Δεν είναι λευκή ψήφος η ψήφος για τις 120 δόσεις, για την κοινωνική αντζέντα και το κοινωνικό Σύνταγμα είναι ψήφος συνείδησης υπέρ του λαού, είπε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία επισήμανε επίσης ότι σε αυτή την Βουλή δίνεται η ευκαιρία να αναθεωρηθεί και η απαξιωτική στάση η οποία επιδείχθηκε εναντίον του θεσμού του βουλευτή.

Η κ. Παπακώστα, επί της ουσίας της αναθεωρητικής διαδικασίας, είπε ότι χάνονται μεν ευκαιρίες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πολύ σπουδαία η πρόταση της προτείνουσας Βουλής. «Χάσαμε ευκαιρίες όπως να σπάσουμε το μονοπώλιο του άρθρου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να φτιάξουμε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και να δημιουργήσουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα», είπε.

Ωστόσο η κ. Παπακώστα αναφέρθηκε στις σημαντικές τομές που επιτεύχθηκαν, την «κοινωνική αντζέντα» με αφορμή την αναθεώρηση των άρθρων εκείνων που συγκροτούν το «κοινωνικό Σύνταγμα», την υποστήριξη δηλαδή στην οικογένεια, την μητρότητα, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους άπορους, τα ΑμεΑ.

Επίσης τόνισε ως πολύ σπουδαίες τις μεταρρυθμίσεις της κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και του δικαιώματος στην Υγεία, «για να έχουμε αξιοπρεπείς εργαζόμενους και να έχουν όλοι οι Έλληνες ίσα δικαιώματα στην προσβασιμότητα στις υπηρεσίες Υγείας», για την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας και του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής, το να μπορεί ο λαός να παρεμβαίνει με λαϊκά δημοψηφίσματα, το εκλογικό σύστημα, καθώς και την ενίσχυση της Βουλής κυρίως με τη δυνατότητα να διαμορφώσει την κατάπτυστη διάταξη για την εξάλειψη κάθε ποινικής μεταχείρισης του πολιτικού προσωπικού.