(Ενημέρωση 13:20) Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τρία επίμαχα ζητήματα, που περιλαμβάνονται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 1, 2, 3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, τα άρθρα 64 για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, λόγω προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέρριψε κατηγορηματικά την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το πανεπιστημιακό άσυλο, εστιάζοντας κυρίως σε δύο σημεία:

Πρώτον, όπως είπε, «γιατί το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία αλλά [...] σήμερα αυτή η συνταγματική επιταγή δεν κατοχυρώνεται λόγω έκνομων ενεργειών εντός των χώρων των πανεπιστημίων».

Δεύτερον, «το ακαδημαϊκό άσυλο είναι πλέγμα θεσμικών εγγυήσεων που δεν κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα ρητά συν ότι τα κρατικά όργανα οφείλουν και έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα του κράτους δικαίου».

«Το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων είναι κατοχυρωμένο, ορίζει το δικαίωμά τους να επιλέγουν το προσωπικό τους. Οφείλει όμως παράλληλα και ο νομοθέτης να εξασφαλίσει ώστε να υπάρχει ανεμπόδιστα η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά του, και υπεραμυνόμενος του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και στα τρία επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει τους όρους συγκρότησης των δημοτικών συμβουλίων εκβιάζοντας μια νέα κατάσταση, παρά την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, και παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις για την ισότητα της ψήφου και την αρχή της αναλογικότητας».

Για το άρθρο 64 και το θέμα του ασύλου έκανε λόγο για αντισυνταγματική κατάργηση του άρθρου 16 σε ό,τι αφορά το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Παράλληλα χαρακτήρισε «αντισυνταγματική και εξόφθαλμα “ φωτογραφική” κατά της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου, τη διάταξη του άρθρου 101 που την οδηγεί σε παραίτηση», τονίζοντας ότι παραβιάζει και το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση απορρίπτοντας με τη σειρά του την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

«Δεν κάνουμε απολύτως τίποτα άλλο από το να δώσουμε τα εργαλεία σε αυτόν που εξέλεξε ο λαός για να ασκήσει την πολιτική του και να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Αντισυνταγματικές ήταν οι ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας και Γ’ βαθμό Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Λιβάνιος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας των άρθρων 2 και 3 για ρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για ωμές παρεμβάσεις και αλλοίωση της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας. Ωστόσο, διαφώνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το άσυλο αλλά και για το ασυμβίβαστο που ορίζεται για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Κατά και των τριών ενστάσεων αντισυνταγματικότητας τάχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «είναι εξόχως πολιτικά και όχι νομικά τα ζητήματα που τέθηκαν».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία τονίζοντας ότι και τα δύο κόμματα έχουν κάνει κουρέλι το αστικό δίκαιο που υπερασπίζονται. Ο κ. Καραθανάσοπουλος ζήτησε την απόσυρση της «προκλητικής διάταξης για το άσυλο» προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, συντάχθηκε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για συνταγματική παραβίαση δημοκρατικών αρχών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις διατάξεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιτείνοντας ότι «επαναφέρουν στην κανονικότητα τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε διάλυση».

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Τζαβάρας: Στο πνεύμα του Συντάγματος η διάταξη για το άσυλο - Μόνο πρόσωπα εγνωσμένης ανεξαρτησίας στην Επ. Ανταγωνισμού

Πολάκης: Η κυβέρνηση ακυρώνει την ψήφο του λαού - Χτυπάει τα πανεπιστήμια γιατί εκεί γεννιούνται ανατρεπτικές ιδέες

Τζανακόπουλος: Σκοτεινή περίοδος θεσμικής παρακμής- Δε θα επιτρέψουμε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε Ουγγαρία του Όρμπαν

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε την απλή αναλογική για να οδηγήσει τα πράγματα σε χαοτικές καταστάσεις- Κυβερνησιμότητα ή διάλυση των ΟΤΑ

Σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια και αύριο η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για άσυλο και ΟΤΑ

Ολοκληρώθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η συζήτηση και ψήφιση κατά πλειοψηφία, του διυπουργικού νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Το επόμενο βήμα έρχεται σήμερα, όπου εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με τον χαρακτήρα του επείγοντος.  Αύριο Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί στο σύνολό του.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμα:

-Μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%,

-Τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό

-Σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ.

-Κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019.

-Χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

 Σημειώνεται ότι σήμερα κατατέθηκε στο νομοσχέδιο από τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, τροπολογία σύμφωνα με την οποία στη διάταξη του νόμου 4009/2011 για το ασυμβίβαστο προστίθεται και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.) και αναστέλλεται η άσκηση των καθηκόντων του στα ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο που έχει το χαρακτήρα του επείγοντος θα εισαχθεί αύριο προς συζήτηση στην Ολομέλεια και την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί στο σύνολο του.

 

Βουλή/Επιτροπές: Μόνο από ΝΔ ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για άσυλο και ΟΤΑ - Η γνώμη των φορέων

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για τη κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Η συζήτηση του συνεχίζεται επί των άρθρων.

Θετικές παρατηρήσεις αλλά και ενστάσεις από εξωκοινοβουλευτικούς φορείς για διατάξεις διυπουργικού νομοσχεδίου

Με θετικές στη μεγάλη τους πλειοψηφία απόψεις, αλλά και με ενστάσεις και παρατηρήσεις, εμφανίστηκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που είχαν κληθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές να τοποθετηθούν επί του διϋπουργικού νομοσχεδίου που προβλέπει, μεταξύ άλλων διατάξεις, για τη κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης, έκανε λόγο για «ένα θετικό νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση έχει γρήγορα αντανακλαστικά».

Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική τη σύμπραξη παρατάξεων και στο ότι ο δήμαρχος θα προέρχεται από την πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών τονίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις των Δ.Σ. θα στηρίζονται σε καθαρούς και διαφανείς όρους. «Είναι πράξη δημοκρατίας και σεβασμός της λαϊκής βούλησης, η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που μια θέση δημάρχου μείνει κενή, θα ορίζεται ο νέος δήμαρχος μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της ίδιας παράταξης και όχι από άλλο συνδυασμό», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Μίλησε όμως και για εκκρεμότητες που πρέπει σύντομα να διευθετηθούν, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των πολιτών. Για «σημαντικό νομοσχέδιο απαραίτητο για τη κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που δίνει το μήνυμα συνεργασίας και συνέργειας», έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός.

«Η χώρα χρειάζεται η περιφερειακή διοίκηση να μετατραπεί σε περιφερειακή διακυβέρνηση με όρους διαφάνειας. Μόνο έτσι θα χτυπήσουμε το πολυνομικό κράτος και τη γραφειοκρατία», επεσήμανε. Ενστάσεις για το άρθρο 5 παρ. 10, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικτύου Συμβούλων Κοινοτήτων Αλεξανδρούπολης Παύλος Γεωργιάδης, ζητώντας να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη και να παραμείνουν οι αποφασιστικές αρμοδιότητες των κοινοτικών συμβουλίων.

Όπως είπε δεν πρέπει να γίνει αλλοίωση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και τόνισε οι αρμοδιότητες των κοινοτήτων ενισχύουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, κάτι που έκανε το σχέδιο Κλεισθένης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βασίλειος Μαμόλης, πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να βοηθηθούν τα χωριά που έχουν προβλήματα και ερημώνουν και να προβλεφθούν προϋπολογισμοί για την κάλυψη των μικροαναγκών των πολιτών».

Τον έντονο προβληματισμό του για την αναστολή του άρθρου του ποινικού κώδικα που αφορά την παροχή κοινωφελούς εργασίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων Γεώργιος Σταματογιάννης τονίζοντας ότι η πρόβλεψη αυτή είναι πολιτικός πολιτισμός. «Τουλάχιστον ας υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αν δεν είναι έτοιμες οι υποδομές. Γιατί αν ανασταλεί αορίστως θα επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς της καταβολής πληρωμής», τόνισε.

Η Μαρίλυ Χριστοφή, εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, μίλησε για βελτιωτικές ρυθμίσεις, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα τους σε παιδικούς σταθμούς, να υποστηριχθεί ο προσβάσιμος τουρισμός και να ενισχυθεί η χορήγηση φαρμάκων σε χρόνια πάσχοντες.