(Ενημέρωση 16:20) Ξεκίνησε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, η συζήτηση του διϋπουργικού νομοσχεδίου που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες.

Η συζήτησή του στις Επιτροπές θα ολοκληρωθεί αύριο, Τρίτη 6 Αυγούστου, με δύο συνεδριάσεις, πρωί-απόγευμα, ενώ θα κληθούν για ακρόαση και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς. Την Τετάρτη 7 Αυγούστου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων θα ψηφιστεί την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, ακόμα, διατάξεις που αφορούν την ψηφιακή έκδοση συντάξεων και τη μείωση του επιτοκίου για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3%, καθώς και τη δυνατότητα σε καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας να παραλαμβάνουν τα φαρμακευτικά συσκευάσματά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

 

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε στην αρχή της συνεδρίασης και η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου με το χαρακτήρα του επείγοντος, η οποία έγινε τελικά δεκτή κατά πλειοψηφία με τη σύμφωνη γνώμη μόνο της ΝΔ.

Αιτιολογώντας τον χαρακτήρα τού επείγοντος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει, καθώς από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η θητεία των νέων δημοτικών αρχών που προέκυψαν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και με τις διατάξεις του νομοσχεδίου διευκρινίζεται το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους.

Την έντονη διαφωνία του κόμματός του εξέφρασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, κάνοντας λόγο για εκτροχιασμό της διαδικασίας, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση σπεύδει να ακυρώσει το πλαίσιο λειτουργίας του Κλεισθένη που δεν έχει καν εφαρμοστεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι κανένα επείγον δεν υπάρχει για πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ψηφιακή πολιτική ή θέματα τουρισμού.

Ο κ. Πολάκης, κατηγόρησε ακόμα τη κυβέρνηση ότι ενώ στη διαβούλευση έδωσε ένα νομοσχέδιο με 74 άρθρα, στη Βουλή το έφερε με 107 άρθρα, ενώ μετέφερε «σοβαρή καταγγελία» όπως είπε, καθηγητών και πρυτάνεων ότι ήταν μπλοκαρισμένη η πλατφόρμα και δεν έκανε δεκτά άρθρα και προτάσεις που ήταν εναντίον της κατάργησης του ασύλου.

Κατά της συζήτησης με τη διαδικασία του επείγοντος, τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ σημείωσε επίσης ότι στη διαβούλευση ήταν λιγότερα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Αστήριχτη, χαρακτήρισε την αιτιολογία της κυβέρνησης ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, κατηγορώντας την ότι «συνεχίζει την ίδια fast track διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε ως αντιπολίτευση».

«Μπαίνουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη κοινωνία και έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για να γίνει γόνιμος διάλογος», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα τόνισε την ανάγκη «μιας διεξοδικής και ουσιαστικής συζήτησης που πρέπει να γίνει για τόσο σοβαρές αλλαγές και όχι να ακυρώνεται ο θεσμός της διαβούλευσης».