Τροπολογία, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης να ανακτήσει τα ποσά από ψηφιακά έργα του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, για τα οποία διαπιστώθηκαν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, παραλείψεις, κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς.

Εισηγούμενος στην Ολομέλεια -όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας- την τροπολογία Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι αυτή η ρύθμιση ολοκληρώνει το παζλ των ενεργειών, ώστε να μπορεί να κινήσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής τις διαδικασίες ανάκτησης χρημάτων από ψηφιακά έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007-2013), για τα οποία διαπιστώθηκαν παραλείψεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Πρόκειται για περίπου 130 έργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ύψους αρκετών εκατ. ευρώ. «Προχωρούμε στη διαδικασία ανακτήσεων με συγκροτημένο και τρόπο που δημιουργεί ασφάλεια δικαίου» σημείωσε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε, ο φορέας υλοποίησης έργων ψηφιακής πολιτικής, η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις έργου αποκλειστικά και μόνο για τη διάρκεια υλοποίησης συγκεκριμένων έργων, με απόλυτη διαφάνεια και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. «Πρόκειται για συμβάσεις έργου, που βεβαίως δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι μια διαδικασία αυτονόητη, καθώς η αποψίλωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας από προσωπικό θα σημαίνει πολλές και σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων ψηφιακής πολιτικής», διευκρίνισε ο κ. Παππάς.

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι πλέον η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα έχει τη δυνατότητα να εκδώσει Κανονισμό για τις υποχρεώσεις διαφάνειας και παροχής πληροφοριών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών δεμάτων, καθώς και τους ειδικότερους όρους για την αντικειμενική αξιολόγηση των διασυνοριακών τιμολογίων στις υπηρεσίες παράδοσης διασυνοριακών δεμάτων.