Ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η πρώτη συνεδρίαση επί του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, με τους εισηγητές των κομμάτων να τον σχολιάζουν.

Βολουδάκης/ΝΔ: Ο προϋπολογισμός του 2020 φιλοδοξεί να ξαναβάλει την Ελλάδα στο δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης

«Ο προϋπολογισμός του 2020 φιλοδοξεί να ξαναβάλει την Ελλάδα στο δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης, μετά από 10 χρόνια κρίσης», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, κατά την πρώτη συνεδρίαση επί του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως ανέφερε, ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τις προοπτικές που δημιουργούν σήμερα μια σειρά από πολιτικές που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά και σήμερα υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ. «Όταν αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε, καθώς ήταν απαραίτητη η συνεννόηση με τους θεσμούς στο πλαίσιο του μηχανισμού ενισχυμένης εποπτείας, στον οποίο υπόκειται η Ελλάδα, το δημοσιονομικό κενό ήταν, σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης, 1 δισ. ευρώ. Ενώ υπήρχε το κενό του 1 δισ. όμως, η κυβέρνηση εξήγγειλε, στη βάση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, μια σειρά μέτρων που θα διευκόλυναν τη ζωή των πολιτών, θα ελάφρυναν το οικονομικό βάρος το οποίο υφίσταντο, με μέτρα επεκτατικά, κυρίως φορολογικά ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Συνεπώς το κενό έφτανε στα 2,2 δισ. ευρώ. Μετά από συστηματική δουλειά, γραμμή-γραμμή στις δαπάνες, έγινε μια δημοσιονομική εξυγίανση και σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, επέτρεψαν τελικά την κάλυψη του κενού», είπε ο Μανούσος Βολουδάκης για να σημειώσει ότι ο προϋπολογισμός επιτυγχάνει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, που προβλέπεται στη συμφωνία με τους πιστωτές.

«Η στρατηγική που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για τη διαχείριση του προβλήματος των πολύ υψηλών πλεονασμάτων, θέτει ως προϋπόθεση την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την επιβεβαίωση της σταθερής πορείας προς τις μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ και προσέθεσε ότι για το 2019 και το 2020 οι στόχοι των πλεονασμάτων θα επιτευχθούν.

Ήδη δε, είπε ο κ. Βολουδάκης, τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης, λόγω της εξυγίανσης των δημοσιονομικών, έχουν φανεί και επιτρέπουν νωρίτερα μια πολιτική ήπια επεκτατική, η οποία αυξάνει άμεσα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών με τις φορολογικές ελαφρύνσεις και δημιουργεί και προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της οικονομίας, μέσω της προσέλκυσης των ιδιωτικών επενδύσεων και της ουσιαστικής αξιοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

O βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε «εμβληματικά» τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση -το επίδομα 2.000 ευρώ σε νέες οικογένειες, την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδημάτων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και τα μέτρα για την οικοδομή- και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «εμμονή στα υπερπλεονάσματα».

Παπανάτσιου/ΣΥΡΙΖΑ: Ο Προϋπολογισμός οδηγεί στην αύξηση των ανισοτήτων- Ξεχάσατε τις προεκλογικές δεσμεύσεις

O Προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνησης της ΝΔ στη Βουλή οδηγεί στην αύξηση των ανισοτήτων, ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του νέου Προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. «Το μόνο που θα καταφέρετε είναι η αύξηση των ανισοτήτων. Το έχετε ξαναπροσπαθήσει και στο πρόσφατο παρελθόν», είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι ο Προϋπολογισμός ξεχνάει οριστικά την υπόσχεση της κυβέρνησης, για μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5%.

«Το μαγικό ραβδάκι της μείωσης της φορολογίας απλά δεν αρκεί. Ήδη, αρκετές από τις δεσμεύσεις σας παραπέμπονται στις καλένδες», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Αντίθετα, για εμάς ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος, πέραν της δίκαιης και ισοκατανεμημένης ανάπτυξης, με προστασία των μισθών, προστασία του περιβάλλοντος, ενίσχυση της έρευνας και της παιδείας, ολοκληρωτική προστασία στους ασθενέστερους και δημιουργία πλαισίου που θα ενισχύει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην 4η Τεχνολογική Επανάσταση με ένα νέο συμβόλαιο με την κοινωνία».

Η Κατερίνα Παπανάτσιου αμφισβήτησε τους στόχους που θέτει ο Προϋπολογισμός για την ανάπτυξη. «Ο στόχος της ανάπτυξης 2,8% το 2020, όπως σημείωσε και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, προϋποθέτει κλείσιμο του 2019 στο 2%, και μπορεί να θεωρείται εφικτός, εφόσον δεν υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, εφόσον συνεχιστεί η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, περιοριστεί η αβεβαιότητα, βελτιωθούν οι συνθήκες πιστωτικής επέκτασης, εφόσον δεν υπάρξουν μείζονες διαταραχές στις εργασιακές σχέσεις, δεν αυξηθούν οι τιμές πετρελαίου, δεν λογιστούν οι επιπτώσεις του Brexit», είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καλύψει με ευχολόγια το δημοσιονομικό κενό που διαπιστώνει ο Προϋπολογισμός, ύψους 1,9 δισ.

Την ίδια ώρα, όπως κατήγγειλε, η κυβέρνηση ξεχνάει μια σημαντική δέσμευσή της, για αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο της ανάπτυξης, ενώ οι περιοριστικές παρεμβάσεις προέρχονται από πηγές με διαφορετικούς βαθμούς βεβαιότητας. «Η φορολογία ακίνητης περιουσίας, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εισπράξεων κατά 200 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζει υψηλή βεβαιότητα, αλλά και εδώ, ξεχνάτε την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 30% που είχατε υποσχεθεί και παράλληλα παίρνετε μέρος της μείωσης πίσω. Η μείωση της οροφής δαπανών κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, η εξοικονόμηση δαπανών κατά 80 εκατομμύρια ευρώ, η αύξηση των εσόδων κατά 134 εκατομμύρια ευρώ, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης κατά 123 εκατομμύρια ευρώ και η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 642 εκατομμύρια ευρώ, έχουν λιγότερο εξασφαλισμένη απόδοση», είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου.

Σκανδάλίδης/Κίνημα Αλλαγής: Η κυβέρνηση θέτει συμβατικούς στόχους για την ανάπτυξη, υπεραισιόδοξες προβλέψεις για τα μακροοικονομικά, με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας και απροσδιοριστίας

«Η κυβέρνηση άλλαξε, όμως δεν άλλαξε ούτε κατά κεραία η οικονομική πολιτική», ανέφερε στη συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης. «Ο κρατικός Προϋπολογισμός βαδίζει στα ίδια χνάρια, με την ίδια τακτική των υπεραισιόδοξων προβλέψεων, στις δεδομένες δεσμεύσεις της χώρας, στις οποίες πραγματικά εγκλωβίζεται», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης που επισήμανε πως η κυβέρνηση αντί να εμφανίσει μια τομή και να ανοίξει μια νέα εποχή για τους Έλληνες και την Ελλάδα, θέτει συμβατικούς στόχους για την ανάπτυξη, υπεραισιόδοξες προβλέψεις για τα μακροοικονομικά, με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας και απροσδιοριστίας.

«Η κυβέρνηση δυστυχώς, ακολουθεί την πεπατημένη. Διακινεί σενάρια προσωρινών και πρόσκαιρων παροχών που θα ενισχύσουν οικονομικά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, δεν προσεγγίζει όμως την ουσία του προβλήματος που συνδέεται με τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, που καθηλώνουν την ανάπτυξη και αναπαράγουν τα ίδια προβλήματα», παρατήρησε ο Κώστας Σκανδαλίδης και προσέθεσε: «Στα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού ενσωματώνονται οι σωρευτικές επιπτώσεις των μέτρων φορολογικής επιβάρυνσης και των ακραίων περικοπών, που ψήφισε και εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης μόνο οριακά επιδρούν στα έσοδα και στα έξοδα, παρά την ενσωμάτωση της μείωσης ορισμένων φόρων και ορισμένων κοινωνικών παροχών».

Ο κ. Σκανδαλίδος είπε ακόμη ότι «ο Προϋπολογισμός για την ανάπτυξη είναι γλίσχρος. Καμία έμπνευση για μια άλλη τομεακή και περιφερειακή πολιτική» και παρατήρησε ότι οι κατανομές των κονδυλίων οδηγούν στο στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης ενώ δεν φαίνεται πουθενά μια πολιτική εξειδικευμένη προς τους αγρότες και την αγροτική ανάπτυξη.

Καραθανασόπουλος/ΚΚΕ: Συνεχίζεται η πολιτική αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων

«Με τον Προϋπολογισμό του 2020 συνεχίζεται η πολιτική της αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων στο όνομα των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων, για να μπορέσει να γίνει βιώσιμο το κρατικό χρέος», ανέφερε κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Έχουμε φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Ταυτόχρονα τμήμα του υπερπλεονάσματος επιστρέφει όχι σε αυτούς που φορολογήθηκαν αλλά σε αυτούς που φορολογούνται όλο και λιγότερο, στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να διαμορφώσει ένα ακόμα πιο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον σε αυτούς», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τα παίρνει από το λαό για να τα δώσει στις επιχειρήσεις».

Στο σκέλος των εσόδων, ο βουλευτής του ΚΚΕ εκτίμησε ότι έρχεται αύξηση των έμμεσων φόρων ενώ θα έρθει και αύξηση των αντικειμενικών αξιών. «Έχουμε μείωση φόρων, κατά 600 εκατομμύρια ευρώ, για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αν και το 2019 είναι έτος ανάπτυξης και αύξησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας των επιχειρήσεων», σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και προσέθεσε ότι τα φορολογικά έσοδα είναι όλο και πιο άδικα, όλο και πιο αντιλαϊκά γιατί αυξάνεται ο βαθμός συμμετοχής των έμμεσων φόρων, αυξάνεται η συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα της φορολογίας των φυσικών προσώπων και μειώνεται ακόμη περισσότερο η συμμετοχή στο σύνολο των φορολογικών εσόδων από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Πηγή προέλευσης των εσόδων αποτελούν τα λαϊκά εισοδήματα και την ίδια στιγμή νομιμοποιούνται οι προκλητικές φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, για συγκεκριμένα τμήματα του κεφαλαίου, τα οποία δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φορολογία, όπως οι εφοπλιστές που προαιρετικά συμμετέχουν στα φορολογικά έσοδα», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος που επισήμανε ότι εξακολουθεί να επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη του δημοσιονομικού κόφτη αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Σημείωσε δε στο σημείο αυτό ότι οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι πολύ πιο αισιόδοξες από τις προβλέψεις που κάνουν για την ελληνική οικονομία οι διεθνείς οργανισμοί, η ΕΕ και το ΔΝΤ. Έτσι και αλλιώς, όμως, τόνισε, για το ΚΚΕ η ανάπτυξη όπως προωθείται είναι μια ανάπτυξη άδικη και αντιλαϊκή, που συνεχίζει τον εργασιακό μεσαίωνα, με την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων για τη διαμόρφωση ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Βιλιάρδος/Ελληνική Λύση: Αν η Ελλάδα λειτουργούσε ορθολογικά θα ήμασταν σε θέση να συγκρίνουμε τον εκάστοτε προϋπολογισμό με την εκάστοτε καθαρή θέση της χώρας

Υιοθέτηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, απολογισμό του κράτους ώστε να είναι καθαρό πόσα χρωστάει και ποια είναι τα ταμειακά του διαθέσιμα και να συγκρίνονται με τα πάγια περιουσιακά του στοιχεία, ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος. στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

«Αν η Ελλάδα λειτουργούσε ορθολογικά θα ήμασταν σε θέση να συγκρίνουμε τον εκάστοτε προϋπολογισμό με την εκάστοτε καθαρή θέση της χώρας», είπε ο κ. Βιλιάρδος και επισήμανε ότι δεν υπάρχει εικόνα ούτε της κατάστασης των μεγάλων τουλάχιστον επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

«Στη συζήτηση του προϋπολογισμού πρέπει να εξετάζεται το οικονομικό μοντέλο της χώρας, το οποίο απαιτεί συχνά ανανέωση και κεντρικό σχεδιασμό», είπε ο κ. Βιλιάρδος και επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζεται λανθασμένα σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ο οποίος είναι κυκλικός, άρα, υποφέρει σε περιόδους ύφεσης και εντάσεως κεφαλαίου, ενώ καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του, σχεδόν το 85%, με εισαγωγές, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το ισοζύγιό μας, όταν είναι ανοδικός, εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη μας.

«Εν προκειμένω, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο πρωτογενή μας τομέα με τη μεταποίησή του, κάτι που προϋποθέτει απαραίτητα κεντρικό σχεδιασμό, καθώς επίσης στη βιομηχανία και κυρίως στην ενεργειακή», είπε ο κ. Βιλιάρδος και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση, είναι βασισμένος σε ευχολόγια για την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων και οι προσπάθειες για την υποστήριξη της κοινωνίας και των εισοδημάτων δεν είναι αρκετές.

Αρσένης/ΜέΡα25: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ιδιοκτησία των μνημονιακών μέτρων

«Θέλετε να ανταλλάξετε μια μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων με την  αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού, όπου πιστεύουμε ότι το θέλετε ανεξαρτήτως μνημονίων και υποχρεώσεων, και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Οι μεταβιβαστικές πληρωμές μειώνονται κατά 291 εκατ., τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται κατά μισό δισ., τα φορολογικά έσοδα τα οποία επιβαρύνουν τα φυσικά πρόσωπα είναι τα δύο τρίτα αυτών, δηλαδή οι πολίτες, τις δημόσιες δαπάνες τις κρατάτε σταθερές αποκρύπτοντας βέβαια, ότι περικόπτετε δραματικά κοινωνικές δαπάνες, όπως το επίδομα θέρμανσης και όλα αυτά ενώ τα φορολογικά έσοδα, για παράδειγμα, ήταν μειωμένα κατά 333 εκατ. ευρώ το 2019. Οι μεταβιβαστικές πληρωμές είχαν αυξηθεί κατά 1 δισ. στην πράξη το 2019, λόγω της δέκατης τρίτης σύνταξης, όχι λόγω κάποιας επιλογής σας, λόγω της πρωτοβουλίας που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και παρόλο που το 2019 ήταν αυξημένα κατά 1 δισ., ήταν 800 εκατ. λιγότερο το 2018, εσείς τα μειώνετε περαιτέρω κατά 291 εκατ.», είπε ο κ. Αρσένης και πρόσθεσε: «Αυξάνετε τους φόρους κατά 1 δισ. Τους φόρους στα φυσικά πρόσωπα κατά 336 εκατ., τους φόρους συνολικά κατά μισό δισ. όταν από το 2015 έως το 2020 έχουν αυξηθεί οι φόροι για τα φυσικά πρόσωπα κατά 44%. Οι φόροι αυξάνονται για εισοδήματα που δεν έχουν αυξηθεί. Για τις δημόσιες δαπάνες, παρόλο που μειώθηκαν 650 εκατ. ευρώ το 2019, στην ουσία εσείς, όπως είπα, τις κρατάτε σταθερές με μια σημειακή αύξηση 13 εκατομμυρίων. Είναι σαν να αναλαμβάνετε την ιδιοκτησία των μνημονιακών μέτρων, είναι ένας μνημονιακός προϋπολογισμός. Είναι σαν να σας λείπει ότι δεν υπάρχει η επιβολή της τρόικας, που υπάρχει βέβαια μέσω των δεσμεύσεων μέχρι το 2062».