Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμία σκιά νομιμότητας για τη σύμβαση που αφορά τη χορήγηση βίζας εμφανίστηκε και πάλι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κλείνοντας τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που είχε καταθέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμένος, σχετικά με τον διαγωνισμό του υπουργείου Εξωτερικών του 2015, για την ανάδειξη παρόχων υπηρεσιών υποστήριξης προξενικών αρχών και προξενικών γραφείων χορήγησης visas.

«Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που ήταν στη διάθεση του ΥΠΕΞ και με βάσει τον πρόσθετο έλεγχο νομιμότητας που ζήτησα και έγινε από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου, δεν προέκυψε πρόβλημα ή οποιαδήποτε σκιά νομιμότητας για τη σύμβαση που αφορά τη χορήγηση βίζας», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι «τα νέα έγγραφα, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κ. Καμένος, προφανώς θα εξεταστούν ως προς τη νομιμότητα και την εγκυρότητα τους».

«Ουδέποτε αυτά τα νέα έγγραφα έγιναν γνωστά ούτε υπήρχε οποιαδήποτε αναφορά σε αυτά. Εννοείται αν ήταν σε γνώση μας θα τα εξετάζαμε. Βασική αρχή και κανόνας της κυβέρνησης μας είναι ότι για τα θέματα της νομιμότητας πρέπει να φτάνει το μαχαίρι στο κόκαλο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στην επίθεση που δέχθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τη ΔΗΣΥ που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου.

«Είναι πράγματι πολιτικό θράσος, κόμματα στα οποία οφείλουμε το σύστημα της διαπλοκής στη χώρα - γιατί δεν δημιουργήθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια ούτε ποτέ η Αριστερά είχε σχέση με αυτά - και που των οποίων στελέχη είναι στη φυλακή και άλλα στελέχη τους διερευνώνται, να κάνουν λόγο για σκάνδαλα της Αριστεράς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος. Ακόμα, έκανε λόγο για αναλήθειες που ακούστηκαν σχετικά με τους λόγους που έφυγε από την κυβέρνηση ο Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι δεν αποπέμφθηκε αλλά παραιτήθηκε.

«Υπήρξε πολιτική σύγκρουση μεταξύ του κ. Καμένου και του κ. Κοτζιά. Η θέση του κ. Κοτζιά δεν ήταν προσωπική του. Ήταν θέση της κυβέρνησης ως προς το Μακεδονικό όπου διαφοροποιήθηκε το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και έφυγε από κυβέρνηση. Ο κ. Κοτζιάς δεν αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση. Παραιτήθηκε. Αυτό προς αποκατάσταση της αλήθειας ως προς τα κρίσιμα πολιτικά μεγέθη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, που έθεσε θέμα για την δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων, ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα που έθεσε τη διαδικασία κοινοβουλευτικής εποπτείας επί των απορρήτων.

Μίλησε ακόμα για πυροτεχνήματα και παραβίαση της πραγματικότητας, ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Θεόδωρου Παπαθεοδώρου «γιατί δεν διέκοψε τη σκανδαλώδη σύμβαση», ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για πολιτικό θράσος.

«Με εγκάλεσε ο κ. Παπαθεοδώρου γιατί δεν διέκοψα τη σύμβαση. Πως θα το έκανα με στοιχεία που δεν γνώριζα και που πρώτη φορά τέθηκαν τώρα και των οποίων την εγκυρότητα προφανώς δεν μπορούσα να ελέγξω;» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Τα είπε απλώς για να δώσει κάλυμμα στον πυρήνα του ισχυρισμού του ότι αλλού πρέπει να αναζητήσουμε την πηγή των σκανδάλων και της διαπλοκής. Αυτά όμως δεν θα τα ανακαλύψουμε στην αίθουσα αυτή. Είναι στη συνείδηση του ελληνικού λαού ποιοι δημιούργησαν, όχι απλώς μεμονωμένες περιπτώσεις παρανομίας, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων στην κορφή της πολιτικής εξουσίας. Εκεί βρίσκεται η ουσία του προβλήματος».

«Είναι δηλωμένη η θέση του δικού μας κόμματος και της κυβέρνησης μας και είναι ένας από τους λόγους που μας εμπιστεύθηκε ο λαός, δύο φορές το τιμόνι της χώρας και που θα το ξανακάνει», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.