαλε ως τίτλο τιμής το ότι δεν είχε ως κυβέρνηση διαχρονικά καταλήξει σε συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ η χώρα μας θα παραβίαζε με την εκκρεμότητα της υπόθεσης, άλλη μία διεθνή συμφωνία που ανελάβε, και αφορούσε στο να καταλήξει σε οριστική λύση. «Κι όταν φέραμε μια λύση πολύ βελτιωμένη, καθώς πετύχαμε αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, η στάση της ΝΔ ήταν πάλι υποκριτική και ανειλικρινής» υπογράμμισε. Συμπλήρωσε επίσης ότι η ΝΔ επιδεικνύει ασυνέπεια και νέα υποκρισία, αφού δεν ψηφίζει την ένταξη της πΓΔΜ, ενώ η ίδια η ΝΔ δήλωνε πως θέση της ήταν το «πρώτα λύση και μετά ένταξη».

Εξάλλου ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε πως όλο το πλέγμα των επιχειρημάτων της ΝΔ είναι υποκριτικό, καθώς τονίζει πως η κυβέρνηση ότι δεν εξασφάλισε εγγυήσεις απέναντι στην Τουρκία και για μελλοντικές τροποποιήσεις κανονισμών του ΝΑΤΟ που θεωρούμε πως δεν είναι προς το συμφέρον μας. «Σας ρωτώ λοιπόν: εσείς όταν δεχθήκατε την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, πήρατε κάποια εγγύηση ειδικά, όταν εκεί έχουμε τα θέματα της μειονότητάς μας;» είπε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος προς τα έδρανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πεσπών είναι μια καλή συμφωνία: Όχι μόνον γιατί είναι προς το εθνικό μας συμφέρον, αλλά και γιατί είναι ισοροοπημένη, και εξασφαλίζει μια αμοιβαία επωφελή λύση στην περιοχή, που είναι προϋπόθεση για την διάρκεια και την μακροημέρευση της συμφωνίας. «Γιατί αν δεν θα επικρατούσε ένα πνεύμα φιλικής συνεργασίας στην περιοχή, ουσιαστικά θα απεμπολούσαμε την δυνατότητα που έχουμε να πρωταγωνιστήσουμε σε ένα ενιαίο οικονομικό χώρο, όπου είναι προφανές ότι έχουμε κυρίαρχο ρόλο, αλλά και ταυτοχρόνως θα στερούσαμε από την χώρα μας να είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της ειρήνης», είπε ο αν. υπουργός Εξωτερικών.

Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης περί υποτακτικότητας της κυβέρνησης ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «δεν ήταν πρωθυπουργός από τον δικό μας χώρο αυτός που απευθύνθηκε σε Αμερικανό στρατηγό και του είπε για τον ελληνικό στρατό 'Στρατηγέ ιδού ο στρατός σας'».

Επίσης, στις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης για διάσταση απόψεων μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος σχετικώς με το ΝΑΤΟ, την λειτουργία και τον ρόλο του, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι ήταν άλλος ο ρόλος της Συμμαχίας στην ψυχροπολεμική εποχή και άλλος σε ένα πολύ-πολικό κόσμο.

«Εμείς θέλουμε η Ευρώπη να μην είναι πολιτικός νάνος στην παγκόσμια σκηνή. Θέλουμε την προώθηση συνεργασίας στο αμυντικό επίπεδο, ακριβώς γιατί είμαστε χώρα που δέχεται απειλές από απειλές που έχουν ιστορική διάρκεια και ιστορικό βάθος» τόνισε και προσέθεσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών περιέχει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την δυνατότητα ανάπτυξης οικονομικών διμερών σχέσεων και έχουμε συμπεριλάβει ρήτρες για την προστασία τους. Επίσης μας παρέχει την δυνατότητα σε κάθε φάση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, αν ξεκινήσει τον Ιούνιο, να μπορούμε να ελέγχουμε την πορεία της εφαρμογής της Συμφωνίας και να παρακολουθούμε τα θέματα καλής γειτονίας.

Απάντηση Κουμουτσάκου

Παίρνοντας τον λόγο, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, απευθύνθηκε προς τον κ. Κατρούγκαλο, απαντώντας του: «Αυτά τα οποία υποστηρίζατε για τα ΝΑΤΟ τα υποστηρίζατε το 2008 και το 2015 δεν υπήρχε τότε ο διπολιτικός κόσμος και ο ψυχρός πόλεμος. Όσο για 1952 και όταν ειπώθηκε το 'ιδού ο στρατός σας' στο οποίο αναφερθήκατε πράγματι υπήρχε ψυχρός πόλεμος - κι αυτό είναι αμφίβολο αν ειπώθηκε. Αυτό που ειπώθηκε όμως σίγουρα και ειπώθηκε τώρα, είναι προς τους δανειστές: Όταν δόθηκε όλη η δημόσια περιουσία στο ΤΧΣ, είπατε 'ιδού τα μνημεία σας, ιδού η δημόσια περιουσία σας, ιδού η δημόσια περιουσία της χώρας'».