Υπέρ της προσπάθειας για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, για όσα συνέβησαν κατά την κατοχή, στέκεται η Ένωση Κεντρώων, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρός της, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του νυν αλλά και των πρώην πρωθυπουργών.

«Ο κ. Τσίπρας, στην πραγματικότητα, δεν διεκδικεί αποζημιώσεις. Πάει να κλέψει ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς. Προσπαθεί να λεηλατήσει ψήφους», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και απέδωσε το χρόνο που επελέγη για τη διεκδίκηση σε «ένα πονηρό σχέδιο του πρωθυπουργού» με το βλέμμα στις κάλπες.

«Ο κ. Τσίπρας θέλει να πάρει ψήφους από τον κ. Λαφαζάνη, τον κ. Κουτσούμπα, την κ. Κωνσταντοπούλου. Είναι ένα πονηρό σχέδιο του κ. Τσίπρα», είπε ειδικότερα ο Βασίλης Λεβέντης και απευθύνθηκε στα κυβερνητικά έδρανα. «Είστε 4 χρόνια κυβέρνηση. Το θέμα αυτό θα μπορούσατε να το έχετε αντιμετωπίσει νωρίτερα. Ποιος εμπόδιζε να το φέρετε προς ψήφιση;», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και προσέθεσε: «έξι δεκαετίες καθυστέρησε η διεκδίκηση. Σε αυτές τις δεκαετίες κάποιοι κυβερνούσαν στην Ελλάδα και δεν διεκδίκησαν τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ποιος εμπόδιζε τον Καραμανλή, τον Σαμαρά που κυβέρνησαν εκ δεξιών; Η Γερμανία δεν ανησυχεί καθόλου. Αυτό μας βάζει σε σκέψεις. Συνήθως όταν υπάρχει απαίτηση εγείρεται ανησυχία. Αλλά δεν βλέπω να ανησυχούν οι Γερμανοί. Θεωρούν ότι το θέμα έχει λήξει με ένα δάνειο 160 εκατομμυρίων μάρκων που έλαβε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και με την παραμονή 400.000 εργαζομένων στη Γερμανία».

Ο κ. Λεβέντης είπε ότι «η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει υπέρ της διεκδίκησης διότι είναι εθνική και δίκαιη απαίτηση, διότι υπήρξε θηριωδία και διότι στοιχειοθετούνται οι απαιτήσεις». Ταυτόχρονα όμως διερωτήθηκε γιατί δεν διεκδίκησε τα προηγούμενα χρόνια η χώρα αυτά που δικαιούται και παρατήρησε ότι «η σημερινή συζήτηση αποτελεί χαστούκι για όσους διετέλεσαν πρωθυπουργοί όλα αυτά τα χρόνια». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, στην παρέμβασή του, χαρακτήρισε ανθέλληνες και μειοδότες τους πολιτικούς που δεν έπραξαν αυτά που έπρεπε για τη διεκδίκηση.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, κατήγγειλε ότι τα κανάλια δεν τηρούν τους κανόνες ισοτιμίας για την Ένωση Κεντρώων, ενώ σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είπε ότι η κυβέρνηση από τη μια μάτωσε το λαό και τώρα δήθεν πάει να τον ευεργετήσει. «Οι χήρες είναι στο δρόμο τρία χρόνια τώρα. Πότε αντιληφθήκατε ότι πλήττονται; Το ΕΚΑΣ επί άλλης κυβέρνησης κόπηκε; Τα αναδρομικά πότε κόπηκαν και με τι λεφτά θα δοθούν τώρα;», είπε ο Βασίλης Λεβέντης και συμπλήρωσε ότι «ο κόσμος θυσίασε για 8 χρόνια τα πάντα, και τώρα ο κ. Τσίπρας, για να βελτιώσει τα εκλογικά του ποσοστά, ξηλώνει το πουλόβερ και θα μας ξαναοδηγήσει στην πτώχευση».

Αντίστοιχη κριτική επεφύλασσε όμως και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Μητσοτάκης δίνει 2.000 σε κάθε παιδί που θα γεννιέται. Παρά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη όμως, δεν βλέπω να μένουν έγκυες οι γυναίκες», είπε ο Βασίλης Λεβέντης και προσέθεσε ότι «υπάρχει πρόδηλη προσπάθεια εξαπάτησης του λαού από κάποια κόμματα». Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έστρωσε στον κ. Τσίπρα το χαλί της μειοδοσίας» με τις Πρέσπες.

Αναφερόμενος στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, είπε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν στηρίζει απολύτως κανέναν και αφήνει τους πολίτες να επιλέξουν και προσέθεσε όμως πως η γραμμή της Ένωσης Κεντρώων είναι οι πολίτες να μην ψηφίσουν υποψήφιους που έχουν λάβει κομματικό χρίσμα. Είπε όμως ότι το μόνο που ζητάει είναι «η Ένωση Κεντρώων να βγάλει έναν ή δύο ευρωβουλευτές» και θα δώσει, όπως είπε, γι' αυτό «μάχη μέχρι θανάτου».