«Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι κερδοσκοπικά ιδρύματα, απλώς δεν μοιράζουν τα κέρδη», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, παροτρύνοντας τους βουλευτές της ΝΔ «να μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους».

Αφορμή για αυτήν τη δήλωσε του υπουργού Παιδείας έδωσε παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη, ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, δήλωσε ότι μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος, «για άλλα δέκα χρόνια η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν θα τύχει αυτού του μεγάλου προνομίου να έχει ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο». Ο βουλευτής έκανε αναφορά και στο βιογραφικό σημείωμα του υπουργού Παιδείας, παρατηρώντας πως «υπερηφανεύεται ότι δίδαξε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής».

«Πολύ φοβάμαι ότι και εσείς έχετε εμπλακεί σε αυτήν την πολύ απίστευτη ιδεολογική διάσταση γύρω από το άρθρο 16. Μη μιλάτε για μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι κερδοσκοπικά ιδρύματα, απλώς δεν μοιράζουν τα κέρδη. Αυτό είναι η μεγάλη διαφορά. Αλλά κάποιος πρέπει να δημιουργεί κέρδη για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Μην, λοιπόν, κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε:

«Θα ήθελα πραγματικά να κάνετε μία ανασκόπηση -είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει αυτό- και να μου πείτε πόσα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν στην Ευρώπη και τι ποιότητας είναι τα ελάχιστα που υπάρχουν. Σας προλαβαίνω, είναι πάρα πολύ κακή η ποιότητα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι σήμερα μία παράδοση της Ευρώπης, είναι βασικά της Αμερικής. Και τα ελληνικά πανεπιστήμια -όπως ελπίζω να γνωρίζετε- έχουν θεσμούς που μπορούν να διαχειριστούν και χρήματα που έρχονται από κοινωφελή ιδρύματα κ.λπ.».