Κοντά στην ολοκλήρωσή της φαίνεται να βρίσκεται η τρίτη αξιολόγηση, καθώς σήμερα αναμένεται η κατάθεση του σχετικού πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Όπως ανέφερε χθες ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος πριν ξεκινήσει μία τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα, ούτως ώστε να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα, θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Οι βασικές διατάξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», καθώς και φορολογικά ζητήματα, τα οποία, ωστόσο, χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα». Την τελευταία στιγμή φαίνεται ότι θα κριθεί επίσης και το αν θα υπάρξει επέκταση της εφαρμογής πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο.

Σε σχέση με τα επιδόματα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου δηλώνει ικανοποιημένη από την αύξηση της χρηματοδότησης κατά 40%, αλλά και την ενίσχυση των πλέον αδύναμων στρωμάτων.

Η εσωτερική αναδιανομή που επιτυγχάνεται, παράλληλα με την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 40% (στα 910 εκατ. ευρώ το 2018 από 650 εκατ. ευρώ το 2017) έχει ως αποτέλεσμα περίπου 698.800 οικογένειες να δουν τα επιδόματα που ήδη λαμβάνουν, να αυξάνονται.

Σχετικά με το συνδικαλιστικό νόμο, σύμφωνα με διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί, θα αφορά στο ποσοστό της απαρτίας της γενικής συνέλευσης του Πρωτοβάθμιου Σωματείου και το οποίο από 35% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών θα απαιτείται το 50%. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας η αλλαγή δεν επηρεάζει τα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας (π.χ. μιας επιχείρησης με υποκαταστήματα), καθώς και τις δευτεροβάθμιες (εργατικά κέντρα - ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Την ίδια ώρα, η διαδικασία (market test) για το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, με την αρμόδια επιτροπή να ανακοινώνει το αποτέλεσμα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, θα δοθεί χρονοδιάγραμμα στη ΔΕΗ, ούτως ώστε να προβεί στις απαραίτητες διαγνωστικές διαδικασίες ώστε οι μονάδες να πωληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης, αναμένεται να αλλάξει η διαχείριση κάποιων ΔΕΚΟ, περνώντας στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας χωρίς να χρειάζεται πλέον η σύσταση της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών όπως προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος της.

Αισιοδοξία για τις 22 Γενάρη

Ο ίδιος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε αισιόδοξος ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM, το ύψος της οποίας, πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Ωστόσο, αναμένεται να είναι τουλάχιστον 5,5 δισ.

Από εκεί και πέρα, την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο θα βρεθεί στη συνέχεια στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών για τη σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» (compliance report).