Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, κατηγορώντας την για προσπάθεια συσκότισης του υπαρκτού μεγάλου σκανδάλου για τη Novartis, όπως είπε, με τη κατάθεση πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

 

«Στο ερώτημα 'σκευωρία ή σκάνδαλο;' δεν εκστομίζετε τη λέξη 'σκάνδαλο'», σημείωσε ο κ. Λάππας απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και κάλεσε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σκάνδαλο.

«Αυτό που θέλετε να κρύψετε, είναι να μην μιλά η Βουλή και να μην καταλαβαίνει ο κόσμος ότι η Novartis είναι το υπ' αριθμό ένα σκάνδαλο στο χώρο της υγείας. Αυτό θέλετε να κρύψετε. Να μην μιλά η Βουλή και να μην κατανοεί η κοινωνία τι έγινε στην υγεία. Όλα τα υπόλοιπα θα τα βρει η Δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

Παράλληλα, απέρριψε όλο το σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ για τα αδικήματα κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, επισημαίνοντας ότι η κατηγορία για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία καταρρέει από την απόφαση του Αρείου Πάγου που θεωρεί φερέγγυους τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι ο εισαγγελέας κ. Αγγελής, όταν έθεσε στο αρχείο τις μηνύσεις Σαμαρά και Βενιζέλου, τόνιζε πως "και μόνο η καταγγελία με αναφορές κατά πολιτικών προσώπων αρκεί στον εισαγγελέα για να στείλει στη Βουλή την δικογραφία».

«Η Τουλουπάκη τι έπρεπε να κάνει όταν είχε τρεις καταθέσεις και έγγραφο από το FBI;» σημείωσε ο κ. Λάππας.

«Δύο χρόνια μετά η εισαγγελέας διαφθοράς κ. Ράϊκου θυμήθηκε πιέσεις που της είχαν ασκηθεί. Εμείς σας προκαλούμε να ζητήσετε όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της εισαγγελέας κ. Ράϊκου - και του κ. Παγγελόπουλου. Εμείς τίποτα δεν έχουμε να κρύψουμε ή να φοβηθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας.

Ακόμα, επικαλέστηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που είχε διερευνήσει το θέμα της διαφθοράς στο χώρο της υγείας την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τις καταθέσεις κορυφαίων στελεχών, οι οποίοι είχαν επιβεβαιώσει το σκάνδαλο και τι κόστισε στη χώρα, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Διαφθοράς, Γιώργος Σούρλας.

«Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, το 2013 μίλησε για 'γκρίζες ζώνες' και 'διαφθορά που έπιασε ταβάνι', έστειλε τις δικογραφίες στις εισαγγελικές αρχές, αλλά δεν διερευνήθηκαν», υπογράμμισε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε:

«Τον Φεβρουάριο του 2018, όταν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή για Σαμαρά και Βενιζέλο, γιατί δεν κάνατε τίποτα και το θυμηθήκατε 18 μήνες μετά. Γιατί δεν κάνατε τότε αίτηση για προανακριτική; Το κάνετε σήμερα για να συσκοτίσετε και να αποπροσανατολίσετε τη κοινή γνώμη, για ένα σκάνδαλο που διερευνάται σε πολλές χώρες. Στο ίδιο το πόρισμα του FBI, υπάρχουν καταθέσεις εισαγγελέων που μιλάνε για διαφθοΡά ηγετικών στελεχών της Novartis».

«Από τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα και τις δικογραφίες, στο πόρισμα της κ. Τουλουπάκη φαίνεται να πανηγυρίζουν στη Novartis γιατί τα δικά τους φάρμακα. Αυτό είναι σκάνδαλο και εσείς σιωπάτε», κατέληξε ο κ. Λάππας.