Στο «κόκκινο» η ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που έχει τεθεί από σήμερα στην κρίση της Ολομέλειας. 

Σπίρτζης: Η κυβέρνηση φέρνει το τέλειο σχέδιο για την κομματική άλωση του κράτους εντός 30 ημερών

"Το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός πραγματικού και ουσιαστικού επιτελικού κράτους", ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Σπίρτζης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι "όλα τίθενται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του πρωθυπουργού και της προεδρίας της κυβέρνησης".

«Στόχος είναι να εγκαθιδρυθεί το κομματικό κράτος», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έσπευσε να καταθέσει και να συζητήσει το πρώτο της νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος χωρίς να ακολουθεί τους κανόνες καλής νομοθέτησης, αφού δεν υπήρχε έκθεση της ΚΕΝΕ, η έκθεση του ΓΛΚ είχε πολλές «γκρίζες» ζώνες, ενώ η δημόσια διαβούλευση ήταν υποτυπώδης και εσπευσμένη. «Φέρνετε το τέλειο σχέδιο για την άλωση του κράτους εντός 30 ημερών», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ο Χρήστος Σπίρτζης κατήγγειλε ότι στόχος ήταν η καθαίρεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και το ξήλωμα των ελεγκτικών μηχανισμών. «Υποβαθμίζετε το ΣΕΠΕ, το ΣΔΟΕ. Είστε συνεπείς. Τα είχατε πει στην Κω», παρατήρησε ο κ. Σπίρτζης και απευθύνθηκε στα υπουργικά έδρανα: «Κύριε υπουργέ, εμείς δείξαμε τις διαθέσεις μας πως θα ασκήσουμε το ρόλο μας. Με υπευθυνότητα, με αιτιολογημένες απόψεις αλλά θα αναδεικνύουμε κάθετα τις πολιτικές μας διαφωνίες. Αν και δείξατε διάθεση στοιχειώδους ευαισθησίας, τελικά αποδεικνύεται ότι επιχειρείτε σκληρή κομματικοποίηση του κράτους, επιχειρείτε οικοδόμηση κομματικού μηχανισμού, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του πρωθυπουργού. Προχωράτε σε σκληρή αντιμεταρρύθμιση».

Ο κ. Σπίρτζης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ένα τέλειο σχέδιο πρωθυπουργικού κομματικού κράτους» και πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό υπηρετεί η υπερδομή της προεδρίας της κυβέρνησης.

Κελέτσης: Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησής μας αποτελεί μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή

«Το πρώτο εμβληματικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνησή μας, αποτελεί μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή στη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους», ανέφερε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Σταύρος Κελέτσης στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια για το επιτελικό κράτος. «Το κράτος οφείλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και σύγχρονες απαιτήσεις. Διάχυτη είναι η αντίληψη, στην κοινωνία, ότι έχουμε ανίκανο κράτος. Η αντίληψη αυτή, σε μεγάλο βαθμό είναι βάσιμη», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και προσέθεσε ότι «η εντολή που έχει αυτή η κυβέρνηση είναι να φτιάξει κράτος».

«Θέλουμε κράτος, σύγχρονο, καλά οργανωμένο, φιλικό στον πολίτη που θα διεκπεραιώνει σε σύντομο χρόνο και αποτελεσματικά τις υποθέσεις του. Που θα λειτουργεί ως επιταχυντής και όχι ως αντικίνητρο στην ανάπτυξη», είπε ο κ. Κελέτσης και προσέθεσε ότι το νομοσχέδιο περιγράφει αναλυτικά τις αρχές που διέπουν τις λειτουργίες του κράτους και της κεντρικής διοίκησης, αρχές διαφάνειας, αρχές αξιοκρατίας, αρχές εμπιστοσύνης, αξιοκρατίας και αποκομματικοποίησης του κράτους. Ιδίως για τη θέσπιση θέσης υπηρεσιακού γραμματέα, ανά υπουργείο, επεσήμανε ότι θα προέρχεται από τη δημοσιοϋπαλληλία, με κριτήρια αντικειμενικά και δεν θα ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

«Οι διατάξεις δείχνουν την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους άξιους δημοσίους υπαλλήλους», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θέλει πραγματικό συνεργάτη τον δημόσιο υπάλληλο και γι' αυτό του αναθέτει ουσιαστικές αρμοδιότητες».

«Σύγχρονο, οργανωμένο και αποτελεσματικό κράτος, σημαίνει προγραμματισμός, στοχοθεσία, χρονοδιαγράμματα, παρακολούθηση της υλοποίησης της πολιτικής. Τελικά σημαίνει μέτρηση της απόδοσης», είπε εξάλλου ο κ. Κελέτσης, αναφερόμενος στις διατάξεις για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Όπως επισήμανε η προεδρία της κυβέρνησης θα είναι ένα ισχυρό υποστηρικτικό κέντρο του έργου του πρωθυπουργού, ενώ το υπουργικό συμβούλιο αποκτά ουσιαστικό ρόλο χάραξης πολιτικής και γι΄αυτό θα συνεδριάζει τακτικά κάθε μήνα.

Αναφερόμενος στην εισαγωγή των κανόνων καλής νομοθέτησης, ο κ. Κελέτσης υπογράμμισε ότι όχι μόνο θεσμοθετούνται κανόνες καλής νομοθέτησης για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και φαινόμενων κακής νομοθέτησης αλλά εισάγεται και η υποχρέωση κωδικοποίησης της νομοθεσίας. Για την Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας, ο κ. Κελέτσης είπε ότι θα έχει υποχρέωση λογοδοσίας ενώπιον της Βουλής.

Καστανίδης: «Ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της πρωθυπουργικής εξουσίας»

«Οι διοικητικές μεταβολές με σημασία είναι αυτές που η ίδια η κοινωνία απαιτεί και συνήθως κατοχυρώνονται στη συνείδησή της. Μια τέτοια σοβαρή επιλογή υπήρξε ο νόμος Πεπονή, επίσης η μεταρρύθμιση για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης», παρατήρησε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης. Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι το νομοσχέδιο συνιστά διευθετήσεις μικρής διοικητικής σημασίας και οι ρυθμίσεις δεν αγγίζουν εκείνο που πέτυχαν Βρετανοί και Γερμανοί, με τις ισχυρές και αποτελεσματικές δομές.

Ο κ. Καστανίδης, αναφερόμενος στην προεδρία της κυβέρνησης, παρατήρησε ότι το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης ενισχύεται ακόμη περισσότερο αφού η αυτοτελής αυτή υπηρεσία θα έχει συνολικά έξι γραμματείες και μια γενική διεύθυνση, το εθνικό τυπογραφείο, που περνάει ακόμη και αυτό στον πρωθυπουργό. Θα έχει δε η προεδρία 100 μετακλητούς και 340 αποσπασμένους χωρίς εχέγγυα απροσωπόληπτης κρίσης, αφού η τοποθέτησή τους θα είναι αποκλειστικά θέμα της κρίσης του πρωθυπουργού. «Κάνετε ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της πρωθυπουργικής εξουσίας», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Αυτή η προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης φτάνει στο σημείο να προκαλεί και την αντίδραση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής», σχολίασε ο Χάρης Καστανίδης και επεσήμανε ότι εφεξής τη σύνταξη των νομοσχεδίων αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Γραμματεία η οποία θα κρίνει ποια θέματα, από εκείνα που θα εισηγηθεί ένας υπουργός, πρέπει να τύχουν ρύθμισης.

Αναφερόμενος στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο της οποίας ενοποιούνται οι διάσπαρτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ο κ. Καστανίδης είπε ότι είναι ένα θετικό βήμα που υπονομεύεται όμως από τον τρόπο επιλογής του προέδρου και του διοικητή της Αρχής, κατά την πρώτη εφαρμογή.

Συντυχάκης: Οι αλλαγές αποτελούν υποδείξεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΟΣΑ

«Με το παρόν νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τις αλλαγές αυτές ως ουδέτερες και αταξικές, ως αναγκαίες για το καλό δήθεν όλης της κοινωνίας. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτές αποτελούν υποδείξεις της ΕΕ, της Κομισιόν, του ΝΑΤΟ και του ΟΟΣΑ, προκειμένου να καταστούν εγχειρίδιο για την επίτευξη του στόχου του κεφαλαίου στη βάση όσων έχουν ήδη νομοθετηθεί, σε βάρος του λαού, με τα τρία μνημόνια από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την 4ετία που πέρασε. Συνεπώς η επικινδυνότητα και αντιλαϊκότητά του νομοσχεδίου, είναι δεδομένες», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

«Η κυβέρνηση, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε αλλαγές για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά το αστικό κράτος, με μια διοίκηση πιο συγκεντρωτική και ανθεκτική στην ικανοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων», ανέφερε ο Μανώλης Συντυχάκης. «Τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρει αν το κράτος είναι πιο κοντά στο σύστημα της γερμανικής καγκελαρίας ή πιο κοντά στο βρετανικό σύστημα. Τους ενδιαφέρει ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κράτος αντιλαϊκό και ταξικό», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι το κράτος δεν είναι καθόλου αδύναμο όταν υλοποιεί πολιτικές εργασιακής ζούγκλας και επιβολής αβάσταχτης φορολογίας στις λαϊκές τάξεις.

Στο νομοσχέδιο προωθούνται ρυθμίσεις για μια πιο συγκεντρωτική, ευέλικτη και σκληρή δημόσια διοίκηση, στόχος του είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, σχολίασε ο κ. Συντυχάκης και κατήγγειλε ότι η κωδικοποίηση θα είναι η επικαιροποίηση των μνημονίων. «Το κράτος θα είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή που θα εξυπηρετεί στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τα σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ.

Για το ρόλο του υπουργικού συμβουλίου και του ΚΥΣΕΑ, είπε ότι στόχος είναι να προχωρήσει ανεμπόδιστα η κυβερνητική πολιτική, ενώ αναφορικά με τις αρχές της καλής νομοθέτησης προέβλεψε ότι στόχος είναι να υλοποιηθεί πιο γρήγορα η αντιλαϊκή πολιτική.

Χήτας: Η Ελληνική Λύση δεν θέλει αυτοκράτορες, δεν θέλει σουλτάνους, θέλει ισχυρή τη φωνή του πολίτη

Για υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στον πρωθυπουργό, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας ο οποίος χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις βελτιώσεις που επέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Περισσότερο υποτελικό παρά επιτελικό μοιάζει το κράτος που πάτε να φτιάξετε», είπε ο βουλευτής, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και κατήγγειλε ότι «οι εξουσίες πηγάζουν και ασκούνται από τον αυτοκράτορα πρωθυπουργό».

Ο κ. Χήτας αναφέρθηκε και στην επιτροπή για τα 200 χρόνια από το 1821 και αναρωτήθηκε «ποια σχέση μπορεί να έχει η κ. Αγγελοπούλου με το θέμα». «Επιτελικό κράτος με Αγγελοπούλου, με Μαυρωτά και Παναγιωταρέα, πιο πολύ υποτελικό μοιάζει παρά επιτελικό», είπε ο κ. Χήτας και τόνισε ότι η Ελληνική Λύση δεν μπορεί να συμφωνήσει με την έννοια που δίνει στο επιτελικό κράτος η κυβέρνηση.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στη δομή της προεδρίας της κυβέρνησης για να υπογραμμίσει ότι δεν έχει σχέση με ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης ούτε με το ευέλικτο σχήμα για το οποίο προεκλογικά μιλούσε η ΝΔ. «Εμείς δεν θέλουμε αυτοκράτορες, δεν θέλουμε σουλτάνους, θέλουμε η φωνή των πολιτών να είναι δυνατή», είπε ο βουλευτής.

Ο Κωνσταντίνος Χήτας επανέφερε το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών προκαλώντας τους βουλευτές της ΝΔ να προσυπογράψουν αίτημα να κληθεί ο Νίκος Κοτζιάς για διευκρινίσεις.

Αδαμοπούλου: Το νομοσχέδιο χτίζει κράτος, υποχείριο του πρωθυπουργού

«Το νομοσχέδιο χτίζει ένα κράτος, υποχείριο του πρωθυπουργού», κατήγγειλε στη συζήτηση για το επιτελικό κράτος η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου.

Η βουλευτής κατηγόρησε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι έχουν καταληφθεί από «οίστρο τυφλής υπακοής στον πρωθυπουργό» και προσέθεσε: «Όταν επαίρεσαι για την κανονικότητα, οφείλεις να σέβεσαι το ύπατο μέτρο της που είναι το Σύνταγμα. Μέχρι και αντισυνταγματικές διατάξεις περιέχει το νομοσχέδιο».

Η κ. Αδαμοπούλου είπε ότι με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στον πρωθυπουργό αγνοείται η συλλογική ευθύνη του υπουργικού συμβουλίου και των υφυπουργών για τη γενική πολιτική πολιτική της κυβέρνησης και την ατομική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις στις αρμοδιότητες του καθενός, όπως προβλέπεται στο άρθρο 85 του Συντάγματος. Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κατήγγειλε ότι η λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου τίθεται υπό εσωτερικό κανονισμό αν και το άρθρο 81 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι μόνο νόμος μπορεί να τη ρυθμίσει.

«Ίσως περιμένουμε πολλά από υπουργούς που αποδέχονται ότι ο ρόλος τους θα είναι διακοσμητικός και διαχειριστικός, ότι θα είναι ενεργούμενα του πρωθυπουργού και ότι ακόμη και το προνόμιο της νομοθετικής τους πρωτοβουλίας θα το παραχωρήσουν στην πλήρως ελεγχόμενη από τον κ. Μητσοτάκη, προεδρία της κυβέρνησης», είπε η ίδια.