«Εγώ θα μιλώ για τις πολιτικές που θα βγάλουν τους πολλούς από τη κρίση», είπε, μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει «να πάμε σε εκλογές-αρένα», μιλώντας για θέματα που εξυπηρετεί την πολιτική της ατζέντα και τα συμφέροντα της ελίτ και όχι τις ανάγκες των πολλών. 

Τις προγραμματικές διαφορές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Επιτέθηκε στη ΝΔ σημειώνοντας πως το πολιτικό της σχέδιο διευκολύνει τις ελίτ.

«Προσπαθήσατε αυτό το τριήμερο σχεδόν απεγνωσμένα και με κάθε τρόπο να εκτρέψετε τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Να μη συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας που ανακοινώσαμε προχθές. Να μη συζητήσουμε για το σχέδιό μας για οριστική έξοδο από τη κρίση, για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και για οριστική επιστροφή στη κανονικότητα» είπε ο πρωθυπουργός.

Το πρόβλημά σας είναι ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοούν κατάφορα τις ελίτ

«Το πρόβλημά σας είναι πολιτικό. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ. Το πρόβλημά σας είναι ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοούν κατάφορα τις ελίτ. Δεν έχει νόημα λοιπόν να προσπαθείτε ούτε να προσποιηθείτε ότι δεν είστε μέρος της ελιτ, ούτε να μπαίνετε στην ακόμη πιο αστεία προσπάθεια να πείσετε ότι εγώ είμαι. Γιατί το πρόβλημά σας είναι οι πολιτικές σας θέσεις και το πρόγραμμά σας, ο πολιτικός σας λόγος, όταν αρθρώνεται που είναι υπέρ των ελίτ και απαξιωτικός για τους πολλούς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Όσο λοιπόν εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση των πολλών εμείς θα μιλάμε, θα εργαζόμαστε, θα δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά τους προβλήματα και τις ανάγκες τους», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα όσα έχει επιτύχει η κυβέρνηση και τόνισε «από τον Αύγουστο του 2018, αυτή η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει μέτρα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών. Και υλοποιούμε μια Νέα Οικονομική Πολιτική. Με ασφάλεια για τις επόμενες γενιές αλλά και ιεραρχήσεις».

Δεσμευτήκαμε και προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμα πιο σημαντικού και πολύ πιο διευρυμένου πακέτου μέτρων στήριξης όλων

«Ξεκινήσαμε με την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου για τους νέους που φέρατε εσείς και το ΠΑΣΟΚ. Το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές των πολιτών σε ταμεία και εφορία. Και φυσικά υλοποιήσαμε ένα προς ένα όσα δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, στο επίδομα στέγασης που μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 240.000 πολίτες. « Δεσμευτήκαμε και προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμα πιο σημαντικού και πολύ πιο διευρυμένου πακέτου μέτρων στήριξης, όχι μόνο της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά όλων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση από 24% στο 13%, τη μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13%, καθώς και την χορήγηση της 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80%, έως 29 ετών στο 25%.

«Μας λέτε ότι αυτά είναι κόλπα, είναι δώρα. Είναι προεκλογικές παροχές. Τα ίδια λέγατε το Σεπτέμβρη για όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ. Τα ίδια και τώρα. Αλλά να το θυμίσω και να το ακούσει ξανά όχι ο κ. Μητσοτάκης, αλλά οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που μας ακούν. Τα μέτρα στήριξης που θα ψηφίσουμε άμεσα στη Βουλή, είναι μόνιμα. Είναι η απόδοση δικαιοσύνης για τους πολλούς. Είναι η ανταμοιβή των θυσιών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «είναι η αυγή της επόμενης ημέρας για την πατρίδα μας» .

«Εμείς πετύχαμε να μειώνουμε βάρη και τα πλεονάσματα στην πράξη, χωρίς αντάλλαγμα μέτρα φρίκης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. «Εσείς κατά βάθος συμφωνείτε με αυτές τις περικοπές», είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας αναφερόμενος στις συντάξεις και πρόσθεσε «γι' αυτό και είπατε δε γίνεται να επανέλθει η 13η σύνταξη, δε σας ξέφυγε, την αλήθεια σας είπατε».

«Σας προτείνω να πάτε μια βόλτα και να στείλετε και τα στελέχη σας σε όλη τη χώρα, τη μέρα που οι συνταξιούχοι θα λάβουν τη 13η σύνταξη στα ΑΤΜ, να τους τα πείτε αυτά. Να τους πείτε ότι είναι λαϊκισμός και παροχολογία» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Το πρόβλημά σας είναι το πρόγραμμα και οι πολιτικές σας θέσεις, δεν έχει χώρο για τέτοιες σπατάλες υπέρ των πολλών» σημείωσε.

«Εσείς που μιλάτε για ασφαλιστικό Πινοσέτ, δείξτε μου μια σοβαρή ευημερούσα Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν εφαρμόζεται ένα ασφαλιστικό τριών πυλώνων» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Η δική μας πολιτική πρόταση, το όραμά μας είναι το σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών

«Η διάφορα μας βρίσκεται στο ότι εσείς θέλετε να μετατρέψετε τμήμα του πρώτου πυλώνα - που είναι υποχρεωτικός - σε εθελοντικής συμμετοχής προκειμένου να κατευθύνετε πόρους στον ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό είναι που δημιουργεί το δυσβάσταχτο κόστος των 55 δισ. που σας έχουμε καταγγείλει ότι δημιουργεί η πρόταση σας και το οποίο αργά ή γρήγορα ή θα το πληρώσουν οι συνταξιούχοι με ραγδαίες μειώσεις στις συντάξεις τους ή το ελληνικό δημόσιο με άγνωστη κατάληξη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η δική μας πολιτική πρόταση, το όραμα μας είναι το σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών. Το έχουμε αποδείξει. Και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ανθρώπων αυτής της χώρας. Εμείς στηρίξαμε τους πλέον αδύναμους, αυτούς που έμειναν απροστάτευτοι στο έλεος της κρίσης», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης σημειώνοντας χαρακτηριστικά « στηρίξαμε τη δημόσια υγεία. Γιατί είχαμε όχι μόνο πολιτική αλλά και ηθική υποχρέωση. Με συστηματική δουλειά και έργο. Την πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων, τις 19.000 προσλήψεις, την ίδρυση των ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα». 

Στη συνέχεια, προχώρησε στα όσα έχουν γίνει στα εργασιακά και στη στήριξη των νέων. «Επενδύσαμε στις δυνατότητες του νέου επιστημονικού μας δυναμικού, αυξήσαμε τους πόρους για την έρευνα πάνω από 1% του ΑΕΠ, πάνω από 2 δισ.», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, ως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%, προβλέψαμε την υπαγωγή και επιχειρήσεων στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι. Δεν συμβιβάζονται

«Πάνω σε αυτά τα πεπραγμένα, λοιπόν, χτίσαμε την εμπιστοσύνη μας με τους πολλούς. Πάνω σε αυτά χτίζουμε την Ελλάδα της νέας εποχής, την Ελλάδα των πολλών. Γιατί ξέρετε κ. Μητσοτάκη, πως να σας το εξηγήσω αν δεν το καταλαβαίνετε. Η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι. Δεν συμβιβάζονται. Για αυτό σας λέω ότι όταν σας αποδίδω ότι είστε ο εκπρόσωπος των ελίτ, δεν μέμφομαι ούτε την καταγωγή σας, ούτε πως μεγαλώσατε και ανατραφήκατε μέσα στις τάξεις των ελίτ. Την πολιτική σας κρίνω και τις θέσεις σας. Που εκφράζουν τα συμφέροντα μιας ισχυρής μειοψηφίας σε αυτό τον τόπο. Την ολιγαρχία του πλούτου» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «γιατί όταν βάζετε 5 ευρώ για τους πολλούς στα νοσοκομεία και καταργείτε την πρόσβαση των ανασφάλιστων ρίχνετε τα βάρη στους πολλούς, ενώ την ίδια ώρα, χαρίζετε 241 εκατομμύρια από τις επιστροφές των φαρμακευτικών εταιριών για το rebate. Άρα ελαφρύνετε τους λίγους», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Εσείς είστε με την Ελλάδα των λίγων και εκλεκτών, με την Ελλάδα ελίτ. Εμείς με την Ελλάδα των πολλών» τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Μίλησα προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω μέχρι τις εκλογές. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε και να συκοφαντείτε και να αμαυρώνετε τη μνήμη νεκρών

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συζήτηση που διεξήχθη την Τετάρτη με αιχμή τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον εκλιπόντα πατέρα του πρωθυπουργού.

«Θελήσατε να πετύχετε το σκοπό σας ακόμα κι αν αυτό είχε το κόστος για σας να κυλιστείτε μέσα στο βούρκο και τη λάσπη» είπε και πρόσθεσε «ότι απαντήσεις είχα να σας δώσω, τις έδωσα και δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με τις προσωπικές επιθέσεις και με την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων. Σας μίλησα προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω μέχρι τις εκλογές. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε και να συκοφαντείτε. Ακόμη και να αμαυρώνετε τη μνήμη νεκρών», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εγώ θα μιλώ για αυτά που πιστεύω ότι θέλει να ακούσει ο κόσμος. Για τις ανάγκες των πολλών. Για τις πολιτικές που θα βγάλουν τους πολλούς από τη κρίση» συμπλήρωσε.

Ο ελληνικός λαός στις 26 του Μάη, θα στείλει ηχηρό και ισχυρό μήνυμα και στις ελίτ αλλά και στους αλαζόνες

«Αφού εδώ και τρία χρόνια μας διαβεβαιώνετε ότι έχετε όχι απλά τη νίκη, αλλά το θρίαμβο στο τσεπάκι σας. Αφού και χθες μας είπατε ότι είσαστε ο βέβαιος νικητής των εκλογών. Όχι απλά νικητής, αλλά θριαμβευτής με 10-15 μονάδες, σε όποια κάλπη κι αν στηθεί, όποτε κι αν στηθεί. Γιατί δείχνετε τέτοιο άγχος;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μήπως ο προδιαγεγραμμένος και προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα είναι για άλλη μια φορά μόνο δημοσκοπικός;».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, δεν πρόκειται να σβήσει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να μην υποτιμά τον ελληνικό λαό και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζει και εκπροσωπεί ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα. Είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στη χώρα».

«Προσπαθείτε να πάτε τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα. Εκεί κι αν θα χάσετε κατά κράτος. Μας δίνετε πάσες σε κενό τέρμα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. «Ο ελληνικός λαός στις 26 του Μάη, θα στείλει ηχηρό και ισχυρό μήνυμα και στις ελίτ αλλά και στους αλαζόνες που νομίζουν ότι η επιθυμία της εξουσίας αρκεί για να δικαιώσει τα πάντα», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του.