(Ενημέρωση 15:00) Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής, ενώ αυτή την ώρα διεξάγεται η μαραθώνια καταμέτρηση. Η δεύτερη ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε ένα μήνα.

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής, ενώ αυτή την ώρα διεξάγεται η μαραθώνια καταμέτρηση. Η δεύτερη ψηφοφορία θα επαναληφθεί σε ένα μήνα.

Οι βουλευτές που ψήφισαν ανέρχονται στους 274. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων εκτός του Γιάννη Σαρίδη, αφού δεν θέλουν κανένα άρθρο να μην πάρει πάνω από 180 ψήφους (αυτό το ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε ανάγκη μόνο 150 ψήφων για αναθεώρηση στην επόμενη βουλή).

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν και ο Πάνος Καμμένος, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Αριστείδης Φωκάς και ο Στάθης Παναγούλης.

 

Η διαδικασία

Αντικείμενο της ψηφοφορίας είναι οι διατάξεις του Συντάγματος που περιλαμβάνονται στις προτάσεις Αναθεώρησης που υποβλήθηκαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από την ΚΟ της ΝΔ καθώς και από μέλη του Σώματος που φέρουν 50 και άνω υπογραφές βουλευτών.

Στους βουλευτές έχει διανεμηθεί ψηφοδέλτιο το οποίο περιέχει ενοποιημένα τρία αυτοτελή ψηφοδέλτια: Α’ Προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Β' Προτάσεις της ΚΟ της ΝΔ, Γ’ Συμπληρωματικές Προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές. Το ψηφοδέλτιο έχει τρεις διακρίσεις, με τετραγωνίδια «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε οποιαδήποτε διάταξη δεν υπάρξει σημείωση της ψήφου του βουλευτή με «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ», αυτή θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ψηφιστεί.

Η ψηφοφορία είναι φανερή, ονομαστική και διεξάγεται για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο.

Το ερώτημα προς τους βουλευτές είναι αν αποδέχονται ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος.

Οι βουλευτές σημειώνουν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπογράφουν το προσκομίζουν στους ψηφολέκτες.

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή θα σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Χθες, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την  ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αποκάλυψε τον κοινό πολιτικό σχεδιασμό ΝΔ -ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη – όπως είπε – ενός υποψήφιου προέδρου από το χώρο του Κινήματος Αλλαγής. Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει με την αναθεώρηση του Συντάγματος, διότι αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τόνισε ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.  Τόνισε ξανά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και ευχήθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλά ξεμπερδέματα με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του.

Διαβάστε Περισσότερα ΕΔΩ

ΕΔΩ η δευτερολογία του ρωθυπουργού

«Ψηφίστε τις προτάσεις μας για τα αναθεωρητέα άρθρα για να ψηφίσουμε τις δικές σας» είπε στον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε την από κοινού υπερψήφιση της αναθεώρησης των άρθρων για Παιδεία-Περιβάλλον, αλλά και τη μη διάλυση της Βουλής λόγω εκλογής ΠτΔ. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαϊκή εντολή δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας, τόνισε.  Διαβάστε Περισσότερα ΕΔΩ

Επίθεση σε κυβέρνηση και ΝΔ εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και καταλόγισε στην κυβέρνηση νεοφιλελεύθερες επιλογές. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Την ανάγκη συναίνεσης τόνισε η Φώφη Γεννηματά και σημείωσε οτι το ΚΙΝΑΛ διαφωνεί πλήρως με την εκλογή Προέδρου από το λαό. Διαβάστε Περισσότερα ΕΔΩ.

Αναθεώρηση Συντάγματος κάνουμε όταν υπάρχει ένα μίνιμουμ σύγκλισης, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.  Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Το Ποτάμι είναι η φιλελεύθερη φωνή που τολμάει να λέει συγχρόνως, «ναι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια και στη θρησκευτική ουδετερότητα, επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ