Η ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει σήμερα για τις τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης.

Πρόκειται για συμβάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, σήμερα όμως δηλώνει "παρών" σε αυτές, αν και έχουν κατατεθεί χωρίς αλλαγές στη Βουλή από τη νέα πολιτική ηγεσία, εκφράζοντας φόβους για ενδεχόμενη πώληση των ΕΛΠΕ.  Υπέρ των συμβάσεων έχουν ταχθεί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Χατζηδάκης: Επωφελείς εθνικά και οικονομικά οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες - Στον ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται πολιτική ψυχοθεραπεία

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα διαφωνεί με τον εαυτό του. Έχουμε δει κυβιστήσεις, έχουμε δει αλλαγές θέσεων αλλά τόσο σύντομη και εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση, ομολογώ ότι δεν θυμάμαι. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις, τις συμβάσεις που υπέγραψε δέκα μέρες πριν τις εκλογές, σε πανηγυρική συνεδρίαση στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει το "παρών" με τους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό επικαλούμενος τις συμφωνίες στις οποίες είχε καταλήξει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους θεσμούς. «Καταλαβαίνω τι θα πείτε για το "παρών". Θα πείτε ότι άλλαξαν τα πράγματα, διότι τώρα πια έχουμε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Έχω εδώ διάφορες συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα. Η συμφωνία- έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αναφέρει, σε σχέση με τα ΕΛΠΕ, ότι επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, ότι το ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει εντολή να μελετήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προσέθεσε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτά συμφωνήσατε και σήμερα μας καταγγέλλετε. Αλλά καταγγέλλετε τους εαυτούς σας. Ε, αυτό που συμφωνήσατε, αυτό μελετούμε και αυτό μελετά και το ΤΑΙΠΕΔ για να κάνει πράξη. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης ότι προχωρούμε στην κατεύθυνση που εσείς συμφωνήσατε. Εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις επιλογές και θα κρίνουμε, προφανώς, με βάση το συμφέρον του δημοσίου και ευρύτερα το εθνικό συμφέρον».

Ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε και στην εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δημόσιο θα αποσυρθεί από τα ΕΛΠΕ στις γεωτρήσεις. «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία μετόχων, δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό. Υπάρχει ένα πλάσμα της φαντασίας σας. Μην παρασύρεστε από τέτοιες εκτιμήσεις, διότι πίσω μπορεί να έχει η αχλάδα του ουρά», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και συνέχισε: «Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το Δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛΠΕ αλλά ακόμη και να είχαμε μια τέτοια πρόθεση, θέλω να σας πω ότι τα ΕΛΠΕ σε δύο από τις τέσσερις συμβάσεις, συμμετέχουν σε ποσοστό 20%. Διαχειριστής σε αυτές τις συμβάσεις τα ΕΛΠΕ, είναι μόνο σε μία. Εξ ορισμού, επειδή μιλάμε για διεθνή διαγωνισμό, δεν μπορεί ο διαγωνισμός να έχει προειλημμένο αποτέλεσμα».

Σε σχέση με τη συμμετοχή των ΕΛΠΕ σε οικόπεδα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη: «Στα Ιωάννινα, είχαμε τη REPSOL και την ENERGIAN, δηλαδή μια ισπανική και μια ελληνική ιδιωτική εταιρεία. Έφυγε η ΕNERGIAN και με απόφαση των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ το έχει μόνη της η REPSOL. Καμία ελληνική εταιρεία. Μόνοι οι Ισπανοί. Αυτό δεν σας ανησυχεί, με βάση τη λογική που αναπτύσσετε σήμερα; Αλλά και για τα οικόπεδα της Αιτωλοακαρνανίας, στη σύμβαση που έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ανάδοχοι ήταν η REPSOL και η ENERGIAN. Δεν ανησυχεί που μετέχει μια ελληνική εταιρεία 100% ιδιωτική; Σας ανησυχεί ότι τα ΕΛΠΕ μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω και ως εκ τούτου δεν ψηφίζετε τις σημερινές συμβάσεις! Νομίζω χρειάζεται πολιτική ψυχοθεραπεία».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι στις εξορύξεις θα τηρηθούν τα αυστηρά διεθνή στάνταρς, σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους. «Θεωρώ ότι οι συμβάσεις αυτές είναι επωφελείς εθνικά, οικονομικά, επωφελείς από κάθε άποψη, για τη χώρα μας, χωρίς να ζημιώνουν το περιβάλλον», είπε ο υπουργός.

Στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρη στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί στο μείγμα της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα η συμμετοχή των ΑΠΕ. «Είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που προχωράει με θάρρος και χωρίς καθυστερήσεις την απολιγνιτοποίηση. Προφανώς και σεβόμαστε τις δεσμεύσεις της χώρας για την κλιματική αλλαγή», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Επισήμανε εξάλλου ότι στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, συμμετέχουν, για πρώτη φορά ισότιμα μαζί με τους φορείς του δημοσίου, η WWF και η Green Peace.

Κ. Ζαχαριάδης: Αξιοποίηση αλλά μέσω ενός δημόσιου βραχίονα - Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει αν πουλάει τα ΕΛΠΕ

«Παρών» δηλώνει στις συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ο ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του αυτή τεκμηρίωσε ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Ζαχαριάδης.

«Η επιλογή μας για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων βασίστηκε στην προϋπόθεση ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχυρή τη συμμετοχή του Δημοσίου αλλά και σε μία πολύ μεγάλη στροφή, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή της πολιτικής της χώρας στις ανάγκες του περιβάλλοντος», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση όμως έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του Δημοσίου από τα ΕΛΠΕ.

«Πουλάτε ή δεν πουλάτε, κ. Χατζηδάκη;», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, και πρόσθεσε: «Εγώ καταλαβαίνω ότι πουλάτε. Αν κάνω λάθος, πείτε το καθαρά. Δεσμευτείτε. Πείτε ότι δεν πουλάτε. Το 2014 τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν ζημίες 368 εκατομμύρια ευρώ ενώ σήμερα η εταιρεία παρουσιάζει ρεκόρ κερδοφορίας. Πρόκειται για έναν από τους πιο κερδοφόρους ομίλους στην Ελλάδα -στον οποίο το Δημόσιο συμμετέχει κατά 35,5%- [και] δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες με σαράντα τρεις εταιρείες, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και 60% εξαγωγές».

Ο βουλευτής σχολίασε και τα όσα αναφέρει η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία ότι την υποχρέωση ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, την κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση λόγω των συμφωνιών που είχε συνάψει με τους θεσμούς ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η υποχρέωση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, όπως ακούστηκε προηγουμένως, κληροδοτήθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το 2015, υποχρέωση που, όμως, με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έπαψε να υφίσταται», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πέτυχε σε ενδεχόμενο πώλησης ποσοστού των ΕΛΠΕ, το Δημόσιο να διατηρεί ισχυρό μετοχικό μερίδιο όπως και τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων».

Ο βουλευτής κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αναφέρει τη θέση της πάνω στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.

Γιώργος Αρβανιτίδης: Το ΠΑΣΟΚ ήταν ο μπροστάρης στην εθνική προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Υπέρ των τεσσάρων συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων τάσσεται το Κίνημα Αλλαγής. «Είμαστε εδώ σήμερα και κυρώνουμε αυτές τις συμβάσεις, γιατί η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, μπήκε μπροστάρης σε μια εθνική προσπάθεια που λέγεται έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι, γιατί ανοίξαμε τον δρόμο σε μια δύσκολη εποχή, την περίοδο 2010-2014, φτιάξαμε τον ενεργειακό χάρτη, έχοντας απέναντί μας τότε αρκετούς απ' αυτούς που σήμερα υπερψηφίζουν», είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης και στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν με τις τοποθετήσεις τους και οι άλλοι εισηγητές Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρήστος Γκόκας και Μιχάλης Κατρίνης.

«Επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και Υπουργίας του Γιάννη Μανιάτη στήθηκε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο γι' αυτήν την εθνική και όχι κομματική υπόθεση. Είναι κομβικής σημασίας η ψήφιση του ν. 4001/2011 για την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, καθώς και του ν. 4162/2013 για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών. Για εμάς, το Κίνημα Αλλαγής, τότε και τώρα το ζητούμενο παραμένει το ίδιο και είναι η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον και τις επόμενες γενιές, ενταγμένο σ' ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει τις εγγυήσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος.

«Η Κυβέρνηση οφείλει, έστω και τώρα, όχι απλώς και μόνο να καθησυχάσει τον κόσμο, αλλά και να πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για πλήρη ενημέρωση των πολιτών, αλλά και να δώσει εγγυήσεις για την τήρηση των περιβαλλοντολογικών όρων. Εμείς για λόγους εθνικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς είμαστε υπέρ της κύρωσης. Θεωρούμε  ότι η κύρωση των συμβάσεων είναι απλώς η αρχή και όχι το τέλος μιας διαδικασίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας», είπε ο Γιώργος Αρβανιτίδης που αναφέρθηκε και στο θέμα των ΕΛΠΕ: «Τα ΕΛΠΕ, κύριε Υπουργέ, αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μόνο υγιή μοχλό και εργαλείο ανάπτυξης αλλά και αναδιάρθρωσης συνολικά της ενεργειακής πολιτικής της χώρας με συμμετοχικό ρόλο στις εξορύξεις, τα διυλιστήρια και την εμπορία καυσίμων αλλά και τη στρατηγική μας για τις ΑΠΕ. Τα ΕΛΠΕ δεν είναι απλά μια εταιρεία που την πουλάμε, για να κάνουμε ταμείο».

Νίκος Καραθανασόπουλος: Εκχωρείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας για τα συμφέροντα των πολυεθνικών

Κατά των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τάσσεται το ΚΚΕ. «Οι συμβάσεις αυτές εκχωρούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών που συμμετέχουν σε αυτές τις κοινοπραξίες», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, που κατήγγειλε ότι «κάτω από τον όρο "κλιματική αλλαγή" βρίσκεται σύγκρουση συμφερόντων και ανταγωνισμός πολυεθνικών που θέλουν να κερδίσουν κάτω από το όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης».

«Ο ορυκτός πλούτος της χώρας εκχωρείται στις πολυεθνικές, οι οποίες έχουν προβεί σε συμπράξεις με εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους. Από αυτή την άποψη, ο μόνος λόγος για τον οποίο εκχωρούνται είναι ακριβώς για να θωρακίσουν και να στηρίξουν το καπιταλιστικό κέρδος και όχι, βεβαίως, την ικανοποίηση των λαϊκών, αλλά και εγχώριων αναγκών όσον αφορά τα ζητήματα της ενέργειας. Και μιλάμε για έναν ορυκτό πλούτο ο οποίος δεν ανανεώνεται, δεν αναπληρώνεται, εξαντλείται», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και χαρακτήρισε υποκριτική και την επιχειρηματολογία που συνδέει τις συμβάσεις με τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

«Αλήθεια, πόσο πολύ προστάτευσαν όλες αυτές οι συμβάσεις το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραμένει ακόμη υπό κατοχή;», επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και υπογράμμισε: «Όλα αυτά είναι υποκρισία. Όχι μόνο δεν πρόκειται να προστατευτούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά αντίθετα ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Και το λέμε αυτό γιατί, βεβαίως, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει από τη μια μεριά μια τεράστια σύγκρουση, εκφράζονται και εκδηλώνονται τεράστιοι ανταγωνισμοί και αντιθέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών ενεργειακών πηγών και των δρόμων και από την άλλη μεριά, υπάρχει μια άλλη σύγκρουση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους διεθνείς εμπορικούς δρόμους».

Γιάνης Βαρουφάκης: Το ΜέΡΑ 25 δίνει αγώνα εναντίον της κύρωσης των εξορύξεων

«Σήμερα, στη Βουλή, το ΜέΡΑ25 δίνει τον αγώνα εναντίον της κύρωσης των εξορύξεων. Δυστυχώς, τα υπόλοιπα κόμματα μάς έχουν δωρίσει το μονοπώλιο τής προγραμματικής εναντίωσης σε κάθε εξόρυξη, σε κάθε νέα πηγή ορυκτών καυσίμων», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ. «Η Νέα Δημοκρατία σήμερα συνεχίζει στο δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αρχική υπογραφή της παράδοσης των θαλασσών μας στις πετρελαϊκές εταιρείες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξανίσταται, καταψηφίζοντας παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών του στις συμβάσεις αυτές (καταψηφίζουν κρυπτόμενοι πίσω από την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ που εκείνοι ξεκίνησαν μεταφέροντας τις μετοχές των ΕΛΠΕ στο ΤΑΙΠΕΔ). Το ΚΚΕ καταψηφίζει καταδικάζοντας την παράδοση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές, χωρίς όμως να καταδικάζει τις εξορύξεις αυτές καθ΄ εαυτές -λες και όλα θα ήταν αγγελικά πλασμένα αν την κλιματική καταστροφή την επιτάχυναν κρατικές επιχειρήσεις», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

«Ευτυχώς, υπάρχουν ισχυρές φωνές που ενδυναμώνουν τη δική μας, τη φωνή του ΜέΡΑ25 και του DiEM25», είπε ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε: «Είναι οι φωνές των νέων, των παιδιών που απεργούν παγκοσμίως εναντίον των εξορύξεων και υπέρ της πράσινης μετάβασης. Κι είναι κι άλλες φωνές -των πιο ηλικιωμένων ακτιβιστών, επιστημόνων και διανοούμενων που ακούγονται σε όλη την υφήλιο».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέγνωσε στην Ολομέλεια το μήνυμα της Ναόμι Κλάιν, «μήνυμα συμπόρευσης με τους βουλευτές του ΜέΡΑ25», όπως είπε, στη Βουλή των Ελλήνων, το οποίο παρατίθεται:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιταχυνόμενης κλιματικής κατάρρευσης. Οι αγρότες σας υποφέρουν από εντεινόμενη ξηρασία ενώ ως λαός έχετε χάσει ανθρώπους από ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές. Ως νησιωτικός λαός αντιμετωπίζετε την πραγματικότητα ότι όλο και πιο πολλοί άνθρωποι πέραν των συνόρων σας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες που αγαπούν επειδή οι γη τους έχει γίνει αβίωτη λόγω ξηρασίας ή συγκρούσεων που ενισχύονται από την ανυδρία.

Σε αυτό το πλαίσιο ραγδαία αυξανόμενων ζημιών, ξεπερνά ακόμα και τον ορισμό της τρέλας το να ρίχνετε, κυριολεκτικά, καύσιμο στην οικουμενική φωτιά κυρώνοντας συμφωνίες με πετρελαϊκές εταιρείες ώστε να εξορύσσονται κι άλλα ορυκτά καύσιμα από τις όμορφες θάλασσές σας, και έτσι να απειλούνται ακόμα περισσότερο ευαίσθητα οικοσυστήματα τόσο σε τοπική όσο και σε πλανητική κλίμακα.

Στέκομαι δίπλα στο ΜέΡΑ25 ως το μοναδικό κόμμα που δυναμικά εναντιώνεται σε αυτές τις καταστροφικές κυρώσεις. Καλώ όλους τους νομοθέτες που ακούν την καλή τους συνείδηση να ακούσουν την επιστήμη - να ακούσουν τα παιδιά που ανά τον κόσμο απεργούν για να διασώσουν το μέλλον τους - τους καλώ να συμπράξουν με το ΜέΡΑ25 ώστε να τραβήξουμε μια γραμμή που βάζει τέλος στις εξορύξεις.

Την ώρα που το σπίτι μας καίγεται έχουμε ένα ελάχιστο παράθυρο ευκαιρίας να σβήσουμε τις φλόγες.

ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΪΝ».