Τα μέτρα που αποκαθιστούν σταδιακά τις αδικίες που γέννησε η κρίση και τα μνημόνια, από τον Αύγουστο του 2018 ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για 120 δόσεις, 13η σύνταξη και μείωση ΦΠΑ.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε πως:

-Επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων

-Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%

-Καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους

-Αποδώσαμε ξανά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ποσό της υπεραπόδοσης στους πολλούς

-Δεσμευθήκαμε και υλοποιήσαμε για μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας στη ΔΕΘ

-Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, τις 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, δηλ.:

- Την ευνοϊκή ρύθμιση για εκατομμύρια συμπολίτες μας, που την αναμένουν πώς και πώς, για τις 120 δόσεις

- Τη ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και ΟΤΑ

- Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.

- Τη μετάταξη, επίσης, όλων των τροφίμων από τον συντελεστή 24% στον συντελεστή 13%.

Χαίρομαι που όλες οι πτέρυγες της Βουλής ψηφίζουν το θετικό πακέτο μέτρων. Από τη Δευτέρα θα φανούν τα αποτελέσματα

Το πακέτο των μέτρων που, όπως είπε, «χαίρομαι που θα ψηφίσουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής», ανέπτυξε το Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του στην Βουλή:

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα έχουν άμεση απόδοση, τόσο στους καταναλωτές, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μαγαζάτορες, αλλά και στα νοικοκυριά, καθώς από Δευτέρα κιόλας το καλάθι των νοικοκυριών ενισχύεται καθώς όλα τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ θα κοστίζουν λιγότερο.

Επίσης, είπε πως η κυβέρνηση μειώνει τον ΦΠΑ στην Ενέργεια, σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, από τον συντελεστή του 13% που είναι σήμερα, στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6% που αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πακέτο των μέτρων θα επιφέρει επιπλέον ανάπτυξη και θα δώσει δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου

Το πακέτο των μέτρων θα επιφέρει επιπλέον ανάπτυξη και θα δώσει δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Σε αντιφάσεις η ΝΔ - από τη μία καταγγέλλει τα μέτρα μας και από την άλλη τα ψηφίζει

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι πέφτει σε αντιφάσεις καθώς από τη μία καταγγέλλει τα μέτρα της κυβέρνησης και από την άλλη τα ψηφίζει. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση μια λίγο πιο σοβαρή στάση. Μια μας καταγγέλλετε για παροχές και λαϊκισμό. Την άλλη ότι δεν δίνουμε αρκετές παροχές και λαϊκισμό. Μια μας λέτε ότι δεν εγγυάστε για τη μονιμότητα της 13ης σύνταξης. Την άλλη έρχεστε και την ψηφίζετε στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι ότι έπρεπε να είναι παραπάνω. Κατανοώ τη μεγάλη σας αμηχανία. Ευτυχώς, δεν κάνατε τα ίδια με το '16 όταν δίναμε εφάπαξ 13η σύνταξη και μας λέγατε ότι βάζουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Έσπευσε ο κ. Βέμπερ ο φίλος σας να το κάνει».

Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι φοβίζει τον κόσμο με τα όσα λέει: «Μου αρκεί γιατί με τα όσα έχει αρχίσει να λέει πάλι ο αρχηγός σας για το πρόγραμμά του, για την 7ημερη εργασία, για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, την κατάργηση των επιδομάτων, σας έχει φοβηθεί το μάτι των πολιτών».

Έχουμε σχέδιο και έγνοια για τους ανθρώπους που πλήρωσαν το μάρμαρο των δικών σας επιλογών την καταστροφική πενταετία 2010-2014

Έκλεισε με αισιόδοξη νότα ενώ «ευχήθηκε με χιούμορ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να είναι στα ίδια έδρανα και την επόμενη τετραετία να ψηφίζει τα θετικά μέτρα που θα φέρνει η κυβέρνηση» γιατί -εξήγησε- «εμείς έχουμε σχέδιο και έγνοια για τους ανθρώπους που πλήρωσαν το μάρμαρο των δικών σας επιλογών την καταστροφική πενταετία 2010-2014. Και θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να οργανώνουμε την επόμενη μέρα της χώρας. Να αποκαθιστούμε αδικίες. Να επουλώνουμε τις πληγές της κρίσης. Να δίνουμε ξανά προοπτική σε ένα λαό που σηκώνει ξανά κεφάλι. Αυτό είναι το δικό μας όραμα για την Ελλάδα των πολλών».