Για υποκρισία κατηγόρησε τη ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και είπε ότι η καταστροφολογία έχει κόστος για την οικονομία και θύμισε μία προς μία τις 10 πληγές του Φαραώ.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις επιτυχίες της οικονομίας ως «πληγές» απαντώντας στην «καταστροφολογία της ΝΔ.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος οι «10 πληγές» της οικονομίας είναι:

Πρώτη πληγή, ότι βγήκαμε στις αγορές τον Ιούλιο, τον Αύγουστο για έντοκα γραμμάτια, Νοέμβριο τα swaps.

Δεύτερη πληγή, οι ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης, όλες με αναβαθμίσεις ή με θετικό πρόσημο για αναβαθμίσεις στο μέλλον. «Δεν χρειαζόμαστε την προληπτική γραμμή πίστωσης και αυτή είναι η διαφορά με το 2015», σχολίασε.

Τρίτη πληγή η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων κατά περίπου 1 δισ. τον Ιούλιο. Μείωση του ELA. Οι τράπεζες έχουν 20 δις. καβάτζα και για τα στρες τεστ και για τα κόκκινα δάνεια.

Τέταρτη πληγή, οι δείκτες της οικονομίας.

Πέμπτη πληγή, οι επενδύσεις. Επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και από τη Vodafone, ενέργεια, Όμιλο Μυτιληναίου. Νέος αναπτυξιακός νόμος με πάνω από 700 σχέδια που έχουν ήδη εγκριθεί.

Έκτη πληγή οι ανακοινώσεις για την ανάπτυξη. «Δεν είμαστε η μόνη κυβέρνηση που είχαμε μία μικρή αναθεώρηση των προβλέψεων. Έχουν συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξη για πρώτη φορά. Έχουμε μία αλλαγή του μοντέλου γιατί αυτή η ανάπτυξη δεν είναι μόνο για μεγάλα έργα. Σύντομα ο κ. Σταθάκης φέρνει και τις ενεργειακές κοινότητες, έχουμε μιλήσει για το ΕΣΠΑ. Χτίζουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης πολύ διαφορετικό» ανέφερε.

Έβδομη πληγή η μείωση της ανεργίας.

Όγδοη πληγή δηλώσεις αξιωματούχων για καθαρή έξοδο. Έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ένατη πληγή το κοινωνικό μέρισμα που τόλμησε να πει ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι και πελατειακό.
Οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια που αυξήθηκαν σε συνθήκες ασφυξίας.
Έθεσε ευθέως το ερώτημα προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτά τα 1,83 δισ. για την κοινωνική πρόνοια δεσμεύεστε ότι θα παραμείνουν;

Επανέλαβε ότι «ο προϋπολογισμός είναι δίκαιος εντός του πλαισίου. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μέσα σε ένα συγκεκριμένο μνημόνιο που έχει τη λιτότητα ως κυρίαρχη κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υποστηρίζει ενεργά πλαίσιο που προάγει τη λιτότητα, ωστόσο κατηγορεί την κυβέρνηση για προϋπολογισμό λιτότητας.

«Το ερώτημα δεν είναι αν γενικά ο προϋπολογισμός είναι ο καλύτερος δυνατός», σημείωσε. «Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μία προσπάθεια σε δύσκολες συνθήκες να διορθώσει λάθη, να φέρει σταθερότητα, να βελτιώσει τους δείκτες, να βγούμε από τα μνημόνια» πρόσθεσε.

Δέκατη πληγή, καθοδική η τάση της Ν.Δ. στους δείκτες. «Αλλά πήρα τα στοιχεία του ΣΚΑΪ που φαίνεται ανοδική η πορεία σας για να έχετε καλά Χριστούγεννα. Να συνεχίσετε αυτή την πολιτική και σας είμαστε ευγνώμονες» ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την ΝΔ για «εντυπωσιακό επίπεδο υποκρισίας» και καλώντας την ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει ποιό οικονομικό πλαίσιο προτείνει στην κοινωνία.

«Να απαντήσει η ΝΔ και να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αν θέλει πρώτα ανάπτυξη και μετά αναδιανομή όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του κόμματος ή αν πιστεύει σε αυτό που είπε σήμερα, πρώτα αναδιανομή και μετά ανάπτυξη. Καθαρές κουβέντες», ανέφερε χαρακτηριστικά.