Με ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα τα μεσάνυχτα ή αύριο στη Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει περίπου το 80% από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Στο νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι περίπου 600 σελίδων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία (50% συν ένας για τη λήψη απόφασης), ενδεχομένως η δυνατότητα του δημοσίου να διενεργεί ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (μπορεί και να αποφευχθεί), οι αλλαγές στα επιδόματα τέκνων και διατάξεις με τις οποίες θα για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στις 22 Ιανουαρίου, ήτοι στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και στις αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης του ESM, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Αναφορικά με το εάν υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών μετά το κύμα στοχευμένων παροχών της κυβέρνησης τις προηγούμενες εβδομάδες, η ίδια πηγή ανέφερε πως υπάρχει μια σχετική γκρίνια, η οποία όμως δεν αναμένεται να λάβει διαστάσεις.

Τέλος, στις 11 Ιανουαρίου, θα εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αφού συνεδριάζει το EWG.