Τη μείωση της προκαταβολής φόρου και των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων και την εξαίρεση των εισοδημάτων των ΑμεΑ σε ποσοστό 67% και άνω, από την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω τριών τροπολογιών της που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της μείωσης της προκαταβολής φόρου «επιδιώκεται να μειωθεί το βάρος των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, που προκύπτει από την καταβολή προκαταβολής φόρου, ενώ εξορθολογίζεται και καθίσταται δικαιότερο το πλαίσιο φορολόγησης για το σύνολο των φορολογούμενων, με μόνιμο τρόπο. Με βάση τη δήλωση που υποβάλλει το νομικό πρόσωπο, η νομική οντότητα, το φυσικό πρόσωπο και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, βεβαιώνεται ποσό ίσο με το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα, για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους. Οι διατάξεις ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται στο φορολογικό έτος 2019 και εφεξής».

Στην τροπολογία για τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων αναφέρεται ότι «με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 1 μειώνεται σταδιακά ο φορολογικός συντελεστής των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, από 28% που ισχύει σήμερα, σε 27% για τα εισοδήματα που αποκτώνται το φορολογικό έτος 2019, 26% για το έτος 2020 και 25% για το έτος 2021 και επόμενα. Ο συντελεστής μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα ανά έτος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, για τα οποία ο φορολογικός συντελεστής ορίζεται σε 27%. Σκοπός της διάταξης είναι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των νομικών προσώπων και οντοτήτων και η εξ αυτού ενίσχυση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, με τη ρύθμιση της παρ. 2 επιδιώκεται να δοθεί ελάφρυνση από τα φορολογικά βάρη και να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Τέλος, για το θέμα της εξαίρεσης των εισοδημάτων των ΑμεΑ σε ποσοστό 67% και άνω, από την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η τροποποιούμενη διάταξη εισάγεται για λόγους ισότητας, δεδομένου ότι η επέκταση της εξαίρεσης από την εισφορά αλληλεγγύης και σε άλλες κατηγορίες αναπήρων, πέραν των υφιστάμενων, αποτελεί πάγιο αίτημα πλήθους ομοσπονδιών ΑμεΑ. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αναλογικής εφαρμογής του άρθρου αλλά και την διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, στο βαθμό που αυτή επιτυγχάνεται με τη φορολογική πολιτική, εξαιρούνται από την επιβολή εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα που λαμβάνουν πρόσωπα με αναπηρίες, σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, για την ενίσχυση και διευκόλυνσή τους, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Η παράγραφος 6 τροποποιείται προκειμένου να συμβαδίζει με την τροποποίηση της παραγράφου 2.