(upd20:23) Επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε και φέρνει νέο μνημόνιο, μίλησε για προϋπολογισμό λιτότητας, τον οποίο το κόμμα του  καταψηφίζει και προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του, «για τον τρόπο που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Αναφέρθηκε στην προεδρική εκλογή του 2015 και είπε: «Εσείς που λέγατε ότι θα είσαστε κάθε λέξη του Συντάγματος ευτελίσατε το Σύνταγμα, εργαλειοποιώντας την εκλογή Προέδρου και ρίχνοντας την κυβέρνηση με την Χρυσή Αυγή και με τον κ. Κουβέλη, για να έλθετε μετά από ένα εξάμηνο να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές...Κοροϊδέψατε δύο φορές τον ελληνικό λαό. Τη μία φορά σαν αντιμνημονιακή δύναμη, την δεύτερη σαν μνημονιακή. Το κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός είναι 100 δισ. ευρώ».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι είναι «χρήσιμοι ηλίθιοι», και πρόσθεσε: «τρίτη ευκαιρία δεν έχετε. Αποτύχατε και σαν αντιμνημονιακοί και σαν μνημονιακοί».

Προϋπολογισμός λιτότητας, αντιαναπτυξιακός

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε ότι είναι προϋπολογισμός λιτότητας, αντιαναπτυξιακός, προϋπολογισμός φόρων και εν τέλει αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση είπε, έχει αποτύχει παταγωδώς, η Ελλάδα σέρνεται. Δεν αξίζει στους πολίτες άλλος ένας χαμένος χρόνος μετά από τόσες θυσίες. Εδώ και τρία χρόνια κρύβετε το πραγματικό πρόβλημα και ψεύδεστε συνειδητά.

Παράγετε υπερπλεονάσματα για να μοιράσετε επιδόματα, αντιγράφοντας τις χειρότερες λογικές της μεταπολίτευσης ανέφερε και υπογράμμισε πως ένας στους δύο Έλληνες είναι αιχμάλωτος των οφειλών του, χρωστάει στην εφορία.

«Χάσαμε μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια. Και αυτό δεν λέγεται επιτυχία. Ο στόχος στις επενδύσεις ήταν για 9,1% και είναι στο 5,1%

Οι προβλέψεις για την οικονομία πέφτουν έξω με κυριότερη αυτήν για τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος δεν θα υπάρξει, έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα μέχρι το 2020 και θα υπάρξει σκληρή επιτήρηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται θέσεις υποαπασχόλησης και τα έσοδα αυξάνονται συγκυριακά και όχι με βιώσιμο τρόπο.

Καθαρή έξοδος από την εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ το 2018

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης, αμφισβητώντας τα επιχειρήματά της για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Είπε ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, αφού έχουν ήδη ληφθεί μέτρα και αυστηροί περιορισμοί μέχρι το 2020 και θα υπάρξει αυξημένη επιτήρηση που θα συνδυάζεται με την ενδεχόμενη ρύθμιση του χρέους. «Τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής σας είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι γιατί φτωχοποιούνται καθημερινά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολούθως αμφισβήτησε ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας: «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας και επικαλείται το πλεόνασμα. Είναι ψέμα. Μετά από δύο χρόνια η ελληνική οικονομία έχει έναν ασθενικό ρυθμό ανάπτυξης που είναι κατώτερος από τις δυνατότητές της, ενώ όλη η ΕΕ έχει μπει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό που υπάρχει είναι υπερφορολόγηση».

Ακολούθως είπε: «Μπορεί κάποιος φωστήρας από το οικονομικό επιτελείο να μου πει γιατί χρειάζονται τα υπερβολικά πλεονάσματα; Μία εξήγηση υπάρχει μόνο, θέλετε τα πλεονάσματα για να μοιράσετε μετά κάποια επιδόματα. Παίρνετε από τη μία τσέπη δέκα και επιστρέφετε ένα, αντιγράφοντας τις χειρότερες τακτικές της μεταπολίτευσης».

Αμφισβήτησε επίσης και τις επιδόσεις στη μείωση της ανεργίας, λέγοντας ότι μειώνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης και αυξάνονται οι θέσεις μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μειώνονται μεν τα ποσοστά ανεργίας, αλλά χωρίς να αυξάνονται τα έσοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Επανερχόμενος στο θέμα του πλεονάσματος, είπε ότι προέκυψε από την υπερφορολόγηση, από τη μείωση επενδυτικών δαπανών, από τη στάση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες, από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών και από τις καθημερινές κατασχέσεις λογαριασμών των πολιτών. «Αυτή είναι η αλήθεια για το δήθεν υπερπλεόνασμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο, παίρνοντας μέτρα 5,1 δισ. ευρώ. «Για ποια καθαρή έξοδο μιλάτε όταν έχετε ήδη δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα για μετά το 2018;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι η Κύπρος και η Ιρλανδία όταν βγήκαν από τα μνημόνια δεν είχαν επιπλέον μέτρα και πρόσθεσε ότι ήδη στην ΕΕ χρησιμοποιείται ο όρος υβριδική έξοδος από το μνημόνιο.

Αμφισβήτησε και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, λέγοντας ότι η χώρα έχει πέσει έξι θέσεις στην κατάταξη του ΟΟΣΑ, ενώ οι μεγάλες επενδύσεις έχουν βαλτώσει και μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν τα εργοστάσιά τους και την ίδια ώρα εκατοντάδες επιχειρήσεις μεταναστεύουν πραγματικά ή φορολογικά στις γειτονικές χώρες. «Εσείς επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορείτε να φέρετε, είτε από ιδεοληψία είτε από ανικανότητα, μου είναι παντελώς αδιάφορο» ανέφερε χαρακτηριστικά και ακολούθως αμφισβήτησε το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης:

«Επιβάλλατε 27 νέους φόρους και 21 περικοπές συντάξεων, μειώσατε το ΕΚΑΣ, μειώσατε το επίδομα θέρμανσης. Ποιον πλήττουν αυτά; τους ασθενέστερους. Δύο εκατομμύρια Έλληνες θα χάσουν έκπτωση φόρου από τις ιατρικές δαπάνες, τρία εκατομμύρια μισθωτοί θα χάσουν την έκπτωση φόρου που είχαν στην πηγή, παράλληλα περικόπτετε τα οικογενειακά επιδόματα. Οι έμμεσοι φόροι που είναι οι πιο άδικοι, έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Τα χειρότερα είναι μπροστά σας, η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου είναι μπροστά σας. Είναι το τέταρτο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου. Και υπάρχουν και οι πλειστηριασμοί. Δεν υπάρχει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία. Εσείς που λέγατε "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Όποιος δεν έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι τελείως απροστάτευτος».

Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό

Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «ψεύτη και χωρίς καμία ιδεολογία», εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε ότι «αμφιβάλλω αν έχετε καμία ιδεολογία» - και επικαλέστηκε δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι «είστε μία εγκληματική κυβέρνηση...»-, ενώ συνεχίζοντας είπε: «είστε ψεύτης και κωλοτούμπας, ο απόλυτος κυνισμός, η βαθιά σας ανηθικότητα, το ψέμα, είναι στοιχεία του χαρακτήρα σας, όσο μένετε στη εξουσία καλύτερες μέρες δεν θα έλθουν».

Συνεχίζοντας είπε ότι η συζήτηση απέδειξε ότι μία ετερόκλητη πολιτική συμμαχία που γαλουχήθηκε σε συνθήκες τυχοδιοκτικής γυμναστικής, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Μόνος στόχος σας είναι η παραμονή στην εξουσία. Εξακολουθείτε να κάνετε κάθε προσπάθεια για να εμφυσήσετε τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία και ενισχύετε μία νέα ολιγαρχία με την οποία συναλλάσσεστε» προσέθεσε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με προσλήψεις συμβασιούχων και με δημιουργία θέσεων γραμματέων, οικοδομεί κομματικό κράτος και πρόσθεσε: «δεν θα υποσχεθώ μονιμοποιήσεις συμβασιούχων για να κερδίσω μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους. Αν θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές της μεταπολίτευσης».

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ που βασίζεται σε δύο άξονες: ο πρώτος είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της φορολογίας, ώστε με κινητήριο μοχλό τον ιδιωτικό τομέα και με την στήριξη ενός λειτουργικού κράτους να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα. «Μπορούμε να κάνουμε το κράτος μικρότερο και αποτελεσματικότερο, και ξέρουμε πώς να φέρουμε επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος είναι η διάχυση της ευημερίας σε όλη την κοινωνία με υψηλές κοινωνικές υπηρεσίες σε όλους, στην Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια και την εξασφάλιση ενός εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους Έλληνες. Αποτελεσματική πολιτική απέναντι στη φτώχεια δεν είναι τα ευκαιριακά επιδόματα, αλλά οι σταθερές δουλειές που θα έλθουν μόνο με την προσέλκυση επενδύσεων.

Κλείνοντας είπε: «το 2018 θα υπάρξει καθαρή έξοδος δική σας από την εξουσία με τη βροντερή ετυμηγορία του ελληνικού λαού και όταν βρεθείτε στην αντιπολίτευση που θα είσαστε πολύ λιγότεροι, να δω πόσο θα αντέξετε. Το 2018 να είναι το έτος της μεγάλης ανατροπής γιατί οι Έλληνες αξίζουμε πολύ καλύτερα από αυτό που έχουμε σήμερα».

Διαπλοκή

Επίθεση επιπλέον στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και για το θέμα της διαπλοκής, ξεκινώντας από το θέμα του διαδικυακού τζόγου. Ρώτησε αν θα κάνει η κυβέρνηση κάτι για τον διαδικτυακό τζόγο ή αν κάποιοι θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν επειδή απέκτησαν μέσα ενημέρωσης; «Τολμάτε εσείς να μιλάτε για φοροδιαφυγή και διαπλοκή», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απαντώντας σε παρατήρηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα, είπε: «Εμείς δεν πανηγυρίζαμε αγκαλιά με καναλάρχες όταν άλλαζαν ιδιοκτησίες καναλιών».