«Η στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στην ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων, ειδικώς σε θέματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση. Διότι μόνο αν ανοίξει τώρα η διαδικασία, θα γίνει εφικτό να ολοκληρωθεί από την επόμενη κυβέρνηση, ώστε να μη χαθεί ακόμα μια πενταετία», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η κατάργηση των προνομίων του πολιτικού που αποτελεί αίτημα των πολιτών, αλλά και κοινό τόπο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. «Αναφέρομαι, συγκεκριμένα, στην αναθεώρηση του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να καταργηθούν οι ειδικές προβλέψεις παραγραφής και να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με εκείνους των υπολοίπων πολιτών και βέβαια του άρθρου 62 «περί ασυλίας των βουλευτών», ώστε αυτή να μην υπάρχει αυτοδικαίως ακόμα και όταν υπάρχουν αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου» σημείωσε.

«Αν θέλουμε τομές, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα ζητήματα, να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με τις πελατειακές σχέσεις και τη διαπλοκή. Να θεσπίσουμε το ασυμβίβαστο της θέσης των στελεχών των κομμάτων σε σχέση με το κράτος, ώστε να αποκρατικοποιήσουμε τα κόμματα και να αποκομματικοποιήσουμε το κράτος. Να θεσπίσουμε το ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή, με στόχο τον απεγκλωβισμό από τις πελατειακές σχέσεις, καθώς και ανώτατο όριο θητειών για βουλευτές και ευρωβουλευτές, με στόχο την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και συγκεκριμένα τριών πλήρων συνεχόμενων θητειών, που αντιστοιχούν σε 12 έτη, και δύο για ευρωβουλευτές, που αντιστοιχούν σε 10 έτη» πρόσθεσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Υπογράμμισε ότι «είναι καιρός να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τον τρόπο ανάδειξης των προέδρων των ανώτατων δικαστικών σωμάτων, ώστε να ελαχιστοποιείται η δυνατότητα παρέμβασης της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας. Να κατοχυρώσουμε συνταγματικά τον ρόλο και τη λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών».

Αναφερόμενος στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την κυβερνητική σταθερότητα σημείωσε: «Πρώτον, δεν συμφωνώ με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Θεωρώ ότι μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε συνθήκες διαρχίας. Αυτή η πρόταση με τις πολλές ψηφοφορίες και ένα ολόκληρο εξάμηνο ψηφοφοριών στη Βουλή είναι και πρακτικά ανεφάρμοστη. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία θα μπορούσε να διαπιστωθεί ευρύτατη συναίνεση. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Διότι η έλλειψη σοβαρότητας χαρακτήρισε και τη ΝΔ, η οποία για το συγκεκριμένο θέμα άλλαξε τρεις φορές θέση.

Χρειάζεται στο συγκεκριμένο θέμα να βρούμε ένα πεδίο συναινέσεων. Θα μπορούσε να γίνει μείωση σε 160 των απαιτούμενων ψήφων στη Βουλή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία -στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζονται 180 ψήφοι στις δύο πρώτες ψηφοφορίες-, η οποία να πάει έναν χρόνο μετά αν δεν υπάρχει συναίνεση στους 180, ή να πάμε και σε εκλεκτορικό σώμα, όπως έχει προταθεί από πάρα πολλούς ειδικούς συνταγματολόγους. Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει και πρόβλεψη πλειοψηφίας 3/5 στη Βουλή για την πρόωρη προσφυγή σε κάλπες για εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, για να είναι δύσκολη η κατάχρηση του συγκεκριμένου άρθρου».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι σταθερή θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ο διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους. «Η ΝΔ δεν το διανοείται και βεβαίως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ήταν πιο τολμηρή. Βεβαίως, να αναθεωρηθεί το άρθρο 3 για ένα κράτος θρησκευτικά ουδέτερο -εδώ χρειάζονται όμως πιο τολμηρές προσεγγίσεις σε σχέση με τα ζητήματα περί επικρατούσας θρησκείας- και βέβαια και το άρθρο 16 που ορίζει μεταξύ των σκοπών της εκπαίδευσης και την καλλιέργεια του θρησκευτικού συναισθήματος. Όσον αφορά δε στη μισθοδοσία των κληρικών, χρειάζεται να προχωρήσουμε στην πραγματική κατάργησή της από το κράτος. Να μην αντιμετωπίζονται οι κληρικοί ως οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι» σημείωσε.

Για το άρθρο 16 τόνισε ότι πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να επιτρέπεται συνταγματικά η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. «Υπάρχει η άρνηση να δούμε την πραγματικότητα και ότι πρέπει να επιτρέψουμε και μη κρατικά πανεπιστήμια και από την άλλη έχουμε την πρόταση της ΝΔ που μιλάει στην πρόταση που κατέθεσε για ίδρυση από ιδιώτες ούτε καν με τη φράση «μη κερδοσκοπικά». Βλέπω σήμερα όμως τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να κάνει δήλωση για ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το «μη κερδοσκοπικά» δεν υπάρχει όμως καν στην πρόταση της ΝΔ, η οποία έρχεται για Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι η δυνατότητα να υπάρχουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, να ξεφύγουμε από την άρνηση να δούμε την κατάσταση όπως είναι σήμερα και ταυτόχρονα να μην περάσουμε σε μια λογική άναρχη με ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και με κατευθύνσεις οι οποίες δεν οδηγούν σε λύση» είπε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέληξε λέγοντας «η συνταγματική αναθεώρηση οφείλει να μείνει μακριά από προτάσεις που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες, όπως η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για ζητήματα διεθνών συμφωνιών, για εθνικά θέματα, για αναπομπή νομοθετημάτων. Αν αυτά ίσχυαν, μπορεί η χώρα να μην είχε μπει το 1981 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να είχαμε δημοψήφισμα στο Μακεδονικό ή να μην είχε περάσει ο νόμος για το θρήσκευμα στις ταυτότητες» και πρόσθεσε «Έχουμε καθυστερήσει. Να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία σήμερα για μια γενναία και ρηξικέλευθη συνταγματική αναθεώρηση, για μεταρρυθμίσεις που κινούνται στη σφαίρα του αυτονόητου, για ένα σύγχρονο Σύνταγμα μιας σύγχρονης χώρας».