«Ως ΝΔ τοποθετούμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πολύ ψηλά, στις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας. Η ανάπτυξη στο σύγχρονο κόσμο, όμως, δεν διατάσσεται και οι επενδύσεις σε ένα περιβάλλον παγκόσμιου ανταγωνισμού, δεν προκύπτουν ως γεγονός αυτοεκπληρούμενης προφητείας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου, ο πρώτος ομιλητής στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η συζήτηση και επεξεργασία του οποίου, άρχισε σήμερα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ο βουλευτής είπε ότι το πολυνομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» έχει διατάξεις που καλύπτουν όλους τους τομείς της κυβέρνησης και έχει στόχο «να κάνει συντομότερη την Οδύσσεια» επενδυτών, επιχειρήσεων, εργαζομένων. «Το σχέδιό μας αίρει εμπόδια δεκαετιών, διακρίνεται από καινοτόμα σκέψη και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με σεβασμό στους επενδυτές και εργαζόμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παρεμβαίνουμε αποφασιστικά, καινοτόμα και αυτονόητα», τόνισε ο κ. Οικονόμου που απαρίθμησε δείκτες οι οποίοι δείχνουν ότι σήμερα στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ και φτάνει το 17,2% ενώ το 9% των εργαζομένων απασχολείται με μορφές μερικής απασχόλησης. Επικαλέστηκε επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου έφτασε στα 1,8 δισ. τον Ιούλιο, ότι «οι επενδύσεις στη χώρα έχουν καταρρεύσει την τελευταία δεκαετία». Ιδίως επικαλέστηκε τον δείκτη που δείχνει ποιος είναι ο βαθμός ευκολίας που παρέχει μια οικονομία για την εγκατάσταση μιας επιχείρησης, το εργαλείο δηλαδή με βάση το οποίο αποφασίζουν οι επενδυτές: το 2019 η Ελλάδα ήταν στην 72η θέση στις 190 χώρες και βρίσκεται στην 27η θέση στην Ευρώπη των 28.

Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση υγιών και καθαρών κανόνων στην αγορά εργασίας, μακριά από ιδεοληψίες και χωρίς στρουθοκαμηλισμό, διευρύνει τη συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, προστατεύοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δύσκολες οικονομικά καταστάσεις.

Ενισχύει τη διαφάνεια και αντιπροσωπευτικότητα του συνδικαλιστικού τομέα δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους εργαζόμενους να αποφασίζουν για τα ζητήματα που τους αφορούν. Επίσης, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία.