«Η Βουλή θα είναι ανοικτή μέχρι να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της και ανεξάρτητα αν θα υπάρχει ή όχι νομοθετικό έργο», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, εκτιμώντας ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή μέχρι 10 με 13 Ιουνίου και σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε μία ιδιότυπη κανονικότητα της λειτουργίας της».

«Η Βουλή διαλύεται με πρόταση του πρωθυπουργού, και μέχρι τότε η κυβέρνηση έχει πλήρως τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις της, για αυτό και δεν θα γίνει υπηρεσιακή κυβέρνηση ούτε θα αντικατασταθεί κανείς υπουργός εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών. Η διάλυσή της δεν προέρχεται ούτε από αδυναμία της Βουλής ούτε από πτώση της κυβέρνησης. Βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη κανονικότητα της λειτουργίας της Βουλής», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να του ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, μεταξύ 10 και 13 Ιουνίου. «Είναι αυτονόητο ότι κατά το Σύνταγμα δεν θα μπορούσε να γίνει διάλυση της Βουλής. Είναι απολύτως προδιαγεγραμμένο ότι θα είναι ανοικτή η Βουλή μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα γίνει η προκήρυξη των εκλογών», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, «αυτή την εβδομάδα θα υπάρχει αρκετή δουλειά», καθώς «θα συζητηθούν οι δύο Ποινικοί Κώδικες που θα είναι ξεχωριστά νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, δύο κυρώσεις συμβάσεων καθώς και ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

«Δεν θεωρώ ενδεχόμενο να υπάρξει συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την άλλη εβδομάδα, όμως είναι σαφές ότι η Βουλή θα είναι ανοικτή», ανέφερε. Ακόμα, διευκρίνισε ότι τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έρθουν με τη διαδικασία των κωδίκων και θα ψηφιστούν στο σύνολο τους από την Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη χωρίς τροπολογίες, σημειώνοντας ότι «έγινε έγκαιρα η διαβούλευση τους και υπάρχει συγκερασμός απόψεων ανάμεσα στη κυβέρνηση και τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές».

Όπως είπε, αύριο Τετάρτη θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν στην Ολομέλεια οι δύο κυρώσεις συμβάσεων, η επεξεργασία των οποίων έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα κυρωθεί η σύμβαση του υπουργείου Υγείας για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσθέτοντας ότι σε αυτό το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να κατατεθούν τροπολογίες από υπουργούς. «Ευελπιστώ ότι δεν θα έρθουν πολλές και δεν θα έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα αλλά θα είναι αναγκαίες που θα αφορούν επείγοντα ζητήματα και συγκεκριμένο πληθυσμό», σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι θα γίνει η επεξεργασία του στην αρμόδια Επιτροπή, ωστόσο δεν θα έρθει στην Ολομέλεια γιατί δεν υπάρχει χρόνος. «Είναι ένα σοβαρό νομοσχέδιο, μετά και τις παρεμβάσεις του ΣτΕ αποτελεί ύλη για δημόσια συζήτηση, δεν θα έρθει ενδεχομένως τώρα στην Ολομέλεια, ελπίζω όμως ότι θα είναι από τους πρώτους νόμους που θα έρθουν στην επόμενη περίοδο», ανέφερε.

Σχετικά με τη στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη κυβέρνηση, ο κ.Βούτσης σημείωσε: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Μητσοτάκης χθες, και σήμερα στελέχη του κόμματος του, επανέλαβαν ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Την ίδια γνώμη έχει και το ΚΙΝΑΛ. Όπως ανακοίνωσαν θα μπαίνουν στην αρχή της διαδικασίας στην αίθουσα για να θέτουν τη γνώμη τους για το σύνολο των θεμάτων. Κάθε κόμμα έχει τη δικιά του θέση, εγώ δεν μπορώ να τη μεταφράσω ούτε να αντιδικήσω ποιο κόμμα θα είναι μέσα ή όχι. Αυτά θα κριθούν».

Ακόμα ανέφερε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα παρέπεμψε στην Ολομέλεια τη λήψη απόφασης για την υιοθεσία των τέκνων του ήρωα υποπλοίαρχου του Λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου, που έφυγε από τη ζωή και ο οποίος είχε σώσει πάνω από 5.000 πρόσφυγες με το πλήρωμα του στα νησιά του Αιγαίου.

Τέλος ο κ. Βούτσης έκανε γνωστό ότι, με τη συναίνεση της Διάσκεψης των Προέδρων, θα στείλει επιστολή στον ανακριτή Δημήτρη Ορφανίδη, ο οποίος χειρίζεται την δικογραφία του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, με την οποία θα του ζητά να προχωρήσει κανονικά το έργο του και θα διευκρινίζει ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης. Όπως διευκρίνισε, η επιστολή θα σταλεί για να μην θεωρηθεί ότι η Βουλή είναι υπεύθυνη σε περίπτωση παραγραφής του αδικήματος.