Υποκρισία καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΝΔ για τη «δήθεν έγνοια της για κομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού», ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο έπειτα από τον κ. Γεραπετρίτη, την κ. Κεραμέως και τον κ. Βορίδη που είχαν προηγηθεί (οι δύο πρώτοι έχοντας ζητήσει τον λόγο επί προσωπικού) για να απαντήσουν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε σχετικά με την παρέμβαση του κ. Βορίδη ότι «δεν γνώριζα ότι το κοινοβούλιο διαθέτει έναν πρωθυπουργό βουβό που χρειάζεται δικηγόρο για να πάρει τον λόγο να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Είπε ότι κατά τη δευτερολογία του δεν υπήρξε καμία προσωπική μομφή ούτε προς τον κ. Βορίδη, ούτε προς τον κ. Γεραπετρίτη, ούτε προς την κ. Κεραμέως, αλλά ότι υπήρξε πολιτική κριτική.

Απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη είπε ότι δεν γνώριζε πως δεν έχει συντάξει εκείνος την «επίμαχη φωτογραφική τροπολογία» που κατατίθεται στο νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε μεθαύριο (σ.σ. για την Επιτροπή Ανταγωνισμού). «Καταρχάς σας τιμά, γιατί είναι μια επαίσχυντη και φωτογραφική τροπολογία και προσπαθήσατε να αποποιηθείτε της ευθύνης, κάποιος όμως την έφτιαξε και επειδή υπάρχει συλλογική ευθύνη στην κυβέρνηση, σας παίρνει και εσάς η μπάλα». Πρόσθεσε ότι δεν άφησε καμία μομφή ούτε για την επαγγελματική σταδιοδρομία του ούτε για το γεγονός ότι ήταν βασικός σύμβουλος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επί προεδρίας Κυριτσάκη, ούτε για το ότι είχε απολαβές από αυτή την ιδιότητα του και πόσες. «Η μομφή αφορά την πολιτική κρίση της κυβέρνησης σας που έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι με τον ίδιο τρόπο απαντά και στην κ. Κεραμέως.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί σε τροπολογία που είχε καταθέσει το 2016 ο τότε αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης με σκοπό να περάσει ασυμβίβαστο ανάμεσα σε μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σε βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης. «Δεν απέδωσα καμία μομφή σε εσάς γιατί το 2009 δεν είχατε γνωρίσει τον σύζυγό σας, αλλά το 2016, όταν κατατέθηκε αυτή η τροπολογία, ήταν σύζυγός σας», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ουσία της κριτικής που άσκησε δεν ήταν ούτε στην επαγγελματική σταδιοδρομία της κ. Κεραμέως ούτε στην οικογενειακή σχέση της, «αλλά ότι τότε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας της αναδρομικής ισχύος, λέγοντας μάλιστα τότε όλοι ότι είναι αντισυνταγματικό και απαράδεκτο να διακοπεί στη μέση η θητεία των μελών και του προέδρου της Επιτροπής». «Τότε ήταν αντισυνταγματικό να διακόπτεται στη μέση η θητεία, τώρα δεν είναι αντισυνταγματικό να διακόπτεται μια θητεία με τροπολογία που έχει αναδρομικότητα», σχολίασε.

«Αυτή την υποκρισία κατήγγειλα και θα συνεχίζω να τη καταγγέλλω», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα αποπέμψει τον επικεφαλής της ΕΥΠ ή «αν σκοπεύετε να αλλάξετε τον νόμο, γιατί απ' ό,τι φαίνεται αν οι νόμοι δεν συνάδουν με τους σκοπούς σας, τόσο το χειρότερο για τους νόμους και το Σύνταγμα».

Το ίδιο ζήτημα έθεσε ξανά, κατά την τεταρτολογία του, απαντώντας στη δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη.

«Ο διοικητής της ΕΥΠ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του, δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ελληνικό δημόσιο, μουσικός δεν είναι, έχει κάνει μανατζμεντ δια αλληλογραφίας, οφείλετε λοιπόν να τηρήσετε τον νόμο και να τον αντικαταστήσετε, εκτός αν θέλετε και σε αυτό το θέμα να αλλάξετε το σύνταγμα με τροπολογία, για να το κάνετε όπως θέλετε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη πως «η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι λευκή επιταγή» και πως «το ότι κερδίσατε τις εκλογές δεν σημαίνει ότι έχετε πάντα δίκιο και δεν θα ελέγχεστε».

Σχολίασε ότι κατά την τοποθέτηση του «απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας» και «μου είπατε αν συμφωνούμε να ψηφίσουμε κι εμείς διατάξεις τις οποίες εμείς ζητήσαμε να αλλάξουν..». Είπε ότι διάταξη που προέβλεπε αρχικά τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να ορίζει ή να αυξάνει τους μετακλητούς, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αποσυρθεί και αποσύρθηκε και επιπλέον ότι δεν είναι δικό του θέμα το πότε θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά της κυβέρνησης. «Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, αυτό που λέμε όμως είναι ότι η κριτική που κάνουμε είναι πολύ ουσιαστική σε ό, τι αφορά τις αμοιβές των μετακλητών που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Εμείς κάναμε πολύ δύσκολη προσπάθεια και να περιορίσουμε τις αμοιβές και τον αριθμό και εσείς αυξάνετε και τον αριθμό και τις αμοιβές και συρρικνώνετε τις προϋποθέσεις στο να έχουν απολυτήριο Λυκείου όσοι είναι συνεργάτες υπουργών».

«Δεν ξέρω αν τελικά το σωσίβιο σας είναι ο κ. Βαρουφάκης. Τώρα κάθε φορά που είστε σε δύσκολη θέση θα μου λέτε τι είπε στα βιβλία του; Αναφορικά με τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε κάνει σπουδές στο αντικείμενο του, ήταν για χρόνια υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής και δεν άφησε καμία σκιά κατά τη διάρκεια της θητείας του».

Σχετικά, τέλος, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είπε ότι αν η ΝΔ είχε πράγματι έγνοια για την κομματικοποίηση, γιατί δεν προχώρησε και σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως στον Συνήγορο του Καταναλωτή που προΐσταται ο κ. Ζαγορίτης, «γιατί δεν φέρνετε τροπολογία να απαγορεύσετε και στον κ. Ζαγορίτη;»

Αναφορικά με την κ. Θάνου που διετέλεσε επικεφαλής στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού επί πρωθυπουργίας του, είπε ότι στο νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού διατελούν και έχουν διατελέσει άριστοι νομικοί και πως περιποιεί τιμή στον κάθε πρωθυπουργό να έχει έναν έγκριτο νομικό και ακόμα μεγαλύτερη αν έχει διατελέσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.