(upd 22:00) Με ευρύτατη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο η «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κατά την ψηφοφορία που έγινε δια εγέρσεως, καταψήφισε μόνο η Χρυσή Αυγή. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εγέρθησαν, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

Η απόφαση που ψηφίσθηκε, έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την από 16 Απριλίου 2019 απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με την οποία έγινε δεκτή, με ευρεία πλειοψηφία, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό).

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

Με τις από 27 Φεβρουαρίου 2014, 10 Μαρτίου 2015 και 18 Νοεμβρίου 2015 ομόφωνες αποφάσεις της, κατά την ΙΕ΄, την ΙΣΤ΄ και την ΙΖ΄ Βουλευτική Περίοδο αντίστοιχα, συστάθηκε Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η Διακομματική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τα Πορίσματα - Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Μάρτιος 2013, Δεκέμβριος 2014), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ιανουάριος 2014), καθώς και άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, Τράπεζα της Ελλάδος), υπέβαλε Πόρισμα - Έκθεση, όπου καταγράφονται και οι επιμέρους γνώμες των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτήν.

Έχοντας περαιτέρω υπόψη ότι:

- το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,

- οι αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους και οι οφειλές από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές στο σύνολό τους,

- το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του,

- δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους,

Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση

Να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες, ιδίως τις διπλωματικές και νομικές, ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παρούσα απόφαση κοινοποιείται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πολιτικοί αρχηγοί

Τσίπρας: Άμεσα η διακοίνωση προς τη Γερμανία με τις αξιώσεις μας - Φόρος τιμής στα θέματα

Συνεδρίαση "σταθμό" χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής, σχετικά με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε [ως η χώρα θα αποστείλει άμεσα στη Γερμανία ρηματική διακοίνωση με τις αξιώσεις της. Διαβάστε Περισσότερα.

Μητσοτάκης: Η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου είναι σίγουρα νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή

Στο θέμα του κατοχικού δάνειου, ειδικά η διεκδίκηση αυτή είναι πολιτικά εφικτή και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας, τόνισε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας πως το 1990 είχαν συμφωνήσει σε αυτό ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης.Διαβάστε Περισσότερα.

Γεννηματά: Νομικά, ηθικά, οικονομικά και πολιτικά ενεργές οι αξιώσεις της Ελλάδας

«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοικτό και οι αξιώσεις της Ελλάδας είναι νομικά, ηθικά, οικονομικά και πολιτικά ενεργές», τόνισε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Διαβάστε Περισσότερα

Κουτσούμπας: Καμία κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων για γερμανικές αποζημιώσεις

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα οι οφειλές της Γερμανίας σε αποζημιώσεις και επανορθώσεις, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι όλες οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν αυτά τα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, προβάλλοντας ψευδώς την άποψη ότι η Γερμανία εκπλήρωσε αυτή της την υποχρέωση προς την Ελλάδα. Διαβάστε Περισσότερα

Λεβέντης: Εθνική και δίκαιη απαίτηση οι διεκδικήσεις - Επίθεση σε Τσίπρα και παλαιές κυβερνήσεις

Υπέρ της προσπάθειας για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, για όσα συνέβησαν κατά την κατοχή, στέκεται η Ένωση Κεντρώων, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρός της, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του νυν αλλά και των πρώην πρωθυπουργών. Διαβάστε Περισσότερα

Πρόεδρος Βουλής

Βούτσης: Εξαιρετική συγκυρία για το ζήτημα της διεκδίκησης - Όλοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες

«H τήρηση των κανόνων δεν είναι μόνο υποχρέωση της Ελλάδας. Υπάρχουν και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου που είναι απαράγραπτοι και πρέπει να είναι απαράβατοι», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας απόψε στην ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Διαβάστε Περισσότερα

Μείζονα πρόκληση από τη Χρυσή Αυγή

Σε μείζονα πρόκληση προχώρησε πριν από λίγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να ανοίξει ζήτημα διεκδίκησης για τα ανθρώπινα θύματα και τις καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες που προκλήθηκαν με ευθύνη του ΚΚΕ από το 1944 μέχρι το 1949. «Δεσμευόμαστε ότι η αμύθητη περιουσία του ΚΚΕ θα παραδοθεί σε άπορες ελληνικές οικογένειες..», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι το Δίστομο δεν επλήγη μόνο από Γερμανούς.

Η παρέμβαση του βουλευτή της ΧΑ προκάλεσε αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα και την αντίδραση του προεδρεύοντος του Κοινοβουλίου και βουλευτή του κομμουνιστικού κόμματος, Γιώργου Λαμπρούλη. «Λέγονται ανιστόρητα πράγματα. Αλλά δεν περιμένουμε να ακούσουμε τίποτα άλλο από χρυσαυγίτες δολοφόνους, υπόδικους. Περάστε έξω!», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης ακούγοντας βουλευτές από τα έδρανα της Χρυσής Αυγής να συνεπικουρούν τον Ευάγγελο Καρακώστα όρθιοι.

«Αυτές οι κραυγές μίσους δεν έχουν θέση εδώ πέρα!», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Βαγιωνάκη που ανέβηκε στο βήμα εκείνη την ώρα.

Οι βουλευτές της ΧΑ επιτέθηκαν με υβριστικές εκφράσεις κατά βουλευτών που διαμαρτύρονταν για όσα είπε ο Ευ. Καρακώστας, με φράσεις όπως «είσαι Καραγκιόζης», «είστε δολοφόνοι».

«Περάστε έξω! Η πόρτα είναι ανοιχτή. Δολοφόνους και υπόδικους μέχρι εδώ! Είστε δολοφόνοι υπόδικοι. Δολοφονική οργάνωση», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης. «Υπάρχουν δικογραφίες...» είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ιωάννης Λαγός. «Σκοτώνεστε και ματώνετε κόσμο, Έλληνες και μετανάστες. Περάστε έξω!», επέμεινε ο προεδρεύων Γιώργος Λαμπρούλης. «Τι περάστε έξω; Στο σπίτι σου είμαστε;», είπε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος. «Ή θα καθίσετε και θα ακούσετε ή θα περάσετε έξω. Δεν περιμέναμε καλύτερη συμπεριφορά από υπόδικους εγκληματίες. Παρακαλώ», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης καθώς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής όρθιοι επιτίθεντο φραστικά κατά των βουλευτών των άλλων κομμάτων.

Εκπρόσωποι κομμάτων

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, από το βήμα της Ολομέλειας παρουσίασε το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής με το οποίο έγινε η εδραίωση και η αποτίμηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, οι οποίες παραμένουν απαράγραπτες και ενεργές κι - όπως τονίζεται - ουδέποτε η Ελλάδα αποποιήθηκε των αξιώσεών της.

Σκόπιμη αδράνεια τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καταλόγισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Υποστήριξε ότι στο πόρισμα δεν γίνεται καμία αναφορά σε ρητή δέσμευση της Γερμανίας, «με αυτή τη πρόταση που θα ψηφιστεί, το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων παραπέμπεται στις καλένδες».

«Εμείς δεν θα γίνουμε συνέταιροι στη συγκάλυψη για να μην διεκδικήσουμε τις γερμανικές οφειλές. Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου και ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα οι ελληνικές διεκδικήσεις για τις καταστροφές και τις λεηλασίες της Γερμανίας η οποία αρνείται να πληρώσει. Είναι μεγάλες οι ευθύνες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν τις διεκδίκησαν. Όλες οι κυβερνήσεις άφηναν το θέμα σε εκκρεμότητα και το θυμούνται μόνο προεκλογικά», τόνισε η κ. Μανωλάκου και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση άμεσα και χωρίς περιστροφές να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές τόσο με ενέργειες της προς τη Γερμανία όσο και προς όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς».

Η κ. Μανωλάκου, κατηγόρησε την σημερινή κυβέρνηση ότι αποδυναμώνει το ιστορικό αίτημα για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών με το πρόσχημα κάθε φορά ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να συζητηθεί. «Ακολούθησε τα ίδια βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να μην διαταραχτούν οι συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου. Αν και πέρασαν τρία χρόνια από την ολοκλήρωση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής μόλις τώρα έρχεται στην Ολομέλεια. Η μόνη περίοδος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι προηγούμενες θυμούνται τις γερμανικές οφειλές είναι η προεκλογική περίοδος» ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας: «Στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής δεν γίνεται καμία αναφορά σε ρητή δέσμευση της Γερμανίας. Με αυτή τη πρόταση που θα ψηφιστεί, το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων παραπέμπεται στις καλένδες».

Η κ. Μανωλάκου, μίλησε ακόμα για άρνηση της Γερμανίας απέναντι στις δίκαιες απαιτήσεις της Ελλάδος με το επιχείρημα ότι πρέπει να προηγηθεί πλήρης τεκμηρίωση για να έχει δικαίωμα να εγείρει το θέμα αυτό αλλά και ότι έχει η ίδια εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Ο απαράδεκτος αυτός ισχυρισμός δεν ευσταθεί. Στοιχεία υπήρχαν και υπάρχουν. Επομένως η προώθηση του αιτήματος της χώρας μας είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Η πολιτική στάση μη διεκδίκησης από τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ενισχύει τη γερμανική πλευρά», ανέφερε και κατέληξε τονίζοντας:

«Εμείς θα επιμένουμε, με πολύμορφα μέσα, εντός και εκτός Βουλής να θέτουμε το θέμα της αποπληρωμής των γερμανικών οφειλών ως λαϊκή απαίτηση και αποκαλύπτουμε κάθε συμπαιγνία για το δίκαιο αίτημα του λαού μας».

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης τόνισε ότι «τον τίτλο της ιστορικής μέρας θα τον αποδώσουν οι μελλοντικές γενιές με την προϋπόθεση ότι το σημερινό ψήφισμα θα έχει αποτέλεσμα και θα αποδώσει καρπούς».

Όπως είπε ο κ. Σαρίδης, «είναι ευθύνη όλων να διαλυθούν οι σκιές, οι φήμες, τα ψέματα και οι ανακρίβειες για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα» και προσέθεσε ότι «πρέπει σε αυτό το στόχο να είναι όλοι ενωμένοι για να νικηθεί η γερμανική μηχανή».

Επισήμανε ακόμα ότι «η Ελλάδα ποτέ δεν δέχτηκε να σταματήσει να διεκδικεί αυτά που δικαιούται», άφησε όμως -όπως είπε- «να χαθούν πολλά χρόνια ανεκμετάλλευτα».

«Η πρώτη μας νίκη για τα δίκαια μας είναι να βροντοφωνάζουμε και να μας ακούσουν όλοι, ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα και δεν έχει πληρώσει ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας διατηρεί ακέραια όλα τα δικαιώματα της. Η Ένωση Κεντρώων εξαρχής δήλωσε τη στήριξη της στις ελληνικές διεκδικήσεις. Χρειάζονται όμως συντονισμένες προσπάθειες και αρτιότερη επιστημονική προσέγγιση. Είναι ζήτημα δικαίου και ηθικής τάξης».

Είπε επίσης πως πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της η Διακομματική Επιτροπή, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της Βουλής για την εξέταση του θέματος είναι κεντρικός και πρέπει να συμπληρωθεί και από τη δημόσια διοίκηση και άλλους επιστημονικούς φορείς. «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη προσπάθεια. Το χρέος μας αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε και να νικήσουμε», κατέληξε ο κ. Σαρίδης.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας, έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια και αδράνεια όλων των κυβερνήσεων εδώ και 70 χρόνια, υποστήριξε ότι το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία προς την Ελλάδα ανέρχεται σε πάνω από 471 δισ. ευρώ. Επίσης είπε ότι «υπήρξε έλλειμμα πολιτικής βούλησης για τη κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων», ότι όλες οι κυβερνήσεις θυμούνται το κατοχικό δάνειο σε προεκλογικούς περιόδους για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το πόρισμα.