(upd 23:00) Ψηφίστηκε, με 153 ψήφους αφού υπέρ ψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός Προϋπολογισμός για το 2018. Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη νωρίτερα η συζήτηση, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ανταλλάσουν βέλη. Διαβάστε συγκεντρωμένα όλα όσα είπαν οι αρχηγοί των κομμάτων, υπουργοί και βουλευτές.

Την έγκριση της Ολομέλειας της Βουλής έλαβε ο προϋπολογισμός του 2018 που κατέθεσε η κυβέρνηση. Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων). Απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά.

"Πάμε καλύτερα και αυξανόμαστε", είπε ο πρωθυπουργός, ερωτούμενος για την κίνηση της κ. Μεγαλοοικονόμου, ενώ κληθείς να σχολιάσει την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι "πάμε καλά".

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, πλην της κ.Μεγαλοοικονόμου. Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Με την κυβερνητική πλειοψηφία να υπεραμύνεται της οικονομικής της πολιτικής και να εστιάζει στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη κρίση και την αντιπολίτευση να αμφισβητεί τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της και να την κατηγορεί για επικοινωνιακές τακτικές, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον κρατικό προϋπολογισμό 2018, η οποία κορυφώθηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αιχμή την οικονομία, τα ζητήματα διαφθοράς, το Πόθεν Έσχες και τις offshore.

 

Συνοπτικά οι σημαντικότερες τοποθετήσεις της σημερινής ημέρας

Κυβέρνηση

Τσίπρας: Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

«Είναι η πρώτη φορά στα 8 χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προυπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Διαβάστε περισσότερα

Δραγασάκης: Επιλέξαμε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και θωρακίζουμε τη χώρα

Η καθαρή έξοδος, είναι η δική μας επιλογή, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος επισήμανε ότι τα κρίσιμα επίδικα της περιόδου αφορούν στον τερματισμό των μνημονίων, στο μεταμνημονιακό καθεστώς και στις προτεραιότητες της νέας εποχής. Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ

Με τις 10 πληγές του Φαραώ απάντησε στην καταστροφολογία της ΝΔ ο Τσακαλώτος

Για υποκρισία κατηγόρησε τη ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και είπε ότι η καταστροφολογία έχει κόστος για την οικονομία και θύμισε μία προς μία τις 10 πληγές του Φαραώ. Διαβάστε περισσότερα

Αχτσιόγλου: Στόχος να βελτιωθεί η καθημερινότητα των αδύναμων

Η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της για προστασία των πιο ευάλωτων, επεσήμανε μιλώντας στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και επανέλαβε ότι τις επόμενες ημέρες έρχεται βελτιωμένη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του ΕΔΩ

Δ. Τζανακόπουλος: Στο κενό κάθε σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης

«Είμαστε ακόμη εδώ και ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό Προϋπολογισμό», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του ΕΔΩ

Παππάς: Η μεταμνημονιακή Ελλάδα θα έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ

«Η μεταμνημονιακή Ελλάδα, η Ελλάδα που βγαίνει ξανά, όχι μόνο στις αγορές, αλλά ξαναστέκεται στα πόδια της, θα έχει τη σφραγίδα της αριστερής προοδευτικής μακροχρόνιας διακυβέρνησης». Αυτήν τη βεβαιότητα διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Παράλληλα χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον χειρότερο υπουργό που πέρασε ποτέ

Αναλυτικά η τοποθέτησή του ΕΔΩ

 «Είναι ένας προϋπολογισμός με δημοσιονομικούς περιορισμούς, όμως είναι κοινωνικά δίκαιος και αναπτυξιακός. Πιστεύουμε ότι ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας και δίνει μια σημαντική δυνατότητα να σχεδιάσουμε την ασφαλή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη κρίση» επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας. «Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για διαφάνεια. Και αυτή η μάχη θα δοθεί μεταξύ της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και μιας νεοφιλελεύθερης δεξιάς παράταξης, την πιο ακραία που γνώρισε μεταπολιτευτικά η χώρα» τόνισε και κατέληξε: «Μόνο καθαρά χέρια και μάτια τίμια μπορούν να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας».

Σκουρλέτης: Αδιαμφισβήτητη η σταθεροποίηση και η ανάταξη της χώρας

«Βαδίζουμε σε νέα φάση για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία και παρά τις νωπές, ανοιχτές πληγές και τα προβλήματα που ήρθαν από το παρελθόν, είναι αδιαμφισβήτητη η σταθεροποίηση και η ανάταξη αρκετών σημαντικών πλευρών της χώρας», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Σκουρλέτης, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «όπως και να εκτιμήσει κάποιος το μέλλον, θα συμφωνήσει ότι από την αυστηρή επιτροπεία περνάμε σε μια επιτήρηση».

Αναλυτικά η τοποθέτησή του ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: Αντιπαράθεση Σκουρλέτη-Παφίλη

Καμμένος: Ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος που συζητείται τα τελευταία επτά χρόνια στη Βουλή, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

 Αντιπολίτευση

Μητσοτάκης: Αποτύχατε, φέρνετε νέο μνημόνιο

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε και φέρνει νέο μνημόνιο, μίλησε για προϋπολογισμό λιτότητας, τον οποίο το κόμμα του καταψηφίζει και προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος. Διαβάστε εδώ περισσότερα. 

Λεβέντης: Ο προϋπολογισμός αφαιρεί εισοδήματα από τους πολίτες

Μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τον χαρακτήρισε προϋπολογισμό "λιτότητας" που αφαιρεί εισοδήματα από τους πολίτες με νέους φόρους". Παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά και τον κ. Μητσοτάκη.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του ΕΔΩ

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει πόλεμο στη μεσαία τάξη/ Βαρύς ο προϋπολογισμός

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» ανέφερε, πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του ΕΔΩ

Γεννηματά: Εθνική συνεννόηση για να βγει η χώρα από την κρίση 

Δριμεία κριτική στη κυβέρνηση άσκησε η Φώφη Γεννηματά για την οικονομική πολιτική που προτείνει με τον προϋπολογισμό, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την κρίση. Για περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ

Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους το 2018

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ, μίλησε για ματωμένο πλεόνασμα και είπε ότι καταργείται το δικαίωμα στην απεργία. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση είναι ανερμάτιστη και ενώ παριστάνει, δήθεν, ότι είναι φιλοεργατική, μοιράζοντας φιλοδωρήματα ελεημοσύνης, την ίδια ώρα προχωρά σε αφαίμαξη του ελληνικού λαού». «Σας μένει πια μόνο το τελευταίο σας ιδεολόγημα για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αλλά, ούτε καθαρή είναι ούτε έξοδος. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν περνά τα τρία βασικά κριτήρια. Δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά, δεν είναι δίκαιος και δεν είναι αναπτυξιακός» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροκεντρική πολιτική της που υπονομεύει την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Τα πλεονάσματα δεν θα προέλθουν από την ανάπτυξη, αλλά από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Για άδικο, αντιλαϊκό ταξικό προϋπολογισμό που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασοπουλος.

«Είναι ο πιο αντιαναπτυξιακός και φοροεισπρακτικός προϋπολογισμός, από τη μεταπολίτευση και μετά. Το μόνο που κάνει είναι η διαχείριση της μιζέριας» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ικανή να ρυθμίσει ούτε τα ρέστα και τα κέρματα που προμηθεύονται με αντίτιμο -και όχι δωρεάν- οι μικρέμποροι από τις τράπεζες για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Ο προϋπολογισμός δεν υπηρετεί ούτε την ανάπτυξη, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε τη χρηστή διακυβέρνηση. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να περικόπτει τις αναπτυξιακές δαπάνες και να βαφτίζει αυτή την πολιτική κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

 

Διαβάστε επίσης: Μετωπική σύγκρουση Τσακαλώτου-Βενιζέλου για την Οικονομία