(Ενημέρωση 22:00) Με την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου, έκλεισε ο πρώτος κύκλος των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία έχει προσδώσει στις διατάξεις μείζονα συμβολική και ουσιαστική αξία. Επεισοδιακή η συνεδρίαση, με την αντιπολίτευση να αποχωρεί, ενώ νωρίτερα είχει προηγηθεί κόντρα ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα.Αποχώρησε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας μη σεβασμό των θεσμών

Το απόγευμα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία το διυπουργικό νομοσχέδιο μαζί με τις διατάξεις που αφορούν το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι καμία από τις ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των τριών επίμαχων άρθρων δεν διεξήχθη καθώς είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την Ολομέλεια και οι βουλευτές του δεν συμμετείχαν στη διαδικασία .

Ονομαστική ψηφοφορία έγινε στη βάση του αιτήματος του ΚΚΕ για το άρθρο 64 που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου χωρίς τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 που επίσης είχε αποχωρήσει από την Ολομέλεια.Το άρθρο υπερψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών» και το ΚΚΕ καταψήφισε.Ειδικότερα: Σε σύνολο 198 παρόντων βουλευτών το άρθρο έλαβε 162 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά και 21 «παρών». Διαβάστε Περισσότερα ΕΔΩ.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, όπως και υπέρ των άρθρων 1,2,3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες.

Υπέρ του άρθρου 101 ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Η νέα διάταξη ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού και την οδηγεί σε παραίτηση.

Επεισοδιακά εξελίσσεται στη Βουλή η συζήτηση για το διυπουργικό πολυνομοσχέδιο, αφού πέραν των κλασσικών διαξιφισμών, πριν λίγη ώρα είχαμε την αποχώρηση από τη διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡα25, ύστερα από την ξαφνική κατάθεση τροπολογιών από το υπουργείο Εργασίας.

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση δύο τροπολογίων στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητεί τι για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για μη σεβασμό των θεσμών και αποχώρησαν από τη διαδικασία.

Φωνάζοντας «ντροπή σας» αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής το ΚΚΕ. «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διαδικασία», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και αποχώρησε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ. Για «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό. Μετά από μακρά συζήτηση το να εισαχθούν αυτού του είδους οι τροπολογίες αποτελεί πλήγμα για το κοινοβούλιο. Αποτελεί τεράστιο ατόπημα», είπε ο κ. Βαρουφάκης και ανακοίνωσε πως το κόμμα του αποχωρεί από τη Βουλή.

«Ό,τι χειρότερο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια είδαμε να επαναλαμβάνεται σήμερα και μάλιστα στην πρώτη στιγμή της θητείας αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης. «Κάνετε ένα απαράδεκτο έγκλημα και εσείς όπως οι προηγούμενοι. Πρέπει να αποσύρετε τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και να κρατήσετε τα προσχήματα. Διαφορετικά δίνετε άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται» υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

 

Οι αρχικές ομιλίες Μητσοτάκη Τσίπρα

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, με τον Παναγιώτη Πικραμμένο να τον διακόπτει για να πάρει το λόγο και στη συνέχεια τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει τη σκυτάλη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τα fake news που έχουν κυκλοφορήσει αναφορικά με τις σπουδές του, ξεκαθαρίζοντας πως αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και τονίζοντας πως ο κύριος Μητσοτάκης δε γνωρίζει τη δημόσια παιδεία. Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για την επιλογή της να παύσει την κ. Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ζήτησε να μάθει πότε θα δημοσιευθεί το βιογραφικό του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέοντος. 

Ο κ. Πικραμμένος πήρε το λόγο για να μιλήσει για το ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το αθέμιτο της τοποθέτησης της κ.Θάνου. Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια, απάντησε στους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας πως είχε περάσει μέσω πανελλαδικών εξετάσεων στο Πολιτικό της Νομικής, χωρίς να εγγραφεί ποτέ. Αναφορικά με το βιογραφικό του κ. Κοντολέοντος, πρότεινε στον κ. Τσίπρα να τους κανονίσει συνάντηση, ώστε να τον γνωρίσει από κοντά και να μάθει το βιογραφικό του. Αναφορικά με την κ. Θάνου, κατηγόρησε τον τέως πρωθυπουργό ότι την επέλεξε με κομματικά κριτήρια και επομένως οποιαδήποτε κριτική του θεωρείται αβάσιμη.

Πικραμμένος: «Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, βρίσκομαι εδώ γιατί εσείς με φέρατε»

«Βρίσκομαι εδώ, σε αυτή την αίθουσα, διότι εσείς με φέρατε, κάνοντάς με πολιτικό πρόσωπο», απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, κάτω από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των βουλευτών της κυβερνητικής πτέρυγας, σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. 

«Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, νομίζω ότι προσπαθείτε να συγκρίνετε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους, και ο κόσμος το έχει καταλάβει αυτό. Ισχύει η ελληνική παροιμία τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συνέχισε: «Εγώ, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, πήγα στο γραφείο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1991, μετά από ερώτημα που έγινε από το τότε υπουργικό συμβούλιο και η επιλογή ήταν του δικαστικού συμβουλίου, του ΣτΕ. Αυτοί με επέλεξαν. Το δικαστικό συμβούλιο του ΣτΕ. Έγινα πρόεδρος του ΣτΕ το 2009, δηλαδή περίπου μετά από 19 χρόνια. Και αν σήμερα βρίσκομαι εδώ σε αυτή την αίθουσα, είναι διότι εσείς με φέρατε εδώ, κάνοντάς με πολιτικό πρόσωπο, εκόντα άκοντα. Δεν είχα εγώ τη βούληση να γίνω πολιτικό πρόσωπο αλλά με φέρατε τι να κάνουμε;».

Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε και στην κ. Θάνου. «Να μου επιτρέψετε, με μεγάλη στενοχώρια, να σας πω και δύο λόγια για την κυρία Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διότι δεν μου αρέσει να λέω πράγματα κατά συναδέλφων μου και πρώην συναδέλφων μου», είπε ο Παναγιώτης Πικραμμένος και συνέχισε: «Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όμως αυτό είναι το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση; Τι γίνεται όταν αυτός που πρέπει να είναι ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της Αρχής, είναι αυτός που την παραβιάζει πρώτος; Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Και να θέσω μερικά ερωτήματα. Γιατί η κ. Θάνου πήρε τις αποφάσεις σε ασφαλιστικά μέτρα και δεν πήρε κανονικά αποφάσεις; Ξέρετε την απάντηση; Η απάντηση είναι, ότι το έκανε για να μην ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και γιατί, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις πήρε αυτές τις αποφάσεις παρά την αντίδραση των υπολοίπων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Η κ. Θάνου θα ελεγχθεί γι΄αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα μπορούσα να πω πολύ περισσότερα, αλλά δεν λέω άλλα».

Δευτερολογίες

Απάντηση στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο.

Απαντώντας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Πικραμμένο που πήρε τον λόγο «γιατί ουσιαστικά με την παρέμβασή του επιβεβαίωσε όσα λέμε περί προσχηματικότητας κωλύματος για την κ. Θάνου».

Δείτε εδώ ζωντανά την διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής:

Σημεία αιχμής στην κοινοβουλευτική συζήτηση αποτελούν το άρθρο 64 για το πανεπιστημιακό άσυλο, τα άρθρα 1, 2 και 3 που αφορούν τη κυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο, για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού. Στο ίδιο νομοσχέδιο ωστόσο, προβλέπονται επίσης, μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ, κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019 και χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όπως μάλιστα είχε αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο πρωθυπουργός, με το νομοσχέδιο «Βάζουμε τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αρχίζουμε με τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη: το Διυπουργικό νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για διανομή φαρμάκων σε βαριά νοσούντες στο σπίτι, στο χώρο νοσηλείας ή στα φαρμακεία της γειτονιάς».

Για τα επίμαχα ζητήματα (άσυλο, ΟΤΑ και ασυμβίβαστο) ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας ενώ χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία όχι μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο θα στηρίξει από το βήμα της Βουλής και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το άσυλο απάντησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λέγοντας πως η πρόταση του ΚΙΝΑΛ είναι ανεφάρμοστη και η κυβέρνηση εμμένει στην αρχική της απόφαση.

Σημειώνεται ότι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου είχαν ταχθεί οι βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.