«Ταξικό, παραπλανητικό και άσχετο με τα βαθιά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις για τις 120 δόσεις, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις νέες ρυθμίσεις «δίνει απλώς φιλοδωρήματα», ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει μόνο τη διάταξη για τις 120 δόσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε να αυξηθεί κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για τις ακίνητες περιουσίες που είναι πάνω από ένα εκατ. ευρώ, ενώ συμφώνησε με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ να μειωθεί κατά 50% ο φόρος για τα αγροτεμάχια.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι μετά το 2014 εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος ήταν 7 δισ. το χρόνο και αυτό ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ προσέθεσε ότι ο λόγος που ξεπέρασαν τα 100 δισ. είναι αποτέλεσμα της τετραπλής χρεοκοπίας της χώρας: τραπεζών, νοικοκυριών, επιχειρήσεων, μεσαίας τάξης.

«Από αυτά τα προβλήματα πάσχει η χώρα και από αυτά θα κριθεί αν υπάρχει ανάπτυξη, η οποία θα έρθει μόνο αν βγούμε από τον μνημονιακό λαϊκισμό και τα αντιμετωπίσουμε σοβαρά», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Ακόμη, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επιμένει να θυμίζει την ταξικότητα της» και προσέθεσε ότι «καμία πτυχή του νομοσχεδίου δεν αφορά όσα τραυματίζουν τη μεσαία τάξη, τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Επικριτικός ήταν και για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία κατηγόρησε ότι «προσπάθησε να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό για το δημόσιο χρέος σπρώχνοντας στο μέλλον τα χρέη», αλλά αυτή η πολιτική, όπως είπε, «εγκλωβίζει την ελληνική οικονομία σε ένα ακόμα χρέος».

«Τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση είναι ταξικά, παραπλανητικά και σε λάθος κατεύθυνση. Δεν υπερψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο γιατί είναι παντελώς άσχετο με τα προβλήματα της μεσαίας τάξης, των επιχειρήσεων και της χώρας. Καμία στήριξη στη μεσαία τάξη δεν δίνει, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και το μόνο που κάνει είναι να δώσει ένα δωράκι στο κ. Λάτση. Εμείς θα υπερψηφίσουμε μόνο τη διάταξη για τις 120 δόσεις», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.