Το βράδυ της Πέμπτης ψηφίζεται από την Ολομέλεια το αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο "Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις", στο οποίο υπάρχουν διατάξεις που αφορούν σχεδόν όλα τα υπουργεία. Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας της αντιπολίτευσης. Τα σχόλια κυβερνώντων και βουλευτών.

Τι θέλει να πετύχει η κυβέρνηση με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση έχει θέσει στην "αιχμή του δόρατος" της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής τις παραγωγικές επενδύσεις και με το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που απλουστεύουν τις προβλεπόμενες διατυπώσεις -και εν γένει διαδικασίες- στους τομείς της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας και κυρίως που διευκολύνουν την ανάπτυξη επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα, με την παράλληλη μέριμνα του δημοσίου συμφέροντος.

Ξεχωριστό κεφάλαιο συγκροτούν οι διατάξεις για τα εργασιακά που συγκεντρώσουν σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση αλλά, η κυβέρνηση δηλώνει ότι στόχος είναι ουσιαστικά η προστασία των θέσεων εργασίας με τη διάσωση των επιχειρήσεων για την οποία πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να αποτραπεί διακοπή λειτουργίας τους.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου καλύπτουν τις αρμοδιότητες σχεδόν όλων των υπουργείων προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα και εμπόδια που λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων. Κρίθηκαν αναγκαίες, με δεδομένο ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα, την τελευταία 10ετία από τα 60 δισεκατομμύρια το 2007 έπεσαν στα 20 δισεκατομμύρια το 2018. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, από την κυβέρνηση, αποτελούν την αιτιολογική βάση των ρυθμίσεων: Σήμερα οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα παραμένουν σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τον Ιούλιο του 2019, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν κοντά στα 2 δισ., 6,3% αυξημένο σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

ΝΔ: Η κυβέρνηση αναμετράται με το μέγεθος των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα

Νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια, ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αναμετρηθεί με το μέγεθος των εμποδίων και των στρεβλώσεων στην επιχειρηματικότητα. «Η κυβέρνηση φέρνει μια συνολική παρέμβαση με διατάξεις που αντιμετωπίζουν αναγκαιότητες όλων των υπουργείων ώστε να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα για το επιχειρηματικό περιβάλλον. Στα εργασιακά έχουμε την υιοθέτηση υγιών κανόνων χωρίς ιδεοληψίες για να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση», είπε ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε: «Επιλέξαμε να αναμετρηθούμε, νόμο-νόμο και άρθρο-άρθρο με τις δεκάδες στρεβλώσεις που δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές σε αυτό τον τόπο. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό αναπτυξιακό πλαίσιο που θα προσελκύσει μεγάλους και μικρούς επενδυτές, να δοκιμάσουν τις ιδέες και τις δυνάμεις τους. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερους Έλληνες να βρουν δουλειά και να αυξήσουν τα εισοδήματά τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Ρυθμίσεις του 2ου Μνημονίου χωρίς την πίεση του ΔΝΤ

Δέσμια συμφερόντων χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς καταγγέλλοντας ότι φέρνει τις ρυθμίσεις του 2ου μνημονίου χωρίς τη δικαιολογία του ΔΝΤ και βαφτίζει αναπτυξιακό νομοσχέδιο τα αιτήματα του ΣΕΒ. «Επικαλείστε μελέτη της ΤτΕ, η οποία αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά θα επιφέρουν μείωση μισθών», είπε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε: «Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία δεν είναι αυτές οι νεοφιλελεύθερες επιλογές, δεν είναι η εφαρμογή των πολιτικών του δευτέρου μνημονίου, αυτή τη φορά χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς. Δεν είναι η υλοποίηση της συνταγής που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, δεν είναι η ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι η συνέχιση μιας πορείας προς τη δίκαιο και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι ένα συμπαγές μέτωπο κοινωνικών και προοδευτικών δυνάμεων που θα ανασχέσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής σας». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι διευκολύνει συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ να κρυφτούν πίσω από την ανωνυμία τους αφού καταργεί την ονομαστικοποίηση.

Κίνημα Αλλαγής: Μοντέλο άναρχης ανάπτυξης με αναλώσιμους εργαζόμενους

«H απουσία στοιχειώδους αναπτυξιακού σχεδιασμού, η αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας, η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας μαζί με τον πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο νομοθέτησης, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, επί της αρχής», ανέφερε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και κατήγγειλε ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει ένα μοντέλο άναρχης ανάπτυξης με αναλώσιμους εργαζόμενους. Σημείωσε ιδίως την απουσία στρατηγικού προγράμματος και προειδοποίησε ότι στέλνει μήνυμα ενός κράτους που θα προσελκύσει χαμηλής ποιότητας επενδύσεις. Ο κ. Κατρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών.

ΚΚΕ: Γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους

Νομοσχέδιο που υπακούει στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, που τους δίνει γη και ύδωρ, χαρακτήρισε το αναπτυξιακό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που κατήγγειλε ότι αποτελεί την κορυφαία πράξη συνέχειας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα νομοσχέδιο που δίνει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους και ξηλώνει ότι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι κοινή βάση για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και, στο πλαίσιο αυτό, είναι "αποκαλυπτικά" όσα είπε ο Γιάννης Δραγασάκης για τη διατήρηση των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι γίνεται ακόμη πιο φτηνή η εργατική δύναμη, για να είναι αναλώσιμη, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ελληνική Λύση: Όχι στις ολέθριες συνταγές

«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η άνοδος της χώρας μας στον δείκτη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και για το σκοπό αυτό δίνει κυριολεκτικά γη και ύδωρ στους επενδυτές και στις αφελληνισμένες τράπεζες εις βάρος των πολιτών. Με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με την απορρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων και με την κατάργηση των πάσης φύσεως κανόνων για τις πολυεθνικές», είπε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και κατήγγειλε διευκόλυνση των απολύσεων, κατάργηση των περιβαλλοντικών ή και των αρχαιολογικών εμποδίων. Προειδοποίησε επίσης ότι «αν η κυβέρνηση σχεδιάζει κατάτμηση και ξεπούλημα επιχειρήσεων, κατά την ολέθρια συνταγή του κ. Χατζηδάκη, την παροχή «γης και ύδατος» στους κερδοσκόπους επενδυτές, κατά την ολέθρια συνταγή Γεωργιάδη, με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με εξαθλιωμένους εργαζόμενους, δεν θα μας βρει σύμφωνη την Ελληνική Λύση».

ΜέΡΑ25: Δωράκια σε συγκεκριμένες οικογένειες

«Τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο; Περιλαμβάνει δωράκια. Μπορούν οι συγκεκριμένες οικογένειες στην Ελλάδα να κατασκευάζουν πλέον χωρίς περιβαλλοντικές άδειες, να αγοράζουν κανάλια ανώνυμα, να κτίζουν πάνω στα αρχαία, να κτίζουν ουρανοξύστες παντού, να απασχολούν εργαζομένους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, να έχουν ιδιωτικούς δήμους και άπλετο ηλεκτρονικό τζόγο», ανέφερε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά, είπε ότι «η τρόικα και οι δανειστές ήταν πιο ειλικρινείς που κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις γιατί το νομοσχέδιο τις κάνει τόσο διάτρητες, με τόσες εξαιρέσεις από την εφαρμογή τους, που πάρα πολύ απλά δεν εφαρμόζονται».

 

Ρυθμίσεις στα εργασιακά

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής για διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά τα εργασιακά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ένσταση για το άρθρο 57 του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιείται το καθεστώς προσφυγής σε διαιτησία. Το Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει ένσταση για το άρθρο 57, για το άρθρο 53 παρ. 8, που αφορά τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή των συλλογικών ρυθμίσεων, για το άρθρο 55, που αφορά την υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι κλαδικών σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και για το άρθρο 56 παρ. 4 με τις εξαιρέσεις στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας.

«Η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να βάλει τους κανόνες»

«Το Σύνταγμα προβλέπει ότι με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις, και αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και χαρακτήρισε απολύτως προφανές ότι ο συνταγματικός νομοθέτης επιτρέπει στον κοινό νομοθέτη να ορίσει τους κανόνες.

Έσπευσε, δε, να επισημάνει ότι η καθ΄ολοκληρίαν κατάργηση του ΟΜΕΔ, για την οποία μάλιστα το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματική, έγινε με ΠΝΠ το 2012. «Δεν ήσασταν υπουργοί στην κυβέρνηση το 2012, κύριοι του Κινήματος Αλλαγής; Δηλαδή, εσείς υπογράψετε την καθ΄ολοκληρίαν κατάργηση του ΟΜΕΔ ως συνταγματικά ορθή και τώρα σας ενοχλεί το έλασσον; Οι κανόνες δηλαδή;», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης και χαρακτήρισε άσκηση παραλογισμού την επιχειρηματολογία του Κινήματος Αλλαγής.

Η κριτική επεκτάθηκε σε ολόκληρο το κεφάλαιο του αναπτυξιακού για τα εργασιακά και έτσι ο υπουργός απάντησε στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Επί τέσσερα χρόνια τον ΙLO τον είχατε ανακηρύξει περίπου ως τον κάτοχο της παγκόσμιας σοφίας. Τώρα σας ενοχλεί που η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετεί τη σύσταση του ILO για τη διαιτησία; Και η υποκρισία πρέπει να έχει όρια», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Απολύτως σύμφωνες με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος

Ο βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας, ανέφερε ότι διευκολύνεται η ευρεία προσαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στις κρατούσες συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων, η επιβίωση των οποίων είναι δυσχερής. Με άλλα λόγια, είπε, διευρύνεται το πεδίο των επιλογών των κοινωνικών εταίρων, ώστε να διαμορφώνουν με ελεύθερες διαπραγματεύσεις τους ειδικούς όρους εργασίας και αμοιβής σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που η οικονομική τους κατάσταση είναι αποδεδειγμένα ιδιαίτερα δυσχερής. Ο κ. Μπούγας είπε ακόμη ότι οι διατάξεις είναι απολύτως σύμφωνες με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Αναφορικά με τη μονομερή διαιτησία, ο βουλευτής επισήμανε ότι, με βάση το Σύνταγμα, ο κοινός νομοθέτης έχει τη δυνατότητα να ορίσει περιοριστικούς κανόνες στη διαιτησία, η οποία είναι έσχατο μέσο επίλυσης διαφορών.

Υπουργός εργοδοσίας που κάνει πράξη όσα με εμμονή ο ΣΕΒ ζητάει

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκριναν τις διατάξεις για τα εργασιακά αλλά και προσωπικά τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που τον αποκάλεσαν «υπουργό της εργοδοσίας που κάνει πράξη όσα με εμμονή ο ΣΕΒ ζητάει».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, είναι η πρώτη υπουργός στην ιστορία του κράτους, που θεσμοθέτησε ως νέο κοινωνικό φορέα τον ΣΒΒΕ, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Δεν τους έφτανε ο ΣΕΒ, δεν ήταν αρκετός ο ΣΕΒ για να μιλάει ως κοινωνικός φορέας με την κυβέρνηση, θέλανε και περισσότερους βιομηχάνους στη συζήτηση», είπε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι φτηνό και ανάξιο απάντησης ότι ο υπουργός Εργασίας είναι υπουργός εργοδοσίας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, και υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά έχουν γίνει δεκτές από την πλατιά πλειοψηφία του ελληνικού λαού, εκτός από τα οργανωμένα συμφέροντα κάποιων συνδικαλιστών. «Εμείς βλέπουμε ήδη αποτελέσματα και τα βλέπει ο ελληνικός από τα αποτελέσματα εφαρμογής του αναπτυξιακού νομοσχεδίου», είπε ο κ. Λιβανός, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μοναδικό στόχο έχει να μην αφήσει την κυβέρνηση να φέρει την ανάπτυξη και να πάει τη χώρα μπροστά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας ότι παρακάμπτει απόφαση του ΣτΕ για να υπηρετήσει με τον πιο ποταπό τρόπο τα συμφέροντα της εργοδοσίας. «Κανονικά, ο κ. Βρούτσης δεν θα έπρεπε να λέγεται υπουργός Εργασίας. Θα έπρεπε να λέγεται υπουργός εργοδοσίας, κάνει το χατίρι του ΣΕΒ, ο οποίος με απόλυτη επιμονή, εδώ και χρόνια, επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, όταν δεν μπορεί να υπογραφεί ΣΣΕ», είπε.

Έρχονται μειώσεις μισθών

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο κατέθεσε μια σειρά διατάξεων που χτυπούν στον πυρήνα τους τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χτυπούν τις δύο βασικές αρχές, την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και το δεύτερο μνημόνιο, δηλαδή με χειρουργικά πλήγματα στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και στη διαιτησία.

«Είναι προφανές ότι εδώ δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και εργατικών δικαιωμάτων», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε ότι «δεν χρειάζεται η εμπειρία του 2012, όταν, δηλαδή, υπήρξε έκρηξη επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων που στην πλειονότητά τους προέβλεπαν μειώσεις μισθών, δεν χρειάζεται η εμπειρία εκείνου του κοινωνικού ολέθρου», γιατί «το ίδιο το κείμενο της ΤτΕ, το οποίο η κυβέρνηση επικαλείται ως τη μόνη επιστημονική βάση για αυτά που εισηγείται σήμερα, λέει σαφέστατα ότι θα έχουμε ένα μηχανισμό που θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών».

Η κυβέρνηση δεν βλέπει με τη δέουσα προσοχή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, ούτε τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το άρθρο 57 δεν βλέπει με τη δέουσα προσοχή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το πως μπορεί να ερμηνευτεί αυτή η διάταξη.

Για τις άλλες διατάξεις που αφορούν τα εργασιακά, και για τις οποίες το Κίνημα Αλλαγής πρόβαλε αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι δεν καθορίζονται ειδικότερα κριτήρια για το πότε απωθείται μια συλλογική σύμβαση, εξαιτίας των δυσχερών οικονομικών όρων στους οποίους έχει περιέλθει μια επιχείρηση. «Αν δεν έχουμε τυποποιημένες διαδικασίες, για παράδειγμα, προπτωχευτικές, ο εκάστοτε υπουργός θα ρυθμίζει κατά βούληση πότε προκύπτει πρόβλημα οικονομικής δυσχέρειας που επιβάλλει την απόκλιση από την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, που αναρωτήθηκε πότε εφαρμόστηκαν αποφάσεις του ΣτΕ, όταν αυτές ήταν αντίθετες με επιλογές της ΕΕ. Διατύπωσε, δε, τη θέση ότι, καθώς το ΣτΕ δεν είναι συνταγματικό δικαστήριο, δεν αποφασίζει για να αποφασίζει η Βουλή. «Γνωμοδοτική είναι η εισήγησή του και την ερμηνεύει ο καθένας, όπως θέλει», είπε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ψηφοθηρία και την κυβέρνηση για εξυπηρετήσεις.

Αντισυνταγματικές είναι όλες οι διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους

«Αντισυνταγματικές είναι όλες οι διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, και, απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα και την κυβέρνηση, πρόσθεσε: «Λέτε για ελεύθερες διαπραγματεύσεις όλοι. Δεν ντρέπεστε λίγο; Ποιες ελεύθερες διαπραγματεύσεις, ποιος καθορίζει τον κατώτατο μισθό στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; Το υπουργείο. Τώρα καταργείτε την αυτονομία των συνδικάτων, με τα μητρώα και όλα αυτά τα σχέδια. Αυτό είναι συνταγματικό;». Δήλωσε, δε, ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό από το σκεπτικό εκείνων που τις εισηγούνται.

Όλα τα άρθρα είναι προδήλως και απολύτως αντισυνταγματικά και προσβάλλουν τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

 

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Αντιμέτωπη με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, βρίσκεται η κυβέρνηση, σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου άρχισε η συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Η ένσταση, η οποία έχει προαναγγελθεί από τα δύο κόμματα, αφορά άρθρο του νομοσχεδίου που τροποποιεί το καθεστώς προσφυγής στη διαιτησία, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους τρόπους επίλυσης συλλογικών διαφορών εργασίας. Προβληματισμό για τις προωθούμενες διατάξεις έχει διατυπώσει στην έκθεσή του και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Τι αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή καθιστά, ουσιαστικά, ανέφικτη την προσφυγή στη διαιτησία για την πλειοψηφία των εργαζομένων και με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται ο πυρήνας της συνταγματικής διάταξης για την προστασία της εργασίας.

Πρόκειται, ειδικότερα, για το άρθρο 57 με τον τίτλο «Επίλυση των Συλλογικών Διαφορών με διαιτησία», για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι επιχειρεί να καταργήσει τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (άρθρο 16 του Ν. 1876/1990).

Η προωθούμενη διάταξη ορίζει ότι η μονομερής διαιτησία θα επιτρέπεται μόνο εάν η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημοσίου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, εξαιρεί, δηλαδή, τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους, όπου η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα επιτρέπεται μόνο εάν επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενου με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

«Πρόκειται για ανεπίτρεπτη συνταγματικά ρύθμιση που περιορίζει δραστικά το πεδίο μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, αποκλείοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων από τη δυνατότητα που τους δίνει το Σύνταγμα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι «είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς σε ποιες επιχειρήσεις, εκτός από αυτές που είναι δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, θα μπορούσαν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνδρομής λόγου δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μπορεί να ασκηθεί νομίμως το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής».

Το Κίνημα Αλλαγής

Ένσταση αντισυνταγματικότητας υποβάλλει και το Κίνημα Αλλαγής για το άρθρο 57, με το σκεπτικό ότι περιορίζει το πεδίο μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία αλλά και στο άρθρο 53 παρ.8, που αφορά στις εξαιρέσεις από την εφαρμογή των συλλογικών ρυθμίσεων, στο άρθρο 55 για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι κλαδικών σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και στο άρθρο 56 παρ. 4 με τις εξαιρέσεις στην επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας.

Το ΚΚΕ

Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής και επί όλων των άρθρων του νομοσχεδίου, θα ζητήσει το ΚΚΕ, το οποίο ούτως ή άλλως έχει καταγγείλει ότι ξηλώνονται τα λίγα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, καθώς η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους.